Læserbrev

Lavere dagpengesats sender dimittender under fattigdomsgrænsen

22.2.2022

af

Foto: Kim Rune/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix

Foto: Kim Rune/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix

Forringelsen af dagpengesatsen vil få enorme økonomiske konsekvenser for nyuddannede akademikere – uden at få dem hurtigere i job, skriver forening for nye dimittender.

Den 21. januar 2022 landede regeringen med SF, De Radikale, Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne en reformaftale, der har til formål at øge beskæftigelsen i Danmark. Med reformaftalen skal dimittendsatsen sænkes med 4.000 kr. pr. måned, så vi lander på 9.500 kr. før skat.

Det vil få enorme økonomiske konsekvenser for nyuddannede akademikere, som uforskyldt ender på dimittendsats efter dimission. Det vil det, fordi det kan være svært at betale fx husleje, mad, kontaktlinseabonnement, forsikringer, transport, frisør og fritidsaktiviteter for ikke at tale om fagforening og a-kasse-kontingent samt uforudsete udgifter på en dimittendsats på 9.500 kr. Dermed ender gruppen faktisk under fattigdomsgrænsen, der ifølge Danmarks Statistik ligger på 117.000 kr. efter skat. Dimittenderne vil få en årsindkomst på 114.000 kr. – før skat vel at mærke.

Som følge af udhulingen af deres økonomiske eksistensgrundlag vil gruppen få en mere usikker tilværelse. I Landsforeningen for Nyuddannede Akademikere mener vi ikke, det er retfærdigt, at de nyuddannede, som er dem, der i forvejen har mindst, skal betale gildet for lavere skat på arbejde og investeringer i grøn energi, som der med den anden hånd gives til med reformaftalen.

Derudover vil forringelsen af dimittendsatsen ikke få nyuddannede hurtigere i beskæftigelse. I forvejen er dimittendsatsen de senere år reduceret fra 82% af dagpengemaksimumsatsen i 2015 til 71,5% i 2021. Det har ifølge en analyse fra Danske A-kasser ikke fået nyuddannede hurtigere i beskæftigelse.

At sænke dimittendsatsen er ikke godt for noget, og man ender bare at gøre dem, der i forvejen ikke har meget at gøre godt med, økonomisk endnu fattigere.

Charlotte Bengstrøm sidder i bestyrelsen for Landsorganisationen for Nyuddannede Akademikere 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Dommerudnævnelsesrådet
Job
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen
Job
KL - Kommunernes Landsforening
ANNONCE

Kommentarer

Rikke
2 år siden
Måske skulle man overveje at afskaffe nogle af de mange løntilskudsordninger og praktikantstillinger, som både private- og offentlige arbejdsgivere benytter sig af. På den måde ville arbejdsgiverne blive tvunget til at ansætte nyuddannede på ordinære vilkår. Og flere dimentender ville dermed kunne komme i arbejde.
Henning Thiesen
2 år siden
Kære H. Christensen Tak for dine kommentarer og spørgsmål til Djøf, om vores holdning til forringelsen af dagpengesatsen for nyuddannede. Jeg kan ikke helt forstå din kritik. Djøf er – og har hele tiden været – imod forringelsen af dimittendsatsen. Hvad vi også offentligt har givet udtryk for mange gange. Det er ikke rimeligt, at de nyuddannede skal have deres vilkår forringet for at finde penge til andre investeringer i samfundet. Og vi anser det som en alvorlig trussel mod hele den solidariske dagpengemodel, hvis man reducerer de nyuddannedes incitament til at melde sig ind i en A-kasse. Det kan på sigt risikere at gøre hele dagpengesystemet dyrere, så en kortsigtet besparelse bliver en langsigtet udgift. Du kan se nogle af Djøfs indlæg i debatten her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/djof-hvorfor-skal-de-unge-igen-betale-den-hojeste-pris?publisherId=8514784&releaseId=13630547 https://www.berlingske.dk/politik/fagforbund-tordner-mod-ellemanns-plan-en-bombe-under-velfaerdssamfundet https://advokatwatch.dk/Advokatnyt/Politik/article13261167.ece Men samtidig vil vi også gerne anerkende, at et flertal i Folketinget bakker op om at hæve den generelle dagpengesats de førte tre måneder. Det er også et ønske, Djøf længe har fremført, ligesom vi glæder os over et permanent løft af taxametret til de samfundsvidenskabelige og humanistiske uddannelser i samme politiske aftale. Et løft Djøf også har argumenteret for i mange år. At vi er kritiske over for forringelserne af dimittendsatsen er ingen modsætning til, at vi selvfølgelig som fagforening også skal tilbyde vores nyuddannede – og alle andre medlemmer – rådgivning og sparring om jobsøgning. Hvordan man kommer i job, bedst forbereder sig til jobsamtalen og skriver den gode ansøgning. I Djøf kender vi djøfernes arbejdsmarked, og det giver alt andet lige et bedre afsæt for at kunne give præcis og målrettet rådgivning på et andet niveau end det lokale jobcenter. Og bidrager forhåbentligt positivt til de i forvejen meget lave ledighedstal blandt nyuddannede djøfere. Med venlig hilsen Henning Thiesen Formand for Djøf