Corona

Hjemmearbejde er mest effektivt til at begrænse smitte

03-01-2022
1 min.
Hjemmearbejde kan – især når det ikke er frivilligt – kan være ensomt. Men det er arbejdspladsernes mest effektfulde værktøj til at holde corona-smitten nede, viser svensk rapport. Foto: Marvent/Shutterstock

Det kan være opslidende at være tvunget til at arbejde hjemmefra. Men det er arbejdsgiveres bedste redskab til at forhindre smittespredning, påpeger ny svensk forskning.

Nu sidder mange af os her igen – hjemme bag skærmen. To år med pandemien har vist os, at det er meget forskelligt, hvordan vi hver især har det med at arbejde derhjemme. Men de af os, der langt hellere vil møde fysisk ind på kontoret, kan trøste os med, at hjemmearbejde er den mest effektive måde at begrænse Covid-smitte på jobbet.

Det viser ny svensk forskning fra Lund Universitet og Lund Tekniske Högskola ifølge duochjobbet.se.

Forskerne pointerer, at corona-virus ser ud til primært at sprede sig gennem luften – dels via store dråber, der spredes, når man fx taler eller nyser, og rammer andres slimhinder; dels via mindre partikler, der kan bevæge sig længere end dråberne og blive hængende i luften.

Du kan også blive smittet ved kontaktinfektion – ved fx at røre ved overflader, dørhåndtag eller kontakter – men det er ikke den dominerende smittevej.

Og lige nu er risikoen for smitte størst, idet luftvejsvirus er mest smitsomt om vinteren. Tør luft og kulde kan nemlig føre til et svækket immunsystem i luftvejene og formentlig bidrage til en stigning i luftbåren smitte. D-vitaminmangel kan også spille ind.

Alt sammen er argumenter for, at det mest effektive, arbejdspladser kan gøre for at mindske smitten, er at lade medarbejderne arbejde derhjemme – hvis de altså har mulighed for det.

Vi undervurderer risiko

Måske er det meget godt, at andre tager beslutningen for os. Ny forskning fra Aarhus BSS viser nemlig, at vi selv undervurderer vores egen og vores nærmestes risiko for smitte. Den falske tryghed fører til, at vi lemper på restriktionerne, når vi omgås familie og venner, og derved risikerer vi at øge spredningen af corona-virus.Hvis det ikke kan lade sig gøre at arbejde hjemme, har de svenske forskere andre anbefalinger, så du minimerer risikoen for selv at blive smittet og for at smitte andre.

Ifølge dem er det næstbedste at

  • holde afstand
  • vaske hænder
  • sørge for god udluftning

Mundbind og visirer har også en vis effekt.

Er det uundgåeligt at møde op på arbejdspladsen, anbefaler de svenske forskere at arbejde så fleksibelt som muligt, så færrest muligt er på arbejde på samme tid og i det hele taget reducere antallet af kontakter. 

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.