Ledighed

Dagpengesats dykker: Det betyder det for dig

26-01-2022
2 min.
Den politiske aftale om at skære i dagpengene for nyuddannede kommer især til at kunne mærkes for dimittender under 30. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Dagpengesatsen for nyuddannede er på vej til at blive beskåret kraftigt. Her får du et overblik over, hvordan det rammer dig.

21. januar indgik regeringen en aftale med Dansk Folkeparti, Kristendemokraterne, SF og Det Radikale Venstre om en reformpakke, der har til hensigt at få omkring 12.000 flere i arbejde.

Ét af elementerne i aftalen er at sænke dagpengesatsen for nyuddannede – den såkaldte dimittendsats. Nærmere bestemt bliver dagpengene for nyuddannede sat betydeligt ned, hvis man ikke er kommet i arbejde tre måneder efter endt uddannelse.

I dag er den månedlige sats for nyuddannede uden børn 13.836 kroner før skat. Dét vil den fortsætte med at være de første tre måneder efter endt uddannelse, men derefter ryger satsen ned på 9.514 kroner før skat – et fald på mere end 30%.

For nyuddannede over 30 år uden børn bliver den månedlige dagpengesats sat ned til 12.018 kroner, hvis vedkommende ikke er kommet i arbejde efter de tre måneder.

Samtidig bliver nyuddannedes dagpengeperiode halveret, så man fremover kun kan modtage dagpenge i et år.

Nul SU, studiejob eller studiebolig

De aftalte ændringer af dagpengereglerne vil virkelig kunne mærkes for kommende dimittender, hvis man spørger formanden for Djøf Studerende, Rasmus Pilegaard Petersen.

”Det vil have en voldsom indvirkning på deres økonomi med 4.300 kroner mindre om måneden. Man skal huske på, at de ikke længere kan få SU, besidde studiejobs eller bo i deres studieboliger, så det er en helt ny verden. Jeg tror, der er mange nyuddannede, som vil have svært ved at få det til at løbe rundt for 9.500 kroner om måneden – vel at mærke før skat,” lyder det fra ham.

Tre måneders buffer

Ganske vist er regeringen og de fire støttepartier interesserede i at sænke dagpengesatsen, hvilket er dårlige nyheder for kommende dimittender. Rasmus Pilegaard Petersen ser dog én positiv ting ved aftalen.

”Det eneste, vi kan glæde os en smule over, er, at nyuddannede stadig er tre måneder på den gamle sats, inden de ryger ned på den nye sats. Det er afgørende at have en ’buffer’ på tre måneder, da mange dimitterer op til sommerferien, hvor der er færre jobopslag. Lige p.t. er vi i en højkonjunktur med relativt få ledige, men hvordan vil scenariet ikke se ud i en lavkonjunktur?” spørger formanden.

Kræver bredere opbakning

Måske er der dog håb forude for kommende dimittender, eftersom aftalen ikke kan effektueres lige med det samme.Der eksisterer nemlig allerede et forlig på området, som Venstre, De Konservative og Liberal Alliance er en del af. Disse tre partier støtter p.t. ikke op om reformpakken, og de interne spilleregler på Christiansborg dikterer, at man ikke kan bryde et forlig midt i en valgperiode.

Med andre ord betyder dette, at regeringen også skal have opbakning fra Venstre, De Konservative og Liberal Alliance til reformpakken, hvis planerne skal gennemføres i denne valgperiode.

Hvis det ikke lykkedes at få overtalt de tre partier, må regeringen vente til efter næste folketingsvalg.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.