Arbejdsmarked

Rekordmange nyuddannede har fået job under pandemien

16-09-2021
4 min.
Det seneste år har der været langt flere jobåbninger til spritnye kandidater end forventet.  Foto: Jack Frog/Shutterstock

Mange frygtede, at dimittenderne fra 2020 ville blive hårdt ramt af ledighed pga. corona. Men på djøf-området er nyuddannedes ledighed tværtimod den laveste i over 10 år.

Sidste sommer var der en udbredt bekymring i Djøf for de kandidater, der dimitterede midt i en corona-tid. Kunne de overhovedet få job i en tid fyldt med usikkerhed? Konsulenterne i Djøfs rådgivning forberedte sig på, at de skulle hjælpe flere ledige end længe.

De første par måneder gik det da også trægt for dem, der blev kandidater fra et djøf-studie i juni 2020. Tre måneder senere var knap fire ud af ti stadig ledige. Men så tog det fart, og nu er langt de fleste i job.

I juli 2021 var 8,9% af 2020-kandidaterne på djøf-området arbejdsløse. Det er det laveste ledighedstal for et kuld dimittender i mere end 10 år.

For årgang 2019 gjaldt det 13,2%, og årgang 2011 toppede med 22,2 %, som var ledige 11 måneder efter dimissionen. Det viser de seneste ledighedstal fra Akademikerne.

Det er meget glædeligt, at årgang 2020 er kommet så godt fra start, siger Mette Knudsen, rådgivningschef i Djøf. Sidste sommer var der ellers flere tegn på det modsatte.

”Dels så vi, at nogle af de studerende, der allerede havde landet deres første kandidatjob, mistede det igen – endda inden de overhovedet var startet – fordi virksomhederne ikke vidste, hvordan det hele ville udvikle sig økonomisk, og derfor trak i land. Dels kunne vi også se, at færre djøfere i det hele taget fik job på grund af den samme usikkerhed,” siger Mette Knudsen.

Det kommer også bag på Benn Gandløse Vestergaard, cheføkonom hos Akademikerne, at det slet ikke gik som frygtet for dimittenderne fra sidste sommer.

”Det overrasker os, at økonomien klarer sig meget bedre, end vi på noget tidspunkt havde forventet. Og det er klart, at det også er godt for dimittenderne,” siger han.

Benn Gandløse Vestergaard peger på, at 2020-årgangen endda er større end tidligere år.

”Så der er altså kommet endnu flere kandidater ud, og det gør jo bare ledighedstallene endnu flottere. Nu ved jeg jo ikke, om der er tale om en helt exceptionel årgang, der bare er superdygtige – men jeg tror nu nærmere, det skyldes, at de er blevet en del af den jobfest, som de overraskende gode konjunkturer har ført til.”

Nogle af de 8,9% ledige dimittender fra sommeren 2020 kan også godt have haft et job, fortæller han. Ledighedstallene er et øjebliksbillede.

”De kan fx godt have haft seks måneders projektansættelse, men er nu tilbage på dagpenge.”

Ikke alle er en del af ’festen’

Det er ikke kun kandidaterne fra sidste sommer, der er kommet godt fra start. Lige nu ligger ledighedsprocenten på 26,9% for dem, der er blevet kandidater i løbet af det seneste år – det vil sige, at de helt ny-dimitterede også er med i statistikken. For et år siden lå det tilsvarende tal på 32,4 %.

Men en dimittendledighed på 26,9% er immervæk også et højt tal. Og det er ikke nødvendigvis fedt at høre om jobfest for djøfere og om, at mange nyslåede kandidater kommer hurtigere i job end tidligere, hvis man ikke selv gør det.

Men som helt nyuddannet kræver det typisk længere tid, en del flere ansøgninger og ekstra benarbejde at lande et job, end det gør for ’erfarne’ djøfere, påpeger Mette Knudsen.

”Det at søge job er også noget, man skal lære. Der er mange, der søger rigtig mange job, før de knækker koden i forhold til at skrive ansøgninger, cv og til, hvordan de griber det an, hvis de kommer til samtale.”

”Men hvis man har været ledig i et år, er man nok godt træt af at høre gode råd, for man føler, at man ærligt talt har prøvet meget. Og man vil ’bare’ gerne have et job nu,” siger Mette Knudsen.

Mette Knudsen vil dog alligevel gerne komme med et fif til de dimittender, der er ledige: Undgå at signalere, at du ’bare’ gerne vil have et job.”Det kan godt spænde ben for dig. En arbejdsgiver vil typisk gerne have, at du lige præcis gerne vil have det job, du er til samtale på.”

Derfor kan det godt betale sig at lave en grundig research på virksomheden og måske også på selve jobbet, hvis det er muligt, siger Mette Knudsen.

”Det betyder, at du til samtalen med overbevisning udstråler, at du virkelig gerne vil have netop det job, og så er sandsynligheden for, at du får det, større.”

Nye jobåbninger

Og så er der måske også en kattelem til stillinger, som ikke har været der før. For Djøfs rådgivning har de talt med flere dimittender fra sidste år, som faktisk lykkedes med at få et job, men som allerede er på vej til det næste, fortæller Mette Knudsen

”Mange er startet i deres første job hjemmefra, og den eneste kontakt, de har haft til deres kollegaer, er via Zoom eller Teams. De oplever, at de aldrig rigtig er kommet helt ombord, og derfor vil de gerne starte forfra i et nyt job.”

Så det er en god idé at holde kontakt til tidligere studiekammerater, for det kan være, at det netop er én af dem, der er parat til at skifte, og som måske kan lægge et godt ord ind for dig, siger Mette Knudsen.

”De kan også fortælle dig, hvordan de selv fik et job, eller måske kender de til jobåbninger i den virksomhed eller branche, de er blevet ansat i.”

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.