Lettelsens suk

Minister freder SU for kandidatstuderende

19.1.2022

af

Foto: Wavebreakmedia/Shutterstock

Foto: Wavebreakmedia/Shutterstock

Kandidatstuderendes SU skal ikke skal gøres til lån, som dele af erhvervslivet ellers har foreslået. En udmelding, der vækker glæde hos Djøf Studerende.

Gennem længere tid har der været heftig debat om, hvorvidt kandidatstuderendes SU skal forandres til et rentefrit lån. Eksempelvis har organisationen Dansk Erhverv argumenteret for, at en omlægning kunne give en årlig besparelse på 3,5 milliarder kr. Et beløb, der i givet fald ville kunne geninvesteres i hele uddannelsessystemet.

Forslaget bliver dog ikke til noget i denne omgang. Det slår uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S) fast i et skriftligt svar til Akademikerbladet.

”Jeg mener grundlæggende, at vi har et rigtig godt SU-system i Danmark, som giver alle – uafhængigt af baggrund – mulighed for at tage en uddannelse. Det skal vi værne om. Jeg har godt set, at nogle foreslår at ændre SU på kandidatuddannelser til lån. Venstre har også tidligere foreslået at omlægge store dele af SU-stipendiet til lån, men det er ikke regeringens politik,” skriver ministeren til Akademikerbladet.

Glad formand

Ministerens udmelding falder på et tørt sted, hvis man spørger Djøf Studerendes formand, Rasmus Pilegaard Petersen. En omlægning af SU’en vil nemlig ramme socialt skævt, pointerer han.

”Vi har i Djøf Studerende været meget imod forslaget om at omlægge SU’en på kandidatuddannelser, da vores analyser viser, at det vil betyde, at færre vil tage en kandidatuddannelse – især studerende fra ufaglærte hjem,” forklarer han.

Djøfs analyser viser bl.a., at 34% af de studerende vil overveje helt at droppe at tage en kandidatuddannelse, hvis SU’en bliver omlagt til rentefrie lån.

Og ser man på studerende fra ufaglærte hjem er andelen 45% – altså næsten hver anden.

Giver klarhed

Ifølge Rasmus Pilegaard Petersen er udmeldingen fra Jesper Petersen med til at fjerne en kæmpe byrde for mange studerendes vedkommende.

”Dette betyder, at studerende nu har en større klarhed over deres økonomi, og at deres forældres pengepung ikke skal afgøre, om de kan fortsætte deres studier på kandidaten – men deres faglige interesse. Derudover slipper mange studerende for bekymringstanker om at stifte gæld,” siger Djøf Studerende-formanden og understreger, at SU’en er en investering i fremtidens vidensamfund.

”Vi skal være rigtig stolte af vores uddannelsessystem og det SU-system, vi har. Der er rigtig mange lande ude i verden, som misunder os. Dertil skal det siges, at når man kommer ud på arbejdsmarkedet med sin kandidat i rygsækken, bidrager man i høj grad med dén skat, man betaler,” siger Rasmus Pilegaard Petersen. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Djøf
Frist 2. okt. 2023
Job
Odense Kommune
Job
Kommune Kujalleq
Job
TACK International A/S
Job
Grønlands Selvstyre, Skattestyrelsen
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet