Efter corona

Hjemmearbejde stormer frem i jobannoncer

26.8.2021

af

Illustration: GoodStudio/Shutterstock

Illustration: GoodStudio/Shutterstock

Stadig flere jobopslag lokker med muligheden for hjemmearbejde. Og ellers er det helt legitimt at spørge om det til jobsamtalen, siger Djøf.

Vil du være jurist i Ankestyrelsen i Aalborg, forhandlingspartner i Danske Fysioterapeuter på Amager, specialist i Skatteankestyrelsen i København Ø, jurist i Hjørring Kommune eller chef i Koncern Økonomi i Region Sjælland i Sorø? Så er der tilbud om mulighed for hjemmearbejde i jobopslaget.

Ovenstående er jobannoncer, du i skrivende stund kan finde på Djøfs Jobunivers ved at søge på ordet 'hjemmearbejde'.

Men du kan også finde jobannoncer, der melder klart ud, at hjemmearbejde er et vilkår, ikke et tilbud. Det gør fx Trafikstyrelsen i København V: Ansøgere skal være klar til nogle dages hjemmearbejde, og inde på jobbet er der free seating på visse områder, for styrelsen har flere medarbejdere end kontorarbejdspladser.

Cirka samme princip er indført i nogle af landets helt store private virksomheder som Codan og Danske Bank.

Karsten Vikke er adm. direktør i Matchwork, som står for den digitale drift af Djøfs Jobunivers. Han har endnu ingen analyse af, om tilbud om hjemmearbejde er en ny trend i djøf-jobannoncerne.

"Men undersøgelser på udenlandske jobmarkeder, bl.a. i UK, viser en markant stigning i jobopslag, hvor ordet hjemmearbejde indgår," fortæller han.

Hos Jobindex.dk bekræfter annoncehistorikken, at der er sket noget nyt.

Når Kaare Danielsen, adm. direktør i Jobindex, StepStone og Computerworlds it-jobbank, laver en søgning, viser den, at antallet af jurist-stillinger, hvor hjemmearbejde er nævnt, er steget pludseligt og markant det sidste år.

Fra 2008 og frem til 2020 var der kun ganske få jobannoncer inden for jura, hvor hjemmearbejde var nævnt. I perioden fra medio 2020 er antallet steget kraftigt. Fx var der i andet kvartal af 2021 43 jura-jobopslag, der omtalte hjemmearbejde.

Også inden for akademisk og politisk arbejde, finans og forsikring og offentlig administration går kurven stejlt i vejret i 2021 på Jobindex.

I dag findes der endda jobannoncer på siden, hvor man kan eller decideret skal arbejde 100% hjemmefra.

Det tigerspring, som coronaen har givet det virtuelle arbejde, kan på sigt ændre vores bosætnings- og rekrutteringsmønster, mener Kaare Danielsen.

"Folk kan flytte på landet og stadig arbejde i byen. Omvendt kan virksomheder i udkantsområder rekruttere specialister, de ellers havde svært ved at få, fordi man ikke behøver flytte derud. Det tror jeg, at fx de udflyttede statslige styrelser kan få stor gavn af."

Lidt firkantet sagt har coronaen bidraget til at overbevise arbejdsgiverne om, at hjemmearbejde ikke er lig dalende effektivitet eller produktivitet

Mette Aagaard, udviklingschef, Slagelse Kommune

Alle kommer ombord

I advokathuset Kromann Reumert kan medarbejderne arbejde hjemme to dage om ugen, men det store firma skriver det ikke i sine jobopslag. I stedet kan kandidaterne læse det på hjemmesiden om firmaets udviklings- og balanceprogram, EXPECT.

For behovet for balance er for de fleste bredere end blot hjemmearbejde, forklarer Birgitte Brix Bendtsen, der er Head of People & Development.

"Det handler fx også om muligheden for at arbejde på andre tidspunkter af døgnet, arbejde over en fire-dages arbejdsuge og antal arbejdstimer. Derfor tager vi også en dialog om balance og fleksibilitet til jobsamtalen."

Partner i rådgivningsvirksomheden AS3 Transition Jørgen Uhrbrand forudser, at hjemmearbejdsdage vil blive en helt gængs del af jobpakken på djøf-arbejdsmarkedet.

"Så det bliver formentlig ikke et konkurrenceparameter. Alle vil tilbyde deres ansøgere den fleksibilitet," siger han.

"Hvad vi derimod her i AS3 hører fra direktionsgangene lige nu, er, at der tales rigtig meget om, hvordan man fremover forener fællesskabsfølelse og virksomhedskultur med medarbejdernes individuelle behov og ønsker til workflow og familielivsbalance."

Tak, corona

Udviklingschef i Slagelse Kommune, Mette Aagaard, der har en fortid i bl.a. Novo Nordisk og arkitektfirmaet BIG, er enig.

Det bliver ikke et nyt konkurrenceparameter, for alle moderne arbejdsgivere vil gøre det muligt. Situationen vil være omvendt: De, der ikke tilbyder fleksibilitet, taber terræn, siger hun.

"Efterspørgslen på fleksibilitet fra medarbejderside opstod langt før corona. Men lidt firkantet sagt har coronaen bidraget til at overbevise arbejdsgiverne om, at hjemmearbejde ikke er lig dalende effektivitet eller produktivitet. Hvad vi i høj grad også så her i Slagelse Kommune. Så tak for det, corona."

Slagelse Kommunes topledelse har derfor opfordret alle sine arbejdspladser til ikke bare at 'swappe' tilbage til tiden før corona. Men det er lagt helt åbent ud, altså ingen faste regler.

"Folk har det så utroligt forskelligt med det her, at det er umuligt at lave en standardiseret løsning for alle. Den eneste vej er at holde døren åben for muligheden – og så at have en god lokal dialog om opgave og behov, både de fælles og de individuelle."

Spørg bare til samtalen

Hvis der ikke står noget i jobopslaget om hjemmearbejde, er det helt klart blevet mere legitimt at spørge om det til jobsamtalen end før coronaen.

Det siger rådgivningschef i Djøf, Mette Knudsen.

"Det vil alle ansøgere helt naturligt kunne spørge om."

Mette Knudsen er samtidig helt på linje med Mette Aagaard. Standardiserede modeller for hjemmearbejde er ikke vejen frem.

"Vores medlemmer trives helt forskelligt med hjemmearbejdsdage, viser vores undersøgelser. Bl.a. trives de nyuddannede 25-30-årige ikke med det. Så det er altså både hjemmearbejdsdage og det fede, faglige miljø på arbejdspladsen, man skal lokke med som arbejdsgiver." 

Mød tre arbejdsgivere og spørg dem om arbejdslivet efter corona

Tirsdag d. 31. august kan du komme med til Djøfs online-arrangement ’Arbejdslivet efter corona’. Her kan du møde tre chefer: Christian Baltzer, CEO i Codan, Mette Aagaard, udviklingschef i Slagelse Kommune, og Thea Marie Dam, centerchef i Bygningsstyrelsen.

Med journalist Tine Gøtzsche som ordstyrer fortæller de, hvilke muligheder arbejdspladserne ser komme ud af corona, og hvilke planer de lægger for den nye arbejdsvirkelighed.

Hvad vil du gerne høre de tre deltageres bud på? Du kan sende dine forslag til spørgsmål via formularen herunder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

ANNONCE

Kommentarer

MichaelS
2 år siden
Ville ønske der der var nogle afklarede retningslinier, ligenu gemmer min arbejdsplads sig bag arbejdstilsynets begrænsning på max én hjemmearbejdsdag om ugen, medmindre hjemmearbejdspladsen er godkendt.