Brevkasse

Hvad sker der, hvis jeg sygemelder mig med stress?

19-05-2021
2 min.

"Jeg har hovedpine, kan ikke overskue mine arbejdsopgaver og har svært ved at sove om natten. Hvilke konsekvenser kan det have for mig og for mit job, hvis jeg er nødt til at sygemelde mig?"

Jeg har de sidste par uger haft symptomer på stress. Jeg har hovedpine, kan ikke overskue mine arbejdsopgaver og har svært ved at sove om natten. Hvilke konsekvenser kan det have for mig, hvis jeg er nødt til at sygemelde mig? Kan jeg blive nødt til at sige mit job op?

 

Kære medlem

Det er vigtigt, at du tager dine symptomer alvorligt. Det er lægen, der kan vurdere dine symptomer, så tag kontakt til din læge hurtigst muligt, så I kan tage en snak om, hvordan du har det. Lægen kan tage stilling til, om du bør sygemelde dig, og hvor længe du eventuelt bør være sygemeldt.

Stress-sygdom er ligesom anden sygdom lovligt forfald fra arbejdet. Du får derfor løn under sygdom. Arbejdsgiver kan bede om dokumentation for sygefraværet – det er derfor igen vigtigt, at din læge er med inde over fra starten.

Du er ikke forpligtet til at oplyse din arbejdsgiver om, hvad du fejler. Din arbejdsgiver kan kun kræve oplysninger om dine funktionsbegrænsninger i forhold til arbejde. Det er derfor op til dig, om du ønsker at fortælle din arbejdsgiver om dine stress-symptomer. Mange oplever dog, at det er bedst at være åben om symptomerne over for arbejdsgiveren. På den måde kan I være fælles om at få dig tilbage på arbejde igen.

Hvis din sygemelding kommer til at vare mere end otte uger, kan du bede din arbejdsgiver om, at I sammen udarbejder en fastholdelsesplan for den kommende tid. Din arbejdsgiver kan dog godt sige nej til din anmodning. Formålet med en fastholdelsesplan er at sikre, at du bliver fastholdt på arbejdspladsen samt forsøge at tilrettelægge arbejdet, så du kan komme helt eller delvist tilbage. Det er en rigtig god idé at samarbejde med din arbejdsgiver om at fastholde dig på arbejdspladsen. Jo flere konkrete løsningsforslag du selv kan komme på, desto bedre.Du er ikke nødt til at sige dit job op, fordi du er sygemeldt med stress. Uanset om det kommer til at være et meget langvarigt forløb, hvor der ikke umiddelbart er udsigt til, at du får det bedre, skal du ikke føle dig presset til selv at sige dit job op. Jeg vil i stedet anbefale, at du afventer, om din arbejdsgiver eventuelt opsiger dig. Man kan nemlig godt blive opsagt under en sygdomsperiode. Det er dog en betingelse, at opsigelsen er sagligt begrundet. Hvis du skulle blive opsagt, vil jeg opfordre dig til at kontakte Djøf, så vi kan vurdere sagligheden af opsigelsen.

Du kan også løbende bruge Djøf som sparringspartner i forhold til, hvordan du håndterer situationen. Du er derfor altid velkommen til at kontakte os.

Med venlig hilsen
Charlotte Kielland, chefkonsulent, Djøf 

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.