Min studietid

"Jeg ville ønske, jeg havde brugt mere tid på studiet"

17-01-2022
2 min.

Da Alex Vanopslagh begyndte at studere, havde han ingen idé om, at han skulle ind i politik. Men det kom han – på bekostning af både studiet og venskaber.

I en alder af 30 år har Alex Vanopslagh allerede siddet i Folketinget i to et halvt år – en periode, hvor han også har været politisk leder af Liberal Alliance.

Han har haft travlt med politik i mange år. Og når han ser tilbage på studietiden på statskundskab – hvor han først læste på Syddansk Universitet og siden på Københavns Universitet – er det med en vis ærgrelse. Tiden kunne nemlig godt have været disponeret bedre.

”Jeg brugte det meste af min tid på ungdomspolitik. Jeg ville ønske, at jeg havde brugt lidt mere tid på studiet og den litteratur, vi skulle læse. Jeg ville også ønske, at jeg havde brugt mere tid på det sociale for at opbygge gode venskaber og et større netværk. Jeg ved godt, at man ikke kan alt på én gang, men jeg skulle måske have haft en bedre balance mellem studiet og ungdomspolitik,” fortæller Alex Vanopslagh.

Som studerende skal man huske at have det sjovt, lyder hans opfordring.

”Nyd friheden, for det er noget, som ikke lige kommer tilbage med det samme. Det er privilegerende, at man i flere år bare kan få lov til at tilegne sig viden og fordybe sig i dét, man finder spændende,” siger han.

Sat i gang på kollegiet

At Alex Vanopslagh skulle ende med at bruge så mange kræfter og ressourcer på det ungdomspolitiske arbejde i Liberal Alliance, lå ikke i kortene, da han startede på universitetet. Det var et rent tilfælde, at han blev sporet ind på den politiske karriere.

”Jeg har altid været politisk interesseret, men det var først på universitetet, at jeg blev decideret aktiv. På mit kollegie boede der en ungdomspolitiker fra Venstre, som overbeviste mig om at gå ind i ungdomspolitik, hvilket jeg ikke har fortrudt et eneste sekund,” forklarer Alex Vanopslagh.

Spurtede gennem pensum

Under studietiden havde Alex Vanopslagh en forkærlighed for mikro- og makroøkonomi samt alle fag, der handlede om komparativ politik. De fag pirrede hans nysgerrighed, og derfor kan det godt irritere ham, at han først læste teksterne lige op til eksamen.

”Når jeg fik trawlet mig gennem pensum i løbet af de uger, jeg læste op til eksamen, fik jeg en følelse af, at det her virkelig var spændende. Jeg kan derfor godt ærgre mig lidt over, at jeg ikke brugte mere tid på den faglige fordybelse i løbet af semestrene.”

Studiejob vigtigere end karakterer

Alex Vanopslagh afsluttede sin kandidat i statskundskab fra Københavns Universitet i 2016, og inden han kom i Folketinget i 2019, nåede han at to fuldtidsjob hos konsulentfirmaet Grace Public Affairs. Tiden på arbejdsmarkedet fortalte ham noget vigtigt om balancen mellem karakterer og erhvervserfaring.

”På langt de fleste studier er det vigtigere med et relevant studiejob end gode karakterer, når det kommer til jobmuligheder bagefter. Jeg har fx aldrig skullet vise mit karakterblad til nogen arbejdsgivere,” siger han. 

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.