Karriere

"Alle vil gerne have en fod indenfor i Grønland"

31.1.2022

af

PR-foto: Christian Sølbeck

PR-foto: Christian Sølbeck

Hos både danske og internationale forskere er der i øjeblikket en kæmpe interesse for Grønland. Som leder af Arctic Hub skal Anna-Sofie Skjervedal sørge for, at forskningen også kommer Grønland til gode.

Anna-Sofie Skjervedal bliver aldrig træt af udsigten fra sit kontor på Grønlands Naturinstitut i Nuuk: Mægtige fjelde og blåt hav, hvor små isbjerge flyder rundt.

Men siden hun begyndte som sekretariatsleder for Arctic Hub for lige over et år siden, har der ikke nødvendigvis været meget tid til at nyde panoramaet. Både i Danmark og internationalt er mange forskere nemlig interesserede i Grønland.

”Jeg kan godt mærke, at Grønland er et hot topic, hvor alle gerne vil have en fod indenfor. Rigtig mange vil gerne samarbejde og kunne sige, at de er i kontakt med Grønland, så der er rigtig travlt,” siger Anna-Sofie Skjervedal.

Arctic Hub blev etableret af Grønland og Danmark i 2020 og skal fungere som en samlende platform i Grønland for grønlandske, danske og internationale polarforskere og andre arktiske interessenter. Meningen er samtidig at bygge bro mellem forskning og samfund, så viden fra forskningen i højere grad forankres i Grønland.

”Vi vil særligt gerne forebygge den her fly in, fly out-tendens, som man stadig ser i alt for høj grad. Der sker meget ofte det, at forskere udefra kommer hertil, og man aner ikke, at de er her, eller hvad de laver, og så tager de deres viden med ud af landet, uden det kommer Grønland til gavn.”

”Hos Arctic Hub er vi med til at gøre viden fra forskning i Grønland mere synlig. Vi laver workshops, seminarer og konferenceaktiviteter, hvor vi samler alt fra erhvervsfolk, forskere, beslutningstagere, politikere og embedsfolk for at skabe en fælles platform, hvor relevante aktører kan mødes på tværs,” forklarer Anna-Sofie Skjervedal.

Et godt CV

Fordi sekretariatet er forholdsvist nyt, kan Anna-Sofie Skjervedal og kollegerne i høj grad sætte rammerne for deres arbejde.

”Det er en spændende udfordring, at jeg ikke har skullet overtage noget, som andre har lavet. Jeg kan i høj grad selv være med til at sætte retningen. Det synes jeg faktisk er noget af det bedste ved jobbet, selv om det selvfølgelig også kan være svært at manøvrere rundt i uden ret mange faste rammer.”

Hun er 36 år og har en kandidat fra Aalborg Universitet i Culture, Communication and Globalization. Med undtagelse af folkeskolen og det meste af gymnasiet har hun taget sin uddannelse i Danmark. Skiftet mellem Grønland og Danmark har for Anna-Sofie Skjervedal været helt naturligt, da hendes far er fra Sisimiut og hendes mor fra Nordjylland.

Hun har skrevet ph.d. i, hvordan man inddrager borgere i beslutningsprocesser i Grønland, og den viden tog hun med over i sit første job efter studiet, hvor hun blev ansat som ledende konsulent i Sermersooq Kommune.

Hun har således brugt sin forskningsbaggrund i praksis, og derfor føltes det som et perfekt match, da hun så, at stillingen som sekretariatsleder blev slået op.

”Jeg havde kredset om opslaget i noget tid. Jeg synes, jeg kunne se, at jeg kunne bringe mange ting i spil – bl.a. erfaringen med projektledelse, den lokale viden, og at jeg kender forskningsverdenen,” fortæller hun.

Lederuddannelser er ikke noget, der hænger på træerne her i Grønland. Mange af uddannelserne findes i Danmark, og jeg har en familie og kan ikke bare rejse

Anna-Sofie Skjervedal, sekretariatsleder, Arctic Hub

En ny leder

Selv om hun har været ledende konsulent i sit tidligere job, har hun ikke på samme måde som nu skullet lede et team.

”Én ting er at lede sig selv, en helt anden ting er at være med til at lede andre, så det synes jeg er super-spændende at lære og opleve. Og jeg er taknemmelig for mine to kolleger,” siger hun.

Det kan dog til tider være udfordrende at være leder, da hun endnu ikke har en lederuddannelse.

”Nu er det meget noget med at prøve sig frem og følge mavefornemmelsen. Jeg bliver også inspireret af andre, jeg har mødt i mit netværk og gennem mit arbejdsliv, som jeg synes har været gode ledere. Det er det, jeg læner mig meget op af.”

Det kan være svært at tage lederkurser, når man er i Grønland, forklarer hun.

”Lederuddannelser er ikke noget, der hænger på træerne her i Grønland. Mange af uddannelserne findes i Danmark, og jeg har jo en familie og kan ikke bare rejse."

Færre folk om flere opgaver

Hun har indtil nu haft hele sit arbejdsliv i Grønland, og hun tænker at fortsætte karrieren dér. Sammen med sin familie, som tæller en mand og to børn på seks og otte år, har hun nemlig fundet sig til rette i Nuuk. Og hun kan se mange fordele ved at både bo og arbejde i Grønland.

”Vi skal ikke køre ret langt til og fra arbejde. Jeg savner at cykle, men det er dejligt, at man ikke skal bruge særlig lang tid på transport. Og så er vi omgivet af den smukkeste natur.”

Men det kan samtidig være hårdt at arbejde i Grønland, da der ofte er færre mennesker til at besidde stillingerne.

”Vi har generelt en ret fleksibel arbejdskultur, men man lægger virkelig også mange kræfter i det, man laver, fordi vi er bare færre mennesker om flere opgaver,” fortæller hun.  

”Det kan godt være, der er nogle, der siger, at det måske er nemmere og lidt mere loose at arbejde her, og at man bedre kan få familielivet og arbejdslivet til at passe sammen. Det er sandt til en vis grad, men det kræver også noget.”

Derfor er det også vigtigt for Anna-Sofie Skjervedal at koble fuldstændig af, når hun ikke er på arbejde, hvilket er noget, som hun stadig arbejder på at blive bedre til. Derfor er hun ekstremt glad for, at hun sammen med familien er medejer af en hytte, som familien drager ud til, så ofte de kan.

”Jeg kobler allerbedst af, når jeg fysisk kommer væk fra kontoret og byen og ind i fjorden. Når vi er i hytten, falder pulsen helt naturligt, og roen sænker sig.”

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Ankestyrelsen
Job
Børne- og Undervisningsministeriet - Styrelsen for It og Læring
Job
Finanstilsynet
Job
Frederiksberg Kommune, Rådhuset
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet