Læserbrev

Lavere dagpengesats sender dimittender under fattigdomsgrænsen

22-02-2022
1 min.
Den lavere dimittendsats er uretfærdig og vil skabe fattigdom, skriver Charlotte Bengstrøm fra Landsforeningen for Nyuddannede Akademikere Foto: Kim Rune/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix

Forringelsen af dagpengesatsen vil få enorme økonomiske konsekvenser for nyuddannede akademikere – uden at få dem hurtigere i job, skriver forening for nye dimittender.

Den 21. januar 2022 landede regeringen med SF, De Radikale, Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne en reformaftale, der har til formål at øge beskæftigelsen i Danmark. Med reformaftalen skal dimittendsatsen sænkes med 4.000 kr. pr. måned, så vi lander på 9.500 kr. før skat.

Det vil få enorme økonomiske konsekvenser for nyuddannede akademikere, som uforskyldt ender på dimittendsats efter dimission. Det vil det, fordi det kan være svært at betale fx husleje, mad, kontaktlinseabonnement, forsikringer, transport, frisør og fritidsaktiviteter for ikke at tale om fagforening og a-kasse-kontingent samt uforudsete udgifter på en dimittendsats på 9.500 kr. Dermed ender gruppen faktisk under fattigdomsgrænsen, der ifølge Danmarks Statistik ligger på 117.000 kr. efter skat. Dimittenderne vil få en årsindkomst på 114.000 kr. – før skat vel at mærke.

Som følge af udhulingen af deres økonomiske eksistensgrundlag vil gruppen få en mere usikker tilværelse. I Landsforeningen for Nyuddannede Akademikere mener vi ikke, det er retfærdigt, at de nyuddannede, som er dem, der i forvejen har mindst, skal betale gildet for lavere skat på arbejde og investeringer i grøn energi, som der med den anden hånd gives til med reformaftalen.

Derudover vil forringelsen af dimittendsatsen ikke få nyuddannede hurtigere i beskæftigelse. I forvejen er dimittendsatsen de senere år reduceret fra 82% af dagpengemaksimumsatsen i 2015 til 71,5% i 2021. Det har ifølge en analyse fra Danske A-kasser ikke fået nyuddannede hurtigere i beskæftigelse.

At sænke dimittendsatsen er ikke godt for noget, og man ender bare at gøre dem, der i forvejen ikke har meget at gøre godt med, økonomisk endnu fattigere.

Charlotte Bengstrøm sidder i bestyrelsen for Landsorganisationen for Nyuddannede Akademikere 

Kommentarer

Rikke

25.02.2022 kl. 08.46

Måske skulle man overveje at afskaffe nogle af de mange løntilskudsordninger og praktikantstillinger, som både private- og offentlige arbejdsgivere benytter sig af. På den måde ville arbejdsgiverne blive tvunget til at ansætte nyuddannede på ordinære vilkår. Og flere dimentender ville dermed kunne komme i arbejde.

0 kommentarer
0
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Henning Thiesen

23.02.2022 kl. 15.19

Kære H. Christensen

Tak for dine kommentarer og spørgsmål til Djøf, om vores holdning til forringelsen af dagpengesatsen for nyuddannede.

Jeg kan ikke helt forstå din kritik. Djøf er – og har hele tiden været – imod forringelsen af dimittendsatsen. Hvad vi også offentligt har givet udtryk for mange gange. Det er ikke rimeligt, at de nyuddannede skal have deres vilkår forringet for at finde penge til andre investeringer i samfundet. Og vi anser det som en alvorlig trussel mod hele den solidariske dagpengemodel, hvis man reducerer de nyuddannedes incitament til at melde sig ind i en A-kasse. Det kan på sigt risikere at gøre hele dagpengesystemet dyrere, så en kortsigtet besparelse bliver en langsigtet udgift.

Du kan se nogle af Djøfs indlæg i debatten her:
https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/djof-hvorfor-skal-de-unge-igen-betale-den-hojeste-pris?publisherId=8514784&releaseId=13630547

https://www.berlingske.dk/politik/fagforbund-tordner-mod-ellemanns-plan-en-bombe-under-velfaerdssamfundet

https://advokatwatch.dk/Advokatnyt/Politik/article13261167.ece

Men samtidig vil vi også gerne anerkende, at et flertal i Folketinget bakker op om at hæve den generelle dagpengesats de førte tre måneder. Det er også et ønske, Djøf længe har fremført, ligesom vi glæder os over et permanent løft af taxametret til de samfundsvidenskabelige og humanistiske uddannelser i samme politiske aftale. Et løft Djøf også har argumenteret for i mange år.

At vi er kritiske over for forringelserne af dimittendsatsen er ingen modsætning til, at vi selvfølgelig som fagforening også skal tilbyde vores nyuddannede – og alle andre medlemmer – rådgivning og sparring om jobsøgning. Hvordan man kommer i job, bedst forbereder sig til jobsamtalen og skriver den gode ansøgning. I Djøf kender vi djøfernes arbejdsmarked, og det giver alt andet lige et bedre afsæt for at kunne give præcis og målrettet rådgivning på et andet niveau end det lokale jobcenter. Og bidrager forhåbentligt positivt til de i forvejen meget lave ledighedstal blandt nyuddannede djøfere.

Med venlig hilsen
Henning Thiesen
Formand for Djøf

0 kommentarer
0
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

H Christensen

22.02.2022 kl. 20.24

Enig. Og jeg er forundret over så lidt, DJØF blander sig. Jeg savner en forklaring fra DJØF.

Det samme gælder i den anden ende, for de ældre djøffere. her bakkede DJØF op om en Arne-pension, som højtuddannede ikke kan få, da studietid ikke medregnes i optjeningstid.

Djøf bør være opmærksom på, at man ikke kan være apolitisk. Ved at forholde sig tavs, bifalder man reelt nedsættelse af dimittend-satsen, og ved bare at pippe en enkelt gang, gør Djøf det samme.

Djøf bør overveje, om de vil være en fagforening eller et jobcenter. Det gennemsyrer Djøf, at de har fokus på individuel karriereudvikling og jobmuligheder, fremfor at sikre medlemmerne kollektivt, når de kommer i udsatte positioner som ledighed, sygdom eller bliver ramt af dårligt arbejdsmiljø, dårlig efteruddannelsesmuligheder. Her overlades den enkelte til sig selv.

Djøf burde fx kæmpe for en ordentlig dimittend-sats, men nej, i stedet tilbyder de de unge og andre ledige kurser i, hvordan de skal afholde en jobsamtale, få en god linkedin-profil, udnytte netværk osv. Altså fuldstændigt som var de et jobcenter. Og det er da fint, at de rådgiver herom, men hvis det er det, der fylder på bekostning af traditionel fagforeningsarbejde, så svigter Djøf sin opgave.

0 kommentarer
2
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.