Hjemmearbejde

"Jeg fordyber mig bedre derhjemme"

16-06-2021
4 min.
Lisbeth Lynge Kjær på hjemmekontoret, hvor hun arbejder som udviklingskonsulent i socialafdelingens stab i Thisted Kommune. Foto: Privat

Hvad skal der ske med hjemmearbejdet efter corona? Lisbeth Lynge Kjær er en af dem, der blevet så glad for hjemmekontoret, at hun gerne vil blive der. Vi har spurgt hendes øverste chef, om det kan lade sig gøre.

Lisbeth Lynge Kjær har haft det utrolig godt med hjemmearbejdet under corona. Det har sat nogle tanker i gang hos hende om, hvad ledere og medarbejdere ude i djøf-land har lært af corona-hjemsendelserne, og hvad de skal gøre anderledes efter pandemien.

Derfor kontaktede hun os på Djøfbladet for at høre, om det var noget, vi kunne undersøge nærmere.

Det var vi allerede i gang med, da hun spurgte os. Bl.a. har vi skrevet om, at mange gerne vil fortsætte med hjemmearbejdsdage i fremtiden, og hvordan store virksomheder tænker hjemmekontor efter corona.

Så vi valgte i stedet at undersøge, hvad Lisbeth Lynge Kjærs egen arbejdsplads, Thisted Kommune, har tænkt sig at gøre med hjemmearbejde. Noget, som hun pointerer, at hun selv sagtens kunne have gjort, men nu gør vi det for hende.

Først forklarer Lisbeth Lynge Kjær selv, hvorfor hjemmekontoret fungerer for hende:

”Jeg trives bedre, når jeg arbejder hjemme. Mange af de opgaver, jeg løser, kræver fordybelse. Den fordybelse kan være svær at finde, når man sidder på et kontor og i mange tilfælde endda på storrumskontor.”

Før corona oplevede jeg, at der groft sagt kun var én mulighed. Det var at møde op på kontoret fra 8 til 16

Lisbeth Lynge Kjær, udviklingskonsulent i Thisted Kommune
Fra ekstrovert til introvert

Hun har lært, at arbejdslivet ikke går i stå, bare fordi man arbejder hjemme. Helt konkret er hun og kollegerne i afdelingen i gang med at udvikle en helhedsplan for, hvordan fremtidens socialområde skal se ud i Thisted Kommune. Det er foregået fra hjemmekontorerne rundt om i det nordjyske.

”Hvis du havde spurgt mig før corona, ville jeg ikke have troet, at vi kunne nå i mål med så stor en plan uden at mødes fysisk med vores samarbejdspartnere. Men det ser ud til at lykkes. I mange tilfælde har vi faktisk været mere effektive.”

Hun er samtidig opmærksom på, at ikke alt kan klares hjemmefra. Særligt idéudvikling og den sociale kontakt med kollegerne fungerer bedre fysisk.

Inden corona opfattede hun sig selv som ekstrovert, men nu er hun nok tættere på introvert. Hun trives allerbedst, når hun kan skabe et rum omkring sig selv og fordybe sig. Desuden bor hun tre kvarter fra rådhuset, hvor hun arbejder. Den tid kan hun godt bruge på noget mere fornuftigt end at sidde i en bil.

Vil blive hjemme de fleste dage

Hun er sikker på, at der er andre, der har det som hende. Derfor mener hun, at det er afgørende, at arbejdsgiverne tager stilling til, hvilke rammer de kan tilbyde for hjemmearbejde. På den måde får de det bedste ud af medarbejderne.

”Før corona oplevede jeg, at der groft sagt kun var én mulighed. Det var at møde op på kontoret fra 8 til 16.”

Hvis hun selv kan bestemme, vil hun arbejde en eller to dage på kontoret på rådhuset og resten af tiden på hjemmekontoret. Altså når det ikke er en pandemi, der dikterer, hvor hun skal udføre sine opgaver.

”Min nærmeste chef er meget positiv over for, at jeg kan blive ved med at arbejde hjemme. Det er jeg glad for. Men hvis du spørger mig, skal spørgsmålet også rejses på et højere ledelsesniveau rundt omkring på de danske arbejdspladser – så min og andre chefer også har opbakning oppefra.”

Derfor har vi spurgt kommunaldirektøren i Thisted, Ulrik Andersen, om kommunens planer for de 600 administrative medarbejdere og deres muligheder for at arbejde hjemme.

Hjemmearbejde har bare aldrig rigtig slået igennem hverken hos ledelse eller hos medarbejdere. ’Vi møder fysisk ind, og det er præmissen for at arbejde her,’ har det lydt

Ulrik Andersen, kommunaldirektør i Thisted
Bekymringer skudt ned

Ulrik Andersen fortæller, at man allerede inden corona diskuterede mulighederne for hjemmearbejde. Kommunen vil gerne være en fleksibel og attraktiv arbejdsplads. Mange af de ansatte pendler flere timer for at komme på arbejde, så muligheden for hjemmekontor kan muligvis lokke flere til at søge job i Thisted.

”Hjemmearbejde har bare aldrig rigtig slået igennem hverken hos ledelse eller hos medarbejdere. ’Vi møder fysisk ind, og det er præmissen for at arbejde her,’ har det lydt. Hele den diskussion har jo flyttet sig under corona,” siger kommunaldirektøren.Nu ved kommunen, at hjemmearbejde godt kan lade sig gøre. Mange af bekymringerne er blevet skudt ned.

”Hjemmearbejde skal selvfølgelig være til gavn for arbejdspladsen. Det skal medføre forbedret kvalitet eller effektivitet for at give mening. Det er fordybelse på hjemmekontoret et godt eksempel på. Samtidig skal det være en frivillig ordning, og det skal understøtte et godt arbejdsmiljø,” understreger Ulrik Andersen.

Færre biler på parkeringspladsen

Kommunens direktion har besluttet at gøre det muligt at arbejde mere hjemme. Ledelsen vil dog ikke diktere én bestemt løsning for hele kommunen. Diskussionen og beslutningerne skal tages ude i de enkelte afdelinger. Det er der, de bedst ved, hvad der fungerer, og hvad der kan lade sig gøre.

Så hvis Lisbeth Lynge Kjær og hendes afdeling kan levere deres opgaver lige så godt eller bedre, end de gjorde før, har Ulrik Andersen ingen problemer med, at hun arbejder hjemmefra.

”Det er vigtigt, at hun sammen med sin lokale leder og kolleger finder en måde at gøre det på. Der er nogle steder i kommunen, hvor det kan gøres i meget høj grad. Andre steder er det måske mindre godt – fx hvis man skal servicere andre.”

Mens det altså er op til de enkelte afdelinger i den kommende tid at finde ud af, hvordan arbejdet skal struktureres hos dem, er der én generel forandring, Ulrik Andersen føler sig ret sikker på.

Før pandemien blev parkeringspladserne ved kommunens rådhuse meget punktligt fyldt op klokken 8 om morgenen. Og lige så punktligt blev de tømt igen omkring klokken 16, når folk skulle hjem. Sådan bliver det ikke igen, regner han med. 

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.