Brevkasse

Jeg takkede ja til et job. Nu er der kommet noget bedre

04-01-2022
2 min.

"Jeg har underskrevet ansættelsesaftale på et nyt job og har glædet mig til at starte – men nu er jeg blevet kontaktet af en anden arbejdsgiver, der har tilbudt mig et job, jeg hellere vil have."

Jeg har underskrevet ansættelsesaftale på et nyt job og har glædet mig til at starte – men nu er jeg blevet kontaktet af en anden arbejdsgiver, der har tilbudt mig et job, jeg hellere vil have. Kan jeg bare lade være med at dukke op på det første job og i stedet starte det nye sted, eller kan jeg slet ikke sige ja til det nye?

 

Kære medlem

Tak for din henvendelse – og tillykke med jobtilbuddene.

Når du allerede har takket ja til den første stilling, har du indgået en bindende aftale med arbejdsgiveren, og derfor er du i princippet tvunget til at dukke op på den første arbejdsdag og derefter sige op og arbejde i opsigelsesperioden. Gør du ikke det – fx fordi du i stedet starter et andet sted – kan arbejdsgiveren kræve, at du som ’straf’ betaler en halv månedsløn plus eventuelle andre omkostninger, det har givet.

I praksis kan man heldigvis ofte tale sig til rette med arbejdsgiver om ikke at tiltræde, selv om man har sagt ja til jobbet. Hvis du vælger at tage det på forkant og forsøger at lave en aftale om at annullere ansættelsesaftalen, er her et par tips til, hvordan du tackler situationen:

Vær på forhånd afklaret med, at den fravalgte arbejdsgiver som nævnt lovligt og legitimt kan indkræve en halv månedsløn samt dækning af 'rimelige rekrutteringsudgifter', når du springer fra en indgået aftale. Det er meget sjældent, at dette bliver brugt, men risikoen er der.

Anerkend, at du bringer den fravalgte arbejdsgiver i en dårlig situation, fordi de nu skal til at rekruttere en ny til jobbet. De fleste vil dog forstå og anerkende dit (om)valg, og at du naturligvis skal vælge det bedst mulige for dig. Men forbered dig på, at du nok skal lægge lidt øre og forståelse til ærgrelser i den anden ende af røret.

Sørg også for at tage det fulde ansvar for situationen ved at have en troværdig og konkret forklaring på, hvorfor du har valgt den anden virksomhed til. Hvad er det, du får det andet sted, som er motiverende for dig? Formulér dit tilvalg og ikke dit fravalg. Og gør det konkret og præcist.Vær forberedt på og velovervejet om, hvordan du tackler den fravalgte arbejdsgivers mulige overbud til dig. Hvad gør du, hvis de tilbyder mere løn, bedre vilkår, flottere titel, andre arbejdsopgaver eller mere ansvar? Der var jo en grund til, at du valgte den anden arbejdsgiver til at starte med, så overvej det meget grundigt, hvis du alligevel bliver hos den første arbejdsgiver.

Uanset hvilket job du vælger, så fald ikke for fristelsen til at udnytte situationen til at genforhandle løn- og ansættelsesvilkår. I bedste fald får du bedre vilkår, men du risikerer at blive oplevet som useriøs og opportunistisk, og din relation og troværdighed i forhold til den pågældende arbejdsgiver kan lide skade.

Har du brug for yderligere sparring, så kontakt endelig Djøf.

Med venlig hilsen
Julie Christiansen, chefkonsulent i Djøf 

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.