App-tip

Undgå at få et SU-smæk

5.1.2022

af

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Via en app kan du holde styr på din indkomst og SU, så du slipper for at skulle betale SU tilbage.

Det er virkelig bittert at få et brev om, at man har tjent så meget på sit studiejob, at man skal betale SU tilbage. Det kan imidlertid være svært at gennemskue reglerne.

Den oplevelse havde iværksætterne Nikolai Høgskilde og Niclas Lindgreen selv, mens de studerede. Som en del af deres app Skatteguiden har de derfor udviklet en såkaldt SU-tracker, der automatisk holder øje med din løn og SU.

”Det er en jungle for de studerende at følge med i SU-systemet, og vi har et strukturelt problem, når en større andel af de studerende betaler en del af deres SU tilbage,” siger Nikolai Høgskilde, der er cand.polit.

Tanken bag Skatteguiden var at hjælpe mennesker med at navigere i det komplekse danske skattesystem. Inde i appen finder man bl.a. SU-trackeren.

”Jeg har selv oplevet, at jeg skulle betale SU tilbage, da jeg studerede. Sideløbende med mit studie ville jeg gerne arbejde meget for at få en del praktisk erfaring, men jeg blev desværre begrænset hen mod slutningen af året pga. indkomstloftet,” siger Niclas Lindgreen.

Værtshus som springbræt

Mens 32-årige Nikolai Høgskilde læste økonomi på Københavns Universitet (KU), købte han domænet til Skatteguiden for næsten 10 år siden. Allerede dengang tænkte han, at det danske skattesystem kunne gøres nemmere at forstå gennem en app.

De to iværksættere er grønne i at udvikle en app, men har til gengæld begge en økonomisk baggrund.

33-årige Niclas Lindgreen er uddannet cand.merc.fir. fra Copenhagen Business School (CBS), har en del praksis-erfaring fra rådgiverbranchen og har arbejdet i investeringsbanker i syv år.

For Nikolai Høgskilde er fortællingen en anden. Gennem sin studietid på KU så han sig selv som en fremtidig investment banker og arbejdede inden for den branche, mens han læste. Men han kom på andre tanker, da idéen om en skatteguide-app lå og lurede i baghovedet. Den kunne han ikke slippe.

For at kunne komme i gang manglede han økonomi, og pludselig strejfede tanken ham om at købe ét særligt værtshus fra sin studietid.

”Jeg besluttede mig for at gå ned og købe Polits eget yndlingsværtshus, Søhesten, fordi den kunne holde mig kørende, mens jeg kunne få stablet Skatteguiden på benene,” fortæller Nikolai Høgskilde.

En app, der matcher alle

Alt er automatiseret i appen. Det gælder også lønsedler fra arbejdsgivere, der er koblet til, så det kan opdateres med ét klik.

Når du kommer ind i trackeren, bliver du som det første bedt om at besvare et spørgeskema, der omhandler uddannelsesforhold. Eksempelvis hvilken uddannelsestype du er på og andre specifikke forhold, der kan påvirke, hvad du må tjene.

En af udfordringerne ved at udvikle appen har været at få den til at passe til samtlige studerende. Der er flere forskellige ting at tage hensyn til.

Har du børn, må du tjene flere penge, og det er noget, som der automatisk tages højde for, når indkomstloftet beregnes. Mennesker med handicap har omvendt en reduktion i, hvad de må tjene, fordi de får en højere SU.

De to stiftere har brugt lang tid på research og været udfordret af at skulle forstå alle de indkomsttyper, der indrapporteres til SKAT.

”Der, hvor vi har været i tvivl, har vi haft fat i Skattestyrelsen og Uddannelses- og Forskningsstyrelsen,” siger Nikolai Høgskilde.

Pensionsfinten

Hvis de studerende gennem SU-trackeren opdager, at de har tjent for meget, præsenteres der også en løsning i trackeren. Det er at indbetale en del af det på en pensionskonto, en såkaldt arbejdsgiveradministreret pensionskonto. Har du ikke sådan en pensionskonto gennem din arbejdsgiver, kan du oprette én hos eksempelvis Nordnet eller Heap, som er Skatteguidens samarbejdspartnere.

På den måde tæller det ikke med i indkomsten, og de studerende kan både spare op og undgå at betale SU tilbage. 

Hvad gør firmaet med dine data?

Hvis du vil bruge SU-trackeren, skal du dele dine skatteoplysninger med Skatteguiden.

Inden firmaet lancerede SU-trackeren, kritiserede eksperter i databeskyttelse Skatteguidens privatlivspolitik for at være uigennemsigtig.

Djøfbladet har spurgt firmaet, hvordan brugernes data bliver anvendt og beskyttet.

Hvordan kan man som studerende føle sig tryg ved at lade jer råde over éns personlige oplysninger?

”En af Skatteguidens vigtigste opgaver er at beskytte de data, som vores brugere betror os med. Vi ligger på danske servere, brugerne logger ind med to-faktor godkendelse via NemID, vi har ingen cookies i app’en, og vi videregiver eller sælger aldrig information. Derudover har vi eksterne sikkerheds- og GDPR-rådgivere samt en Data Protection Officer tilknyttet. Dertil kan du altid få slettet din profil og dermed dine data, hvilket maksimalt sker inden for 30 dage, og for 97% sker det inden.”

Når man bruger SU-trackeren, hvor længe beholder I så éns data?

”Vi beholder data, så længe du er bruger af Skatteguiden og samtidig benytter dig af vores services. Hvis du ikke benytter dig af vores services og ikke har valgt at blive slettet, bliver din data automatisk slettet inden for to år. Vælger du at slette din profil, bliver dine data slettet inden for 30 dage.”

Hvad er formålet med at beholde data længere end det korte tidsrum, som selve beregningerne tager?

”Servicen er udviklet, så de studerende løbende kan holde sig opdateret, lidt ligesom når man kigger på sine udgifter og kontoudtog i sin netbank. Ud fra et brugermæssigt synspunkt vil vi gerne undgå, at brugerne skal sætte deres SU Tracker op, hver gang de logger ind. Dertil har vi hver dag mange studerende, der skriver til os for at få svar på spørgsmål i relation til deres SU, og vi kan desværre ikke hjælpe vores brugere, hvis vores interne skatterådgivere ikke kan tilgå relevante informationer samt beregninger.”

Om Skatteguiden
  • Skatteguiden er støttet af de to statslige fonde, Vækstfonden og Innovationsfonden.
  • Skatteguiden har omkring 85.000 brugere p.t., hvoraf cirka 8.000 af dem bruger SU-trackeren.
  • Appen fungerer ved, at du logger ind med NemID og giver adgang til dine skatteoplysninger.
  • Skatteguiden indeholder fem produkter. Et af dem er SU-trackeren, der skal hjælpe studerende med at holde styr på deres økonomi, så de ikke skal betale SU tilbage.
Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Ankestyrelsen
Job
Børne- og Undervisningsministeriet - Styrelsen for It og Læring
Job
Finanstilsynet
Job
Frederiksberg Kommune, Rådhuset
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet