Studieliv

”Der er for meget fokus på studiejob”

21-02-2022
3 min.
Et relevant studiejob kan være en genvej til det første job efter studiet. Men det store fokus på studierelevant arbejde kan øge præstationspresset på studerende unødigt. Foto: BalanceForm/Shutterstock

Et studierelevant job kan give klare fordele senere i karrieren. Men på djøf-området bruger både studerende og arbejdsgivere alligevel for meget energi på studiejob, mener professor.

Studiejob fylder meget for studerende. 80% af Djøfs studerende medlemmer har et studierelevant arbejde, og de bruger i snit 15 timer om ugen. Det viser en Djøf-undersøgelse fra 2021.

En af de studerende er Anna Løvhøj fra Copenhagen Business School. Hun studerer på 6. semester på Business Administration and Sociology, og så arbejder hun som Student Assistant i Codans Compliance-afdeling, hvor hun har været siden 1. semester.

”Jobbet har uden tvivl bidraget positivt til min faglige udvikling. Jeg har løbende fået mere og mere ansvar, og så bliver jeg kastet ud i opgaver, jeg ikke har prøvet før. Derudover udvikler jeg mig også en del ved fx at foretage interne analyser og præsentere resultaterne overfor ledergruppen,” forklarer Anna Løvhøj.

"Jobbet har uden tvivl bidraget positivt til min faglige udvikling," siger Anna Løvhøj om sit studiejob hos Codan.
Caféjob kan sagtens være relevant

Et studiejob, hvor man som Anna Løvhøj får nye faglige kompetencer, kan give fordele i den fremtidige karriere. Men det er der mange typer arbejde, der kan – også selv om jobbet måske ikke ligger inden for det område, du beskæftiger dig med på studiet.

Det forklarer Per Andersen, der i fem år har været prodekan for uddannelse på Aarhus Universitet og derfor har et indgående kendskab til studerende og deres interesse for studierelevante jobs.

”Jeg vil mene, at det snarere skal være arbejdsopgaverne end virksomhedens renommé, som definerer, om et job er studierelevant eller ej,” siger Per Andersen, der i dag er juraprofessor.

”Fx giver et tjenerjob kompetencer i at håndtere utilfredse kunder, snakke med forskellige typer af mennesker, navigere i en stresset hverdag samt en masse andre menneskelige kompetencer. Dét er mere studierelevant, end at en jurastuderende udelukkende scanner papirer på et advokatbureau. Tjenerjobbet gør, at du kan se tingene fra flere perspektiver, hvilket er nyttigt i eksempelvis et advokatjob, når man sidder med forskellige mennesker og håndterer deres sager,” forklarer han.

Kontakt til arbejdsmarkedet

Djøfs nyeste studielivsundersøgelse viser, at studiejob kan gøre det nemmere at få en glidende overgang til et fuldtidsjob. Blandt de kandidatstuderende svarede 39%, at de havde talt med arbejdspladsen om en mulig ansættelse efter uddannelse, og 9% havde allerede en konkret aftale på plads.

Hvis vi vender tilbage til Anna Løvhøj, så har Codan tilbudt hende en fuldtidsstilling, når hun har færdiggjort sin bachelor. Et tilbud, hun p.t. tygger på

”Jeg har været rigtig glad for mulighederne i mit job hos Codan, men jeg er endnu ikke låst i mit karrierevalg. Det er en mulighed at prøve noget nyt, men også en mulighed at fortsætte i min nuværende rolle hos Codan på kandidaten og derefter slå over i en fuldtidsstilling, når jeg er færdiguddannet,” siger hun.

Mange arbejdstimer

Anna Løvhøj vil gerne indrømme, at der til tider kan være ulemper ved at have et studierelevant job. Der bliver lagt rigtig mange timer i jobbet, og det kan være svært at finde den rette balance mellem studie og arbejde.

”Jeg har ofte arbejdet mellem 20-25 timer om ugen – og endda fuld tid i ferieperioder. Jeg har skullet lære at finde balancen mellem studiet, studiejobbet og min fritid. Det har været en personlig prioritering at arbejde en del, men det har da været udfordrende at få tid til alt,” siger hun.

For stort fokus

Professor Per Andersen mener, at det er på tide at gøre op med karakterræset og det store præstationspres, visse studerende oplever, når det handler om cv’et. De studerende skal nok klare sig igennem den fremtidige karriere, også uden at have fået et perfekt studiejob på cv’et i løbet af uddannelsen.Per Andersen mener, det er en unødvendig stressfaktor hos de studerende, for de fleste fra djøf-uddannelserne får job efter studiet.

”Der er fra de studerendes, virksomhedernes og universiteternes side af for meget fokus på studiejob og karakterer, når det kommer til ansættelse efter endt studie. Her bør det være et helhedsindblik, hvor elementer som menneskelige kompetencer, frivilligt arbejde og kemi også tages med i puljen. Heldigvis ser jeg flere og flere opslag på fx LinkedIn, hvor virksomhederne tydeligt kommunikerer, at de søger medarbejdere ud fra andre krav end kun karakterer og studiejobs,” siger han. 

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.