Ferielov

4 ting du skal have styr på for at planlægge din sommerferie

23-02-2022
4 min.
Inden du kan drage sydpå og smide dig i poolen, skal du have regnet igennem, om du egentlig har den fornødne ferie sparet op, eller om du er nødt til at bede om ferie på forskud. Foto: Anton Watman/Shutterstock

Det er på høje tid at få planlagt sommerferien. Her får du et overblik over de begreber og regler, som det er vigtigt, du kender, inden du lægger feriepuslespillet og giver din chef besked.

Vinterferien er slut. Nu gælder det sommerferien. For det er nu og i den kommende tid, du skal have styr på, hvor meget ferie du egentlig har til rådighed til sommeren.

De fleste arbejdsgivere vil gerne snart have overblik over sommerferiepuslespillet. Hvis det ikke går op, har din arbejdsgiver i princippet ret til at varsle dig på sommerferie med tre måneders varsel, og så er det pludselig ikke dig selv, der bestemmer, hvornår du skal holde ferie.

Så galt går det dog sjældent.

"Det er heldigvis ikke noget, vi hører om ret tit," siger Bella Lea Buono fra Djøfs Rådgivningscenter.

Det her skal du have styr på

Men hvad skal du have afklaret, når du sætter dig ned med kalenderen? Først og fremmest skal du have gjort op, hvor mange feriedage du har stående på kontoen. Feriedagene kan nemlig komme forskellige steder fra.

Her får du et overblik over fire centrale begreber.

 

#1 Den lovbestemte ferie

Det er det antal feriedage, som du har ifølge ferieloven: Du optjener 2,08 feriedage pr. måned, i alt 25 dage pr. ferieår, hvis du er på fuld tid. Ferieåret løber fra 1. september året før til 31. august året efter (og ferieafholdelsesperioden fra 1. september det ene år til 31. december året efter). Du kan holde de optjente dage, fra måneden efter at du har optjent dem.

"Hvis du fx vil holde sommerferie i juli, kan du som udgangspunkt ikke tælle de 2,08 dage med, som du optjener i juli. Men du kan aftale med din arbejdsgiver, at du regner dem med som såkaldt ferie på forskud," forklarer Bella Lea Buono.

Hvad ferie på forskud indebærer, dykker vi mere ned i lige om lidt.

 

#2 Feriefridage, særlige feriedage og den sjette ferieuge

Det er betalte fridage, som ligger ud over de 25 feriedage, som ferieloven giver dig ret til.

"Det er ekstra fridage særligt for din ansættelse. Det fremgår af din overenskomst, din kontrakt eller virksomhedens personalehåndbog, om du har ret til feriefridage, særlige feriedage eller den sjette ferieuge," forklarer Bella Lea Buono.

Der er også særlige regler for, hvordan du optjener dem, og hvad der sker med dem, hvis du ikke når at afholde dem.

"Det afhænger nemlig af, om du er ansat i stat, kommune og region, eller om du er privatansat. På det private arbejdsmarked er der desuden meget forskellige regler fra arbejdsplads til arbejdsplads. Du skal også være opmærksom på, at du ofte optjener de ekstra fridage i løbet af et kalenderår."

 

#3 Ferie på forskud

Det betyder, at du holder din ferie, før du har optjent den. Du skal have din arbejdsgivers tilladelse til det.

"Ønsker du at holde fx en sommerferie på flere dage end det, du har tilbage af ubrugt, optjent ferie, kan du forsøge at aftale med din chef, at du holder ferie på forskud," forklarer Bella Lea Buono.

Fx at du aftaler, at du holder tre ugers sommerferie med start 1. juli, selvom du i juli kun har 10,8 dages ferie med løn på saldoen, fordi du har brugt en uge i efterårsferien og en uge i juleferien.

"Den sidste uge låner du så af din arbejdsgiver."

Når du har afholdt ferie på forskud, går din feriesaldo i negativ. Men den udlignes ved, at du optjener ny ferie. Det sker automatisk, fordi du optjener 2,08 dages betalt ferie om måneden.

Det vil sige, at du allerede, mens du holder ferie, 'betaler af' på den lånte uge via de 2,08 dage, du løbende optjener. I regnestykket ovenfor vil du derfor 1. september, hvor det nye ferieår begynder, have betalt den lånte ferie tilbage.

Det er en betingelse, at forskudsferien kan optjenes og dermed 'tilbagebetales' inden for samme ferieår – altså senest ved udgangen af august.

 

#4 Feriehindring

Feriehindring er, hvis du på grund af en hindring, fx barsel, sygdom eller orlov, ikke har haft mulighed for at afholde hele eller dele af din ferie inden 31. december, hvor den tidligere ferieafholdelsesperiode udløb. Men så vil op til fire af dine fem ugers betalt ferie automatisk være blevet overført til den nuværende ferieafholdelsesperiode."Du kan altså ligge inde med en stor portion ferie, som du skal sørge for at få aftalt med din arbejdsgiver, hvornår du får afholdt," siger Bella Lea Buono.

Hvis du fortsat er ferieforhindret, når den nuværende ferieafholdelsesperiode udløber, skal ferien overføres igen. Det er nemlig ikke muligt at få udbetalt de første fire ferieuger på grund af feriehindring. Se mere om reglerne for dette på djoef.dk i linket under artiklen.

 

16 måneder til at afholde ferie

Ferieafholdelsesperioden går fra 1. september den ene år til 31. december året.

Dvs. at du i ferieåret 2021/2022 optjener din ferie fra 1. september 2021 til 31. august 2022 (ferieoptjeningsåret), men du har frem til 31. december 2022 at holde den i (ferieafholdelsesperioden).

Bella Lea Buono skærer det ud i pap:

"Du har altså 12 måneder, hvor du optjener ferie. Og du har 16 måneder til at afholde den optjente ferie i." 

Kommentarer

Karen H

25.02.2022 kl. 08.39

Kompliceret stof ;) Citatet er hentet fra sidste afsnit om 16 måneder til at holde ferie.
"Dvs. at du i ferieåret 2021/2022 optjener din ferie fra 1. september 2021 til 31. august 2022 (ferieoptjeningsåret), men du har frem til 31. december 2022 at holde den i (ferieafholdelsesperioden)."
Mon ikke den sidste dato burde være 31. december 2023?

1 kommentar
2

Bella Lea Buono, chefkonsulent i Djøf

25.02.2022 kl. 11.25

Det er nemlig kompliceret stof :-) Men med den nye ferielov skulle det fremover gerne blive noget lettere at gennemskue. Med den nye ferielov overgik vi til samtidighedsferie - derfor skal ferien være afviklet inden 31. december 2022. Før den nye ferielov havde vi forskudt ferie, hvor ferien først kunne afholdes året efter, den var optjent.

0 kommentarer
0
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.