Anbefalinger

En bog ændrede Lykke Friis' syn på verden

3.8.2021

af

Arkivfoto: Steen Brogaard/Folketinget

Arkivfoto: Steen Brogaard/Folketinget

Lykke Friis anbefaler tyske bøger og musik – og så er det på tide at kassere al skepsis over for kvindefodbold, mener hun.

Lykke Friis er direktør i Tænketanken Europa. Hun har i to perioder været prorektor for Københavns Universitet, været klima- og energiminister (2009-11) og siddet i Folketinget for Venstre (2011-13). Inden hun fik sit nuværende job, var hun ansat hos Berlingske som udenrigskorrespondent i Berlin.

Og netop Tyskland indtager en prominent plads, da Djøfbladet beder hende anbefale inspirerende bøger, musik etc.

 

Hvad læser du for tiden?

"For tiden læser jeg bøger om de tyske kanslerkandidater, Annalena Baerbock, Armin Laschet og Olaf Scholz. Det er god forberedelse til det tyske valg, men giver også et godt indblik i, hvad der foregår i Tyskland for tiden. Normalt ville være jeg være i Tyskland i hvert fald én gang om måneden, så bøger er blevet endnu vigtigere til at følge med."

 

Er du blevet opslugt af et emne på det seneste?

"Uden konkurrence hele vaccinekapløbet – både i Europa og internationalt. Det er vor tids våbenkapløb, hvor lande kan få et økonomisk forspring, men også veksle vacciner til politisk indflydelse. Tag bare Kina i Afrika. Men vaccinerne stiller os også alle sammen over for de personlige dilemmaer: Vil jeg lade mig vaccinere med en skrottet vaccine eller en Sputnik – holdt op over for de potentielle bivirkninger?"

Hvilken bog har ændret dit syn på verden?

"Helt klart bogen om 'Den Hvide Rose' skrevet af Inge Scholl, søsteren til Sophie og Hans Scholl. Sophie og Hans blev dødsdømt af nationalsocialisterne som ganske unge, efter at de havde haft modet til at kaste flyveblade ned på bl.a. universitetet i München. Jeg læste denne bog som ganske ung. Og med en tysk mor – og en dansk farmor, der mente, at alle tyskere nærmest pr. definition var onde – var bogen en øjenåbner. For det første var der også “gode tyskere”, og for det andet var der ikke nogen automatik i tysk historie – den enkelte tysker kunne have protesteret. Som barn i 70’erne, hvor det var alt andet end populært at have en tysk mor, var det nærmest en sten, der faldt fra hjertet. Og læren er naturligvis, at den enkelte kan gøre en forskel – og den enkelte påtager sig også en skyld ved bare at se væk. Det er en lære, jeg har forsøgt at tage med mig i mit liv, hvor Sophie Scholl stadig er en af de personer, som jeg har størst respekt for."

 

Hvilke kulturelle perler burde alle kaste sig over?

"Med fare for, at det bliver rent tysk… men prøv at lytte til moderne tysk musik a la Herbert Grönemeyer eller Silbermond. Og så mener jeg jo naturligvis, at sport også er kultur. Og her kan jeg anbefale alle skeptikere af kvindefodbold at smide den over bord og se bl.a. den kvindelige Champions League eller den kommende EM-slutrunde i England."

Flow-radio eller podcast?

"Under coronaen har jeg virkelig fået podcast ind under huden – også fordi det er den eneste måde, jeg kan tage mig sammen til at løbe på. Jeg lytter fx til 'The World in 30 Minutes' af Mark Leonard, direktøren for European Council on Foreign Relations, og 'Vild historie'." 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet