Barsel

Charlotte og Jens-Phillip bruger ukendt regel til at få to et halvt års orlov

02-02-2022
5 min.
Det her er en chance for at være sammen i næsten et helt år om vores børn. Sådan en chance får man ikke igen, siger forældreparret fra Thy. Foto: Cathrine Ertmann

Charlotte Petersen går 60 uger på barsel, og hendes mand, Jens-Phillip Petersen, er med i 48 uger. Med ferie bliver det til to et halvt år tilsammen. Deres chefer blev paffe, da de fortalte om planen, men siden har alle kun ønsket dem tillykke.

Cand.polit. Charlotte og ingeniøren Jens-Phillip traf et valg. De flyttede fra Nørrebro til Thy, købte et 200 år gammelt, stråtækt hus og fik job i kommunen.

Den beslutning har givet dem frihed til at træffe nogle eksistentielle valg, som det er de færreste beskåret.

Så nu holder Charlotte Petersen og Jens-Phillip Petersen tilsammen to et halvt års barselsorlov – inklusive optjent ferie. Det er med deres yngste søn, Kalle, som blev født i juli sidste år. Charlotte vender først tilbage til jobbet som økonomikonsulent i Thisted Kommune 1. november 2022. Jens-Phillip, som er planlægger i Thisted Kommune, har forældreorlov hele 2022.

"Tilsammen betaler vi selv for knap et år på barsel uden løn," forklarer Charlotte Petersen.

Selvbetalt forældreorlov ud over barselsorloven er en ret, som både mand og kvinde har i lovgivningen – og den kommer også med i de nye barselsregler, der er på vej. Det er bare ikke så kendt, og det er de færreste, som har råd til at bruge den.

"Da Jens-Phillip fortalte sin chef om forældreorloven, sendte lønafdelingen ham det skema, man bruger, når man søger almindelig orlov. De kendte simpelthen ikke retten til selvbetalt forældreorlov. De var nødt til at spørge i KL først."

De valgte friheden

Charlotte og Jens-Phillip har brølende kronhjorte i haven. Traner flyver over huset. De bor klos op ad Danmarks største vildmark, Nationalpark Thy, med Vesterhavet som lydkulisse. Vinternatten oplyses af stjerner, ikke af caféer.

Det er et valg, deres valg. Og det var ikke turen 'hjem til Jylland'. Charlotte er fra Langeland og Jens-Phillip fra Hamborg. De mødte hinanden, da de begge var på udvekslingsstudier i Lissabon. Jens-Phillip kom til Danmark, skrev ph.d. og lærte dansk.

Men de satte ikke passeren tilfældigt på danmarkskortet. Jens-Phillip er surfer, og de bor, så der kun er 25 km op til Cold Hawaiis epicenter ved Klitmøller.

Vi skal være på arbejdsmarkedet i 40 år mere. I det lys er det ikke lang tid at være væk

Charlotte Petersen

Men hvordan traf de så stor en beslutning? I København havde Charlotte job i et konsulentfirma, og Jens-Phillip var ved at være færdig med sin ph.d. om grøn kommunal energiplanlægning. De så på huse i Nordsjælland. Det skulle være tæt på natur og allerhelst hav. Men de vægrede sig ved at betale dét, det kostede.

"Vi havde ikke lyst til at blive bundet på hænder og fødder. Frihed betyder meget for os. Vi har altid talt om, at vi gerne ville kunne leve af ét job, hvis det gjaldt," siger Charlotte Petersen.

Jens-Phillip så et interessant jobopslag i Thisted Kommune. Da han fik jobbet, var beslutningen om at flytte til Thy ikke svær. Det hele skete i samme uge, som de fandt ud af, at Charlotte var gravid med Hugo – deres første barn, som fyldte fire år i januar.

Foto: Cathrine Ertmann
Chefen blev paf

Da de ventede Hugo, talte de allerede dengang om at bruge reglerne om selvbetalt forældreorlov.

"Men vi var lige flyttet herop, vi kendte ingen, der havde gjort det, alt var nyt. Det passede ikke ind."

Men med Kalle var de ikke i tvivl. Og de havde råd.

"Vi skal være på arbejdsmarkedet i 40 år mere. I det lys er det ikke lang tid at være væk. Og hvis det koster os lidt på karrieren på den korte bane, så betragter vi det som en lille pris. Vi så det med Hugos barselsorlov – det er en kliché, men den tid løb så hurtigt og kommer aldrig tilbage."

Da Charlotte fortalte, at hun skulle holde barsel i 15 måneder, blev hendes chef så paf, at hun spurgte, om Charlotte ikke kunne lide sit job.

"Men hun forstod det godt, da jeg forklarede, at det ikke var et fravalg af jobbet, men et tilvalg af vores børn."

Med Jens-Phillip var det sådan, at han holdt fire måneders barselsorlov med Hugo – hvad der vakte behørig opsigt. Han havde forberedt sin chef på, at han også ville holde lang orlov med Kalle, men ikke hvor lang.

"Det er ham, der blev udsat for mest undren. Folk spurgte: 'Ét år? Jamen, skal din kone slet ikke holde barsel?'"

Men når de havde sundet sig, fik han faktisk kun positive reaktioner. Selv har hun heller ikke fået andet. Kollegerne synes måske, det er ærgerligt, at de skal undvære hende så længe, men bundlinjen er: Nyd det!

De kunne godt have lagt hver deres forældreorlov i forlængelse af hinanden.

"Men det her er en chance for at være sammen i næsten et helt år om vores børn. Sådan en chance får man ikke igen."

Foto: Cathrine Ertmann
Anderledes arbejdsliv i fremtiden

Og ja, de får tid til at nyde naturen i hverdagen. Når Hugo er hentet fra børnehaven, er det direkte i skoven eller til stranden. Jens-Phillip har anlagt en stor køkkenhave.

"Jeg er fra Langeland, han er fra en storby. Han havde aldrig før tænkt på værdien i at dyrke sine egne grøntsager. Nu er han optaget af, hvor sjovt og afstressende det faktisk også er."Flere af de andre i Charlottes mødregruppe er 'tilbageflyttere'. De har taget en uddannelse, og nu vender de hjem, hvor der er bedsteforældre.

Men andre flytter ligesom Charlotte og Jens-Phillip til Thy på grund egnens særegenhed. Surfer-miljøet i Klitmøller tiltrækker mange. Man bliver hurtigt en del af et netværk blandt de unge tilflyttere.

"Og man kan næsten ikke undgå at blive en del af lokalsamfundet, for thyboerne modtager én med åbne arme. Særligt når man har børn."

Udflytningen af statslige arbejdspladser har givet økonomer som Charlotte nye jobmuligheder i bl.a. Hjørring, Brønderslev og Frederikshavn.

"Heroppe er man som tilflyttet akademiker lidt noget særligt i arbejdsgivernes øjne – selv om man nogle gange selv skal hjælpe lidt med til at få alle sine kompetencer sat i spil. De andre akademikere tager imod én med tips og gode råd og interesse. Man holder sammen på en anden måde heroppe," siger Charlotte.

Og så er der de nye muligheder for hjemmearbejdsdage efter coronaen, konstaterer hun.

"Det gør livet nemmere for os småbørnsforældre. Jeg tror, at hjemmearbejde bliver en del af at kunne rekruttere og fastholde dygtige medarbejdere. Det har i hvert fald nogle arbejdsgivere indset."

På den store samfundsmæssige klinge håber hun, at det kommer til at betyde, at folk bedre selv kan bestemme, hvor de vil bo – i stedet for at arbejdet bestemmer det.

Nu får vi nye barselsregler med 11 ugers øremærket barsel til faderen mod til gengæld samlet lidt færre uger til moderen.

"Rent personligt ville jeg foretrække, at familierne selv kunne bestemme. Men jeg ved også godt, at øremærkede uger til faderen er en nødvendighed i mange brancher og på mange arbejdspladser – ellers får fædrene ikke holdt den orlov. Men hvor ville det være dejligt, hvis fædreugerne var ekstra uger, som blev lagt oven i den forældreorlov, vi har i dag. Det gør man fx i Tyskland."

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.