Min yndlingsteoretiker

"Hyman Minsky har udvidet min økonomiske horisont"

04-08-2021
2 min.

I en ny serie zoomer vi ind på de øjeblikke, hvor pensum giver et helt nyt blik på verden. For Kibo Andersen var det økonomen Hyman Minsky, der gav et uventet, øjenåbnende perspektiv på den finansielle sektors indflydelse på økonomiske kriser.

23-årige Kibo Andersen har netop afleveret sin bachelor i økonomi på Københavns Universitet. Gennem sine tre år på studiet har han bidt skeer med en masse økonomiske modeller, teorier og teoretikere, men for et års tid siden fik han en åbenbaring ved navn Hyman Minsky.

”Jeg har tidligere været meget optaget af John Maynard Keynes og stødte på Hyman Minsky, da jeg læste hans fortolkning af Keynes’ værker. Herefter begyndte jeg at læse mere af Hyman Minsky, og han har virkelig udvidet min økonomiske horisont og fået mig til at se den finansielle sektor i en anden sfære,” forklarer Kibo Andersen.

Det er især Hyman Minskys teori om, at den finansielle sektor er medvirkende til finansiel ustabilitet og deraf økonomiske kriser, som fik Kibo Andersen til at spærre øjnene op.

Minsky fremlagde teorien i 1960’erne og 1970’erne, men den fik først for alvor gennemslagskraft i kølvandet på finanskrisen i 2007-08.

Teorien bygger bl.a. på, at banker tilbyder lån til folk, der aldrig vil have en økonomisk chance for at kunne betale dem tilbage, og at der derfor opstår investerings- og spekulationsbobler. Til sidst overophedes økonomien.

Nyt syn på tingene

På økonomistudiet fylder den finansielle sektor ikke så meget i pensum, så det var noget af en øjenåbner for Kibo Andersen at få blik for det større sammenspil mellem realøkonomi og den finansielle sektor.

”Det, der gjorde Hyman Minsky særegen, var, at hans teori tager udgangspunkt i, at økonomiske kriser ikke er sendt fra Gud, men er en iboende mekanisme i systemet og kapitalismen. Sådan havde jeg aldrig set på det før,” lyder det fra den økonomistuderende.

Usædvanlig økonom

Minsky skilte sig også ud fra mængden af økonomer på andre måder. Han trak fx en del på adfærdspsykologien – netop for at understrege, at økonomiske kriser ikke er udefrakommende episoder, men en iboende mekanisme som følge af menneskeres ageren i det kapitalistiske samfund.Herudover gik han også mod den klassiske økonomiske ”bølge” om at udlægge sine teorier som lange og snørklede økonomiske modeller.

”Økonomifaget er meget matematisk anlagt med en del modeller. Hyman Minsky havde en lidt mere verbal udlægning af sine teorier, hvilket jeg synes er virkelig fedt. Det er nemt at forstå hans pointer, da han kombinerer letforståeligt sprog med økonomiske modeller,” siger Kibo Andersen.

Har du en yndlingsteoretiker, du gerne vil fortælle om, hører vi meget gerne fra dig. 

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.