Guide

3 tips til at indrette din studiebolig optimalt

09-02-2022
2 min.
Især i hovedstadsområdet kan det være vanskeligt at få ret mange kvadratmeter at disponere over. På Refshaleøen i København er der bl.a. indrettet studieboliger i gamle containere, hvor der, som billedet illusterer, virkelig er brug for at anvende pladsen økonomisk. Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Som studerende kan det være svært at få plads til det hele, når man kun har få kvadratmeter at bo på. Her får du gode råd fra en indretningsekspert til at få mest muligt ud af boligen.

Hvis du nogle gange kigger dig omkring i dit hjem og grubler over, hvordan du skal få plads til dine ting, er du ikke alene. Flertallet af de studerende i Danmark har således 32 kvadratmeter eller derunder til rådighed, viser tal fra Trafikstyrelsen.

Især i de store byer kan det være svært at finde noget større at bo i – og så må man jo prøve at få det bedste ud af den plads, man nu har.

Det har Kristina Dam stor erfaring med. Hun er indretningsekspert med eget firma og har bl.a. været med til at indrette en række københavnske studieboliger.

3 tips

Kristina Dam udpeger tre generelle råd, du som studerende med fordel kan tage med dig i overvejelserne om indretning.

For det første handler det om at udnytte den sparsomme plads – ikke bare i længden og bredden, men også i højden.

”Det gælder virkelig om at tænke i løsninger, hvor kvadrat- og kubikmeter udnyttes. Hvis man bor på meget lidt plads, kan det være en god idé at etablere en hems som soveplads,” siger Kristina Dam, der selv har lavet sådan en løsning i en studiebolig i København.

Hendes andet råd handler om møbler. Når du ikke har plads til ret mange, skal de gerne kunne bruges på forskellige måder.

”Benyt fx skrivebordet som spisebord ved at indsætte en ekstra plade, eller tænk måske på at anskaffe et klap-ud-bord, som kan stå op ad væggen, når det ikke bliver brugt i sin fulde form,” foreslår Kristina Dam.

Det tredje råd går på at være så minimalistisk som muligt.

”Når der er sparsomt med plads, gælder det om at være selektiv i valg af møbler og interiør. Det handler om at kende til sine behov og vide, hvilke ting der giver værdi i det daglige,” forklarer hun.

Studieplads derhjemme

Som du nok har lagt mærke til som studerende under en pandemi, kan dit hjem hurtigt erstatte læsesalen og auditorierne som det absolutte centrum for online-undervisning, opgaveskrivning og pensumlæsning.

Det stiller særlige krav, forklarer Kristina Dam.

Det er vigtigt at få opdelt hjemmet i forskellige zoner med hver sine funktioner, så du får en sund afkobling mellem køkken, studieplads, soveplads og lignende. Lige præcis i forhold til studiepladsen kan det endda være en god idé at sikre fleksibilitet.”Det er godt med mulighed for variation, hvis man skal studerede hjemmefra. At have et skrivebord er essentielt, men måske skal man også have en decideret læseplads – eventuelt i en hyggekrog, hvor der er det rette lysindfald,” siger Kristina Dam.

Hun tilføjer, at opbevaring af bøger og fysiske noter vil tage sig bedst ud i opbevaringsbokse og -æsker, som fx kan placeres i en skænk eller måske under eller over andre – af hensyn til pladsen.

Genbrug ≠ fiasko

Det hele lyder jo dejligt nemt, men budgettet som studerende sætter jo grænser for, hvad der kan lade sig gøre.

Ifølge Kristina Dam er der flere gode grunde til at kigge mod genbrugsforretninger og loppemarkeder. Ikke blot er priserne ofte mere acceptable – det giver også et personligt præg i indretningen, hvis du mikser nyt og gammelt.

”Det handler i høj grad om ændring af éns mindset, så man ikke ser genbrug som en falliterklæring, men en måde at skabe personlighed på, og så er det jo bæredygtigt. Man kan finde guld blandt brugte ting, som måske lige trænger til en klat maling eller en mindre reparation,” siger hun. 

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.