Legater & fonde

Sådan skaffer du penge til at komme på udveksling

14-09-2021
2 min.
Vil du gerne have et udlandsophold på studie-CV'et – fx her på Harvard University – kan det blive bekosteligt. Derfor er det en god idé at gå rigtig tidligt i gang med at prøve at skaffe midler fra legater og fonde. Foto: Marcio José Bastos Silva/Shutterstock

Det kan være rigtig dyrt at læse i udlandet. Der er et væld af fonde og legater, du kan søge, men det er ofte bøvlet og tidskrævende. Læs her, hvad du kan gøre for at få fat i pengene.

Er det et af prestige-studierne på Harvard, der lokker? Frister det med et semester på det historiske Oxford University? Eller vil du opleve de kulturelle forskelle mellem Danmark og Japan gennem et udvekslingsophold på University of Tokyo?

Mulighederne for dit udvekslingsophold er sådan set uanede, når der altså ikke lige er en pandemi.  Men hvis du vil ud i den store verden, kan det hurtigt blive dyrt – især hvis du selv skal betale for undervisningen.

Heldigvis er der en lang række fonde og legater, du som studerende kan søge penge hos. Men det kan kræve både tålmodighed og god forberedelse at lykkes.

Det ved David Dencker en masse om. Han er uddannet i filosofi og økonomi fra Copenhagen Business School, og undervejs i studiet skaffede han sig økonomisk støtte til ophold på National University i Singapore, Colombia University i New York og Tsinghua University I Beijing. I dag er han stifter og medejer af virksomheden Grant Compass, som hjælper og rådgiver fonde, og så er han medforfatter til bogen ’Fonde & legater til studier og praktik i udlandet’.

Han peger på, at der er nogle helt basale ting, der skal på plads, hvis du vil igennem nåleøjet.

”Det vigtigste råd, jeg vil give, er at starte i god tid, for det er virkelig en langvarig proces. Derudover skal man søge flere legater, end man lige regner med. Tommelfingerreglen i forhold til succesraten er 1:5,” lyder det fra David Dencker. 

I slutningen af september skifter Maiken Vindmar for en tid Copenhagen Business School ud med Durham University i det nordlige England.
I slutningen af september skifter Maiken Vindmar for en tid Copenhagen Business School ud med Durham University i det nordlige England.
Maiken har brugt over 100 timer

En af de studerende, som har søgt om legat- og fondsstøtte til udvekslingsophold til det kommende semester, er Maiken Vindmar. Hun studerer cand.merc.sol på Copenhagen Business School, og fra slutningen af september i år skal hun studere et semester på Durham University i England.

Hen over sommeren har hun sendt et tocifret antal ansøgninger af sted.”Heldigvis skal jeg ikke betale for undervisningen, da min studieplads på Durham University er gennem CBS. Derudover har jeg fået et ERASMUS+ legat, så differensen mellem mine indtægter og udgifter nu er nede på 10.000 kr., hvilket jeg har søgt 10 forskellige fonde om hjælp til,” forklarer den 25-årige studerende.

Hun vurderer, at hun har brugt mere end 100 timer på ansøgningsprocessen. Det har især taget tid at skrive motiverede ansøgninger, udarbejde et budget samt finpudse cv’et.

”Før man begynder på ansøgningsprocessen, kan det godt virke ret overvældende, da der er så mange ting, man skal have styr på, og dokumenter, der skal udfyldes. Når man først kommer i gang, er det okay. Jeg rejser ud for at dygtiggøre mig, men også for at få et globalt udsyn på økonomi,” siger hun.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.