Udveksling

Corona spænder stadig ben for udlandsophold

14-09-2021
2 min.
Globalt er corona-krisen langtfra overstået endnu, og det giver udfordringer for studerende – især hvis de vil læse uden for Europa. Illustration: Vectorium/Shutterstock

Pandemien gør det fortsat vanskeligt at studere uden for Europas grænser. Danske universiteter forventer tidligst at være tilbage til normalen om et år.

At rejse er at leve, lyder den velkendte H.C. Andersen-frase. Men for studerende med lyst til at komme på udveksling har mottoet været svært at føre ud i livet, siden pandemien bredte sig i begyndelsen af 2020.

I takt med at stadig mere af verdens befolkning bliver vaccineret, bliver det lettere at komme på studieophold uden for Danmark. Men vi er endnu et stykke fra normalen.

Stefan Knudsen er kontorchef hos SDU International, og han er i tæt dialog med de andre universiteter i Danmark.

”For dem, der skal på udveksling i efteråret 2021 eller foråret 2022, er situationen sådan, at nogle ophold desværre aflyses. Det gælder især ophold i Asien – fx i Thailand, Vietnam, Indien, Japan og Singapore – men også Australien. Det er egentlig meget lokalt forankret, da universiteter i samme land ikke altid har de samme retningslinjer,” forklarer han.

Rikke Nielsen, som er international chef hos Aarhus Universitet, ser samme mønster. Men selv om udvekslingsopholdene altså stadig kan være vanskelige at få til at lykkes, er de studerendes rejselyst intakt, fortæller hun.

”Selvom forholdene har været svære, har de studerende haft is i maven, udvist stor ro og haft en backup-plan i tilfælde af aflysning. Derudover er der også mange, som har søgt mere mod europæiske lande – måske fordi det er nemmere at komme hjem derfra end fra oversøiske lande, hvis det hele skulle eskalere,” siger Rikke Nielsen.

Amerikanske kvaler

Når det gælder USA, der traditionelt står højt på de studerendes lister, er der også udfordringer i øjeblikket, forklarer Stefan Knudsen.

”For dem, der skal af sted i løbet af efteråret 2021 og foråret 2022, har der været lidt problemer med at få visum, da det amerikanske visumsystem har været låst ned. Heldigvis har vi ikke oplevet, at nogle af vores studerende på SDU har måttet aflyse studieophold i USA grundet dette. Men jeg ved, at det har været lidt mere problematisk hos vores kolleger på nogle af de andre universiteter, som har haft adskillige aflysninger,” lyder det fra ham.

Stabilisering forude

 Hvornår kan studerende så regne med, at vi er tilbage i en normaltilstand, hvor de ikke skal bekymre sig om en eventuel aflysning af udvekslingsophold?

Det er svært at spå om, men Stefan Knudsen og hans team på SDU International er fortrøstningsfulde.

”Hos os planlægger vi et år ud i fremtiden, og vores udbud af universiteter fra efteråret 2022 har ingen no-goes. Her kan man godt komme til Asien, USA og Australien. Det kan dog godt være, at vores partnere i disse verdensdele lukker ned for udvekslingsstuderende, når vi kommer tættere på – det hele kommer an på udviklingen,” forklarer han.Fra Aarhus kommer der en lignende melding.

”Vi forventer, at der fra efteråret 2022 er en betydelig stabilisering af situationen, men det er selvfølgelig med forbehold for udviklingen,” siger Rikke Nielsen.

Følg godt med

Hvis du er på vej på udveksling eller gerne vil det senere, har Stefan Knudsen et par gode råd.

”De studerende skal selvfølgelig sætte sig ind i de lokale retningslinjer og undersøge, hvordan det pågældende universitet griber tingene an. Derudover er der de lidt mere gængse retningslinjer om at følge Udenrigsministeriets anbefalinger, sørge for at have forsikringerne i orden og udvise almen, sund fornuft,” siger han. 

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.