Brevkasse

Mine jobsamtaler ender altid med et nej

8.2.2022

af

Illustration: EamesBot/Shutterstock

Illustration: EamesBot/Shutterstock

"Jeg bruger mega-meget tid på at skrive ansøgninger og forberede mig – men hvad er det værd, når jeg alligevel taber det hele på samtalerne?"

På sjette år er jeg chefkonsulent, og jeg er meget jobsøgende. Jeg får masser af jobsamtaler, men bagefter får jeg altid at vide, at jeg er overkvalificeret, eller også har de valgt én med lidt mere specifik erfaring. Jeg bruger mega-meget tid på at skrive ansøgninger og forberede mig – men hvad er det værd, når jeg alligevel taber det hele på samtalerne? Hvad skal jeg gøre?

 

Kære medlem

Konkurrencen er benhård i samtalefinalerne, og marginalerne er afgørende.

Mit råd er, at du i jobsamtaleforløbet skal være den udgave af dig selv, som de har brug for. Søger du fx en lederstilling, så optræd som en leder i dine handlinger undervejs i samtalen. Fortæl om og vis de lederegenskaber, du er gjort af: Fx initiativ, ro, beslutningsdygtighed og overblik.

I en jobsamtale er din opgave nemlig at reducere risikoen ved dig. Din kommende chef og kolleger skal betrygges i, at du hverken kommer til at kede dig i jobbet eller er 'underfrankeret' i forhold til opgaverne. Begge dele har du overbevist dem om via cv og ansøgning. Men det hele skal stå sin prøve i samtalerne.

Forbered, uddyb (og udbyg) og tydeliggør derfor din motivation for, at du søger jobbet. Du skal have troværdige historier med til ansættelsesudvalget om, hvad du tænder på ved jobbet. Her skal du fokusere på fx deres produkter, virksomhedens aktuelle situation, specifikke opgaver og firmaets udfordringer. Kobl dine egne job- og karriereinteresser med virksomhedens/jobbets bundlinje.

Eksempelvis: ”Hvis jeg får jobbet, bliver jeg samtidig dygtigere, bedre eller bestyrket i denne kompetence, faglighed, funktion…” Jo bedre du er til at skabe koblingen, desto mindre er sandsynligheden for, du får 'overkvalificeret' som svar. Du er nemlig troværdigt motiveret for lige præcis deres opgave og kontekst.

Hav også konkrete bud på, hvordan du kan bidrage til at tackle de problemer og opgaver, som jobbet kræver af dig. Omsæt dine hidtidige erfaringer, uddannelser, personlige egenskaber, netværk osv. til korte budskaber om, hvordan disse vil være dine styrker i forhold til jobbet. Sørg for både at betone, at du kan løse opgaverne, og at du finder dem spændende og motiverende. Denne kombination af kompetence og arbejdsglæde er overbevisende i jobsamtaler. Det reducerer risiko ved dig. Fx: ”Som leder (også selv om du ikke har det på cv'et endnu) er jeg en stærk kommunikator og forstår at motivere i samarbejde... Eksempelvis gjorde jeg det som ansvarlig for projekt A, B og C...” På den måde aktiverer du tidligere erfaringer på en relevant måde i forhold til de (også nye/fremmede) opgaver, der ligger i den nye stilling.

Tjek i øvrigt vores ugentlige åbne webinarseancer, hvor vi træner jobsamtaler. Du finder dem på vores arrangementsoversigt på Djøf.dk. Her møder du skarpe konsulenter, der ved alt om at gå til jobsamtaler – og hvad der virker.

Med venlig hilsen
Frederik Iuel, chefkonsulent i Djøf Karriere og Erhverv 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Villum Fonden
Job
KL - Kommunernes Landsforening
Job
Wonderful Copenhagen
Job
Hvidovre Kommune
Job
Djøf
ANNONCE

Kommentarer

Henrik
sidste år
Du kan som Compliance-jurist godt virke for motiveret til en jobsamtale. Uanset at der er lovkrav så har ledelsen en anden agenda, der afhængigt af modenhed ift. Compliance, så har jeg oplevet at jeg var FOR motiveret til jobbet og Compliance opgaverne. Jeg har været i et samtaleforløb vedr. økonomiske kontroller i et ministerium, hvor jeg på anden samtale blev krydsforhørt om hvordan jeg ville reagere, hvis jeg mødte organisatorisk modstand, når jeg udførte mine økonomiske kontroller. De valgte i stedet en intern ansøger. Kunsten er at "trykprøve" om hvor store ambitioner/motivation arbejdsgiveren har og om den matcher din tilgang. Det kan godt betale sig at sætte motivationsgearet nede i "tredje gear".