Nyt job

Yaojia har efteruddannet sig på Youtube

17-08-2021
2 min.
Yaojia Lin har ikke et favorit-programmeringssprog, ”men Python er et meget sejt sprog at kunne.” Foto: Privat

Økonom Yaojia Lin har skiftet job for at kunne programmere mere. Hun har lært meget ved at se videokurser – og hun giver her tre tips til, hvilke gratis kurser du kan begynde med, hvis du også vil lære at kode.

Yaojia Lin er cand.polit. og vild med at programmere. I sit nye job hos Netcompany får hun mulighed for at udleve sin passion. Her går cirka 60% af arbejdstiden nemlig med at programmere – eller kode, som hun kalder det.

Hun forklarer, at hun opnår høj tilfredshed og selvtillid ved kodning. Programmeringen udmønter sig i noget konkret, som hun hurtigt kan se en effekt af. Desuden giver det mulighed for at lege og eksperimentere. 

På økonomistudiet i København tog hun valgfag, hvor hun snuste til kodningens verden. Hun var blevet inspireret på sit studiejob af en kollega, som kodede meget. Efterfølgende har hun læst bøger om emnet og brugt Youtube til at blive klogere på forskellige programmeringssprog.

”Det er rigtig brugbart, at der er nogle, der deler erfaring på nettet. Vi lever i en ny tid, hvor man nemt har adgang til ressourcer, som man ikke havde tilgang til tidligere. Selvfølgelig kræver det også, at man skal være kritisk over for kilderne.”

Har lært fem programmeringssprog

Hun følger flere programmerings-youtubere, der har anbefalet online-kurser, som hun har taget. Flere af hendes nye færdigheder har hun fået bevis på gennem såkaldte Microsoft-certificeringer. Hun bruger sin fritid på det. For hende er Youtube-videoer en god begyndelse til at blive klogere på et emne.

Hun understreger, at praktisk erfaring med kodning er det allervigtigste, når hun skal lære nyt. Den får hun både på jobbet og ved at ’lege’ med programmering derhjemme.

Indtil videre har hun lært fem programmeringssprog: Python, SQL, VBA, SAS og R. De to førstnævnte bruger hun i jobbet hos Netcompany, som bl.a. har udviklet coronapasset og den digitale skoleplatform Aula.

På jobbet er Yaojia Lin en del af et projekt for skattevæsenet, hvor hun arbejder med data og analyser. Meget af hendes tid går på at anvende SQL og Python som værktøj til at behandle data fra store og komplekse datasæt.

Du er skiftet fra Arbejdstilsynet til Netcompany. Hvorfor?”Jeg var superglad for mit tidligere arbejde, men så også større potentiale for at udvikle mig fagligt hos Netcompany. Og så var den primære motivation, at jeg fik bedre muligheder for at kode.”

Hun fortryder ikke, at hun læste økonomi i stedet for at gå it-vejen, da hun skulle vælge studie.

”Som polit har jeg nemmere ved at kunne forstå de finansielle data, som vi arbejder med, end hvis jeg var mere traditionelt it-uddannet.”

Programmering handler meget om logik, og lige præcis logik gennemsyrer økonomistudiet. Derfor falder kodning naturligt for mange økonomer, mener Yaojia Lin.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.