79-årig formand

"Vi erfarne er en stærk ressource"

09-06-2021
2 min.
Ninna Würtzen har været formand for Djøfs Pensionistforening siden 2017. Foto: Alexander Höllsberg

Ninna Würtzen har været topleder i 34 år, og den lange erhvervserfaring deler hun med mange andre pensionerede djøfere. Derfor drømmer hun om, at deres viden og kræfter bruges mere end i dag.

Ninna Würtzen har en lang karriere bag sig. Hun forlod sit sidste direktørjob som 72-årig, og beslutningen om at uddanne sig tog hun allerede som 15-årig, da hun mistede sin mor til cancer. På gymnasiet fik Ninna lov til at aflevere sin danske stil én dag senere, så hun kunne deltage i sin mors begravelse. Og så var det tilbage på skolebænken.

”Der gik det op for mig, at jeg blev nødt til at klare mig selv,” siger Ninna Würtzen.

Og som sagt så gjort. Som nyuddannet jurist blev Ninna Würtzen i 1971 ansat i Indenrigsministeriet og dernæst Undervisningsministeriet, hvor hun inden årtiets ende sad som vicedirektør. Derefter blev hun headhuntet til direktørposten i Den Almindelige Danske Lægeforening i 1984 og i 1995 til stillingen som administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse. Her kom hun til en organisation, der havde brug for at skabe ro om økonomien, genoprette tilliden ude i forskningsmiljøerne og give medarbejderne selvtillid til at rette ryggen igen. Og det lykkedes ved fælles hjælp, fortæller Ninna.

Lyt – også til det usagte

Man fornemmer hurtigt, at Ninna Würtzen har flair for konfliktløsning og kan tale med de fleste. Hun har arbejdet sammen med mange forskellige faggrupper lige fra lærere og læger til provster, biskopper og Kongehuset.

”Det er samspillet, der driver mig. Glæden ved at finde løsninger. En sag har altid mindst to sider, og det interesserer mig hvorfor. De fleste uenigheder, selv på politisk plan, afgør man efter min mening bedst ved at træde et skridt tilbage og lytte – også til det, der ikke bliver sagt. Så på den vis kan man godt sige, at jeg har været lommepsykolog på min egen måde,” medgiver hun.

Ninna Würtzens generation havde kun få forbilleder på arbejdsmarkedet, men Ninna skabte en karriere, der igen og igen bragede gennem glasloftet. Hun har haft fire direktørjobs, hvor hun hver gang var den første kvinde på posten. Ninna husker hverken positiv særbehandling eller uønsket opmærksomhed, og heller ikke, at det havde personlige omkostninger at være kvinde i det mandsdominerede erhvervsliv. Ninna Würtzen praktiserede nemlig ligestilling i hjemmet og work-life-balance, længe før begrebet blev allemandseje.  

”Min mand og jeg var enige om, at vi begge to skulle bruge vores uddannelser, men også begge to prioritere familielivet og tid med børnene. Det gjorde, at jeg som leder stillede krav om effektivitet og punktlighed – af respekt for andres tid. Og sådan er jeg stadig,” fortæller hun.

Mere til fælles

Som 76-årig overtog Ninna i 2017 formandsstafetten i Djøfs pensionistforening. Her arbejder hun for at skabe et landsdækkende fællesskab for de nu knap 5.300 medlemmer, hvor man bruger sin viden og nysgerrighed ved spændende arrangementer og møder ligesindede. Og så vil hun gerne bringe de lange og mange erfaringer blandt pensionistforeningens medlemmer mere i spil.

”Pensionistforeningen skal bestemt ikke involveres i alt. Men i spørgsmål om, hvordan Djøf kommunikerer med omverdenen – fx i kampagner, der skal rykke holdninger og opfattelsen af Djøf – mener jeg, at der er megen viden at trække på blandt os med en lang karriere bag os. Så mit ønske er, at vi pensionister kunne blive mere inddraget i det arbejde,” siger Ninna Würtzen.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.