Guide

Sådan får du mere ud af at læse på en skærm

15.6.2021

af

Foto: GaudiLab/Shutterstock

Foto: GaudiLab/Shutterstock

Forskning viser, du lærer dårligere ved at læse på computer eller tablet i stedet for papir. Hvis du læser på skærm, er der dog nogle tips og tricks, du kan benytte dig af.

Sætter du dig ved computeren eller med din tablet, når du skal læse dig gennem dit pensum? Så er der desværre dårligt nyt.

Ifølge et norsk studie er det nemlig bedre for indlæringen at læse på papir, når det gælder informationstunge tekster som skøn- og faglitteratur. Man husker og forstår simpelthen indholdet bedre, når man læser det på tryk.

Endvidere har israelsk forskning vist, at der er en tendens til, at man overvurderer, hvor godt man egentlig husker stoffet, når man læser på skærm kontra en fysisk bog.

Dette er der måske en god forklaring på, hvis man spørger Theresa Schilhab. Hun er lektor ved DPU Aarhus og har et indgående kendskab til forskningen i læsning på skærm.

”Med en materiel bog har den studerende et fikspunkt, men da så meget af de unge studerendes læsning foregår på skærm – pensum, nyheder, sociale medier og lignende – sker der en sammenblanding, hvor det kan være svært for hjernen at skelne mellem de tungere ting og det mere letlæselige. Dét kan resultere i, at de vil få sværere ved at huske stoffet, og at det bliver til overfladelæsning,” siger hun.

Tre genveje til at huske og earbejde stoffet bedre ved skærmlæsning

1) Det er værd at arbejde grundigt med din noteteknik. Når du har læst et stykke af en tekst, kan du tænke over, hvilke nøglebegreber der har været i spil – denne memorering af overordnede termer og begreber vil være med til at lagre stoffet bedre.

2) Du kan også visualisere stoffet ved at tegne modeller eller figurer eller ved at danne billeder i dit eget hoved. Det vil give dig nogle ankerpunkter, som hjælper til bedre at huske stoffet.

3) At diskutere stoffet igennem med andre er mere vigtigt, når du læser digitalt, end når du læser på tryk. Ved at tale med andre får du bearbejdet stoffet, og du skaber associationer og holdepunkter.

Kilde: Theresa Schilhab, DPU

Alt samlet ét sted

Selv om forskning altså viser en tendens til dårligere indlæring ved skærmlæsning, så er det ikke alle, som helliger sig til den fysiske bog. Magnus Georg Jensen er til daglig kandidatstuderende i Strategy Organization and Leadership på CBS, og siden starten af sin bachelor har han udelukkende læst på skærm, og det er han egentlig godt tilfreds med.

”Jeg kan bedst lide at have det på computeren, da jeg er vant til at arbejde dér. Det fungerer fint, at alt er samlet ét sted. Jeg kan highlighte og skrive noter ved at bruge Adobe Reader,” fortæller han.

Magnus Georg Jensen nævner dog, at nogle gange kan der være problemer forbundet med skærmlæsning af pensum. Især hvis litteraturen er af ældre karakter og uploadet i et ikke computervenligt format. Ord og sætninger kan være forsvundet, og det kan være svært at skrive noter direkte ind i teksten.

Alder spiller en rolle

Theresa Schilhab mener, at unge er bedre stillet ved skærmlæsning end den ældre del af befolkningen.

”I forhold til at læse på skærm kontra på papir spiller det ind, hvor god en læser man er, og hvor vant til læsning på skærm man er. Man skal tage højde for, hvor lang tid man har læst på skærm. Den ældre generation, som har været vant til den fysiske bog, er ikke lige så vant til at læse på skærm som de unge,” forklarer læseeksperten.

Som det fremgår af faktaboksen ovenfor, anbefaler Theresa Schilhab bl.a., at man visualiserer stoffet, når man læser på skærm. Det er et råd, Magnus Georg Jensen kan bakke op om.

”Et eksempel er, at hvis en bestemt teori gennemgår forskellige faser, eller der er tale om en udvikling fra A til B, kan jeg tegne disse – eventuelt via en graf – for at have en håndgribelig ting at koble det op på. Jeg føler, at det hjælper på min forståelse og indlæring af begrebet eller teorien,” siger han. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Ankestyrelsen
Job
Børne- og Undervisningsministeriet - Styrelsen for It og Læring
Job
Finanstilsynet
Job
Frederiksberg Kommune, Rådhuset
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet