Nyt job?

Ferien er højtid for store karrierevalg

30-06-2021
3 min.
Feriepausen fra jobbet giver os tid og luft til at drømme om noget andet – eller til at indse, at det er på høje tid at rykke videre. Foto: NicoElNino/Shutterstock

Ønsket om et nyt job opstår for de fleste af os, mens vi holder ferie, viser ny undersøgelse.

Sommerferien giver tid til at reflektere. Måske finder du ud af, at du så hurtigt som muligt skal væk fra det job, du har. Det kan være, fordi du ganske enkelt trænger til nye udfordringer. Eller fordi du er ved at miste grebet på grund af stress eller har en rigtig dårlig relation til din chef.

Uanset årsagen er der stor sandsynlighed for, at du træffer beslutningen om at skifte job i løbet af din ferie.

En ny svensk undersøgelse, som ManpowerGroup har gennemført med svar fra 3.900 arbejdstagere, viser nemlig, at 55% af dem, der har truffet afgørende valg i forbindelse med deres karriere, har gjort det, mens de holdt ferie, skriver chef.se. 

Blandt chefer er det to tredjedele, der beslutter sig for et karriereskifte i løbet af en ferie. Og det giver meget god mening ifølge Elisabeth Skol, der er HR-direktør i ManpowerGroup.

”Her er der tid og luft til at fundere over din personlige udvikling. Et godt råd er at identificere dine ’drømmejobfaktorer’ – altså hvad der skal til, for at du trives i jobbet. Start med at evaluere det job, du har – hvad er godt, og hvad er skidt, så du ved, hvad du skal kigge efter, når du ser dig om efter nye muligheder,” siger hun til chef.se.

Pause fra jobbet får os til at drømme om et nyt

Bella Lea Buono, der er chefkonsulent i Djøfs Rådgivningscenter, fortæller, at konsulenterne i Djøf oplever samme tendens. Efter både jule- og sommerferien er der ekstra mange henvendelser fra medlemmer, der søger rådgivning, fordi de gerne vil sætte jagten ind på et nyt job. Det gælder også dem, der er på barselsorlov.

”I ferien og under orloven får tankerne om et jobskifte lov til at bundfælde sig. Årsagerne er forskellige. Der er dem, der keder sig i jobbet og har brug for nye udfordringer. Og der er dem, der er overbebyrdede eller har en dårlig relation til chefen,” siger hun.

Hun fortæller også, at der er mange hits på Djøfs nyhedsmail i løbet af sommerferien, når den indeholder inspiration til jobsøgning og stressværktøjer.

For uanset hvorfor du erkender, det er på tide at komme videre – om arbejdsopgaverne er for få, for mange eller ikke de rigtige for dig – er symptomerne de samme, siger Bella Lea Buono: Frustrationer og stress.

”Og selv om mange håber på, at en god, lang ferie er løsningen, er det meget sjældent tilfældet. Aben flytter som regel med og er måske endda endnu mere synlig, når du vender tilbage til jobbet igen.”

Vend lige skråen

Men inden du tager den endelige beslutning om at gå aktivt ind i jagten på nyt job, kan det i nogle tilfælde være en god idé i første omgang at blive helt klar på, hvorfor du gerne vil have et nyt job. Og som Bella Lea Buono siger, er der alligevel kun ganske få job slået op i juli, og der bliver nærmest ikke holdt nogen samtaler.”Så brug noget tid på at bore dig ind til sagens kerne – hvor er det, skoen trykker? Og hvis du ikke selv kan gennemskue det, så tænk over, om du har nogle livliner, der kan hjælpe dig. Du kan selvfølgelig bruge os her i Djøf. Men er det din trivsel eller manglende udfordringer, der får dig til at tænke i nyt job, kan det være, at det rent faktisk kan løses på din nuværende arbejdsplads. Derfor kan du i første omgang forberede dig på en snak med din chef, når du vender tilbage efter ferien.”

Det kan også være, at det bare giver sig selv, at du skal væk – jo før jo bedre, siger hun.

I så fald er det bare med at komme i gang. Bella Lea Buono peger på nogle guides, der kan hjælpe dig med afklaring af dine kompetencer og give dig gode råd til selve jobsøgningen

Kommentarer

Anne Petersen

02.07.2021 kl. 22.09


Jeg syntes der er mange jobannoncer. Antalsmæssigt på Jobindex ser der ikke ud til at være et dyk.
Måske arbejdsgiverne også har indset, at det netop er i sommerferien at man har tid til at reflektere og søge job.

0 kommentarer
0
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

En ferieklar djøfer

02.07.2021 kl. 08.19

Dejligt at I for en gangs skyld har droppet den årlige artikel med opfordring til at bruge ferien på at tænke på karriere og job. Det her er lidt mere nedtonet og brugbart.

0 kommentarer
0
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.