Min studietid

Zetland-stifter: ”Mit hoved eksploderede på den gode måde”

04-01-2022
3 min.
Inden hun var med til at stifte Zetland, har Lea Korsgaard arbejdet på Politiken og Berlingske samt skrevet en række bøger, bl.a. om Ghita Nørby. For nylig er hun blevet udpeget som bestyrelsesformand for Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. PR-foto: Nicolai Oreskov West

Det blev afgørende for Lea Korsgaards karriere, at hun læste to år i USA. Sociologi gav hende analytiske kompetencer, hun løbende bruger i sit arbejde.

Lea Korsgaard er medstifter af det succesrige medie Zetland, hvor hun i dag er bestyrelsesformand. Oprindeligt er hun journalistuddannet ved Syddansk Universitet, men derefter tog hun en toårig mastergrad i sociologi på The New School i New York. En uddannelse, som i høj grad udvidede hendes horisont.

”Mit hoved eksploderede fuldstændig på den gode måde! Jeg havde en solid grunduddannelse fra journalistik på Syddansk Universitet, hvor jeg lærte et håndværk og fik basal viden om verden, men på The New School fik jeg et helt nyt syn på tingene. For mig personligt er der er et før og et efter, at jeg første gang trådte ind ad døren på dén skole,” lyder det fra 42-årige Lea Korsgaard.

Analytiske briller

Opholdet i ”The Big Apple” var skelsættende for hende, fordi hun fik lov at bo midt i den pulserende by og opleve den amerikanske mentalitet på klos hold. Desuden kunne hun følge store begivenheder som finanskrisen og valget af Barack Obama som USA's præsident fra første parket.

Faktisk var hun en del af Obamas valgkampagne og stemte bl.a. dørklokker i North Carolina.

"Disse erfaringer med valgkampagnerne drager jeg af og til nytte af i mit virke hos Zetland – fx i forhold til planlægning samt i 'mødet' med vores læsere,” siger hun.

Lea Korsgaard var lykkelig for at være lidt væk fra den journalistiske andedam hjemme i Danmark. I New York kunne hun gå op og ned ad nogle af verdens bedste forskere inden for sociologi, og hendes medstuderende havde et tårnhøjt ambitionsniveau.

Opholdet gav hende nogle brugbare sociologiske kernekompetencer.

”Jeg fik et sæt briller til at se verden med – altså en analytisk ramme til at forstå de mekanismer, som driver vores samfund. Disse analytiske briller har været virkelig gavnlige for min karriere, da journalister er meget ad hoc og kun fokuserer på historie til historie eller fra begivenhed til begivenhed. Journalister trækker ikke i lige så høj grad de større forbindelser – dét kan sociologien og de analytiske briller,” forklarer hun.

Iværksætterdrømmen

Man kunne måske tro, at idéen til at starte Zetland opstod, mens Lea Korsgaard var i det dynamiske og innovative New York, men faktisk havde hun allerede overvejet lidt at starte sit eget medie, før hun tog af sted. Det var snarere de unge, proaktive amerikanere, som fik hende til at rykke fra tanke til handling.

”Det var mødet med den amerikanske iværksætterdrøm, hvor unge bare kaster sig ud iværksætteri uden at bekymre sig om barsels- og pensionsordninger, som for alvor fik sporet mig ind på at starte Zetland,” lyder det fra Lea Korsgaard.

Tiden i New York gav hende også et større – og internationalt – netværk, som hun den dag i dag stadig drager stor nytte af.

Meget givende

Lea Korsgaard er så godt tilfreds med sit ophold i New York, at hun ikke fortryder noget som helst.”Men her i retrospekt kan jeg godt se, at jeg måske ikke helt var klar over, hvor givende disse erfaringer ville være på den lange bane. Dét ville jeg gerne have vidst, for så havde jeg gjort mere af disse ting – altså læst flere bøger, gået flere gange i teatret, suget endnu mere til mig rent fagligt og socialt”, forklarer hun.

Hun har dermed også et godt råd til nuværende studerende.

”Rejs ud et semester eller flere i løbet af uddannelsen! Det udvider éns horisont og kan være definerende for fremtiden,” lyder det fra Lea Korsgaard. 

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.