Tilbage på job

Staten forventer mere hjemmearbejde – også efter corona

19-05-2021
2 min.
Det seneste år har de ansatte i staten – som her Merethe Eckhardt, der er udviklingsdirektør i Domstolsstyrelsen – tilbragt det meste af arbejdstiden derhjemme. Selv om det inden længe bliver muligt at vende tilbage til arbejdspladserne, bliver hjemmekontorerne næppe pakket sammen. Privatfoto

Hjemmearbejdsdage er kommet for at blive, når coronaen er slut. Det forventer staten, som nu har sat gang i en analyse om brug af hjemmearbejde på de statslige arbejdspladser.

"Det er forventningen, at flere medarbejdere og arbejdspladser ønsker at gøre mere brug af hjemmearbejde sammenlignet med før coronaepidemien."

Sådan står der i den genåbningsplan, som regeringen fremlagde i mandags. Derfor har staten nu igangsat et analysearbejde om brug af hjemmearbejde efter Covid-19 på de statslige arbejdspladser.

Arbejdet med analysen er endnu i sin spæde vorden. Men Medarbejder- og Kompetencestyrelsen kan dog fortælle Djøfbladet så meget, at analysen bl.a. skal samle op på erfaringerne fra hjemmearbejdet under coronaen og trække læringen ud herfra.

Det er samtidig ikke en stor one size fits all-model for hjemmearbejde, der er på vej.

Analysearbejdet skal derimod understøtte, at man på de enkelte arbejdspladser finder gode lokale løsninger, som tilgodeser såvel medarbejdernes som arbejdspladsens behov, så de statslige arbejdspladser er attraktive og lærer af de gjorte erfaringer.

Det bliver en flerministeriel analyse, hvor Medarbejder- og Kompetencestyrelsen, Finansministeriet og Beskæftigelsesministeriet indgår i arbejdet, og der vil blive indhentet input, erfaringer med mere fra alle ministerier.

Djøf-formand: Stærkt signal fra staten

Blandt djøferne vil lidt mere end halvdelen gerne fortsætte med en eller to ugentlige hjemmearbejdsdage, når de er vendt fysisk tilbage på job igen efter den lange hjemmetørn. Det viste en spørgeskemaundersøgelse fra Djøf i dette forår.

Det glæder Djøf Offentlig-formand Sara Vergo, at der er taget et initiativ ovenfra.

"Det her er et stærkt signal fra politikerne til de offentlige arbejdsgivere om, at distancearbejde bør være en del af fremtidens arbejdspladser," siger hun.

"Jeg synes, det er supergodt, at man har lyttet til vores forslag om, at man tager de gode erfaringer fra corona-hjemsendelsen med over i 'den nye normal'. Altså at man giver langt bedre mulighed for hjemmearbejde i fremtiden – i det omfang det passer til medarbejderens ønsker og opgaver og selvfølgelig også til arbejdspladsens."

Præcis hvordan det skal ske, skal man nu skal finde de gode lokale løsninger på, siger hun.

"Derfor er det rigtig gode takter, at man fra statens side ikke går efter en one size fits all-model, som alle arbejdspladser skal passes ind i."Medarbejder- og Kompetencestyrelsen forventer, at analysen vil være færdig på den anden side af sommerferien.

Skal klubberne og medlemmerne derude så vente med at drøfte det med ledelsen?

"Nej, bestemt ikke. Analysearbejdet må ikke blive en syltekrukke. Jeg synes bare, de skal gå i gang. Det er jo nu, vi kommer tilbage og skal forme fremtiden," siger Sara Vergo.

Men hvad hvis ledelserne ude omkring ikke vil lave aftaler, fordi de skal vente på analyserapporten?

”Vi håber og forventer da, at de lokale ledelser allerede nu, mens genåbningen står på, tager en grundig dialog med medarbejdere og tillidsrepræsentanter om, hvordan man bedst bruger erfaringer fra hjemsendelsen – og i øvrigt skaber den bedste 'nye normal'.” 

Kommentarer

20.06.2021 kl. 09.25

0 kommentarer
0
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.