Klima

Danmark har givet Geethu en grøn øjenåbner

11-05-2021
3 min.

Da CBS-studerende Geethu Mariam Rajeev kom til Danmark, fik hun en ny personlig interesse: klimaet. Nu fylder det meget i hendes hverdag og i studiejobbet hos Ørsted.

Geethu Mariam Rajeev er 25 år og født i Indien, men opvokset i Dubai. I august 2019 kom hun til Danmark for at studere Applied Economics and Finance på Copenhagen Business School (CBS). Det har vendt op og ned på hendes syn på klimakrisen.

Problemerne med den globale opvarmning har altid ligget hende relativt fjernt, og hun har tænkt, at det var op til alle mulige andre at gøre noget.

”Det var egentlig først, da jeg kom til Danmark, at jeg begyndte at få øjnene op for den grønne omstilling, og at vi skal gøre noget for klimaet. Rigtig mange mennesker her i landet er bevidste om klimaudfordringerne, og de gør en aktiv indsats for at komme dem til livs – også på de små individniveauer ved fx at cykle til arbejde. Det var en kæmpe øjenåbner og en stor motivation for mig,” fortæller hun. 

Hun synes, at danskerne er virkelig gode til at tale om klimaudfordringerne i de daglige samtaler. Men det var især gennem CBS-kurset Carbon Literacy Training Programme, at hun fik øjnene op for at der skal gøres noget på klimafronten.

”Jeg fik en større videnskabelig forståelse for klimaforandringerne, og det var lærerigt at diskutere mulige løsninger med andre studerende. Jeg har en stor optimisme om, at vi nok skal få bugt med klimaudfordringerne, da der er så mange unge mennesker, som vil efterlade planeten i en bedre forfatning til deres børnebørn,” lyder det fra hende.

Færre flyrejser

Danskernes store bevidsthed om klimaudfordringerne har fået Geethu Mariam Rajeev til selv at gøre noget for klimaet. Hun har reduceret sit kødindtag og prøver at spise så vegetarisk som overhovedet muligt. Derudover har hun også bevidst valgt at skære ned på mejeriprodukter. Alt sammen for at reducere sin CO2-udledning.

For nylig er hun også begyndt at købe genbrugstøj – igen for at spare CO2. Hun vil egentlig gerne købe økologisk og bæredygtigt tøj, men det er ofte relativt dyrt og kan være svært at få råd til.

”Genbrugstøjet er det bedste alternativ til det bæredygtige, og det gælder om at gøre dét, man nu engang kan,” forklarer den CBS-studerende.

Ét sted, hvor hun også vil lave en mærkbar ændring, er i forhold til rejser – når pandemien igen tillader dette.

”Jeg har besluttet, at jeg vil reducere mit forbrug af flyrejser. Hvis jeg rejser i EU, bliver det primært med tog eller bus, vel vidende at det tager længere tid og måske også koster mere. På de længere distancer er der ikke lige p.t. bedre alternativer, hvorfor jeg bliver nødt til at flyve,” siger Geethu Mariam Rajeev.

Grønt studiejob

Også i arbejdstiden beskæftiger Geethu Mariam Rajeev sig med klimaudfordringerne. Siden december 2019 har hun nemlig været ansat som studentermedhjælper i Ørsteds Global Sustainability Department.

Her har hun kontakt til investorer om investeringer i grønne virksomhedsprofiler. For ligesom banker rangerer virksomheder på deres økonomiske status, bliver visse virksomheder også rangeret ud fra den såkaldte ESG-liste (Environmental, Social and Corporate Governance, red.). Her kigges der bl.a. på, hvordan virksomheden behandler deres medarbejdere, hvad de gør for at mindske CO2-udledningen, om der er ligestilling i direktionen og lignende.I sit arbejde skal hun altså være med til at overbevise potentielle investorer om, at Ørsted er pengene værd. Virksomheden ligger ofte ligger i top på ESG-listerne.

”Alle i Ørsted – lige fra direktøren til studentermedhjælperne – har den samme tilgang til miljøet, så det er opløftende at kunne tage hjem fra arbejde med en følelse af, at alle éns kollegaer tænker på miljøet, og vi er med til at gøre en forskel. Vi arbejder alle med det samme mål: En grønnere verden.”

Grøn fremtid

Den grønne øjenåbner har fået Geethu Mariam Rajeev til at revurdere sine ambitioner for arbejdslivet.

”Jeg vil gerne forfølge en karriere inden for vedvarende energi eller hjælpe virksomheder i traditionelle brancher med at få tilpasset deres businessmodel, så den bliver mere grøn. Det kunne også være interessant på et tidspunkt i min karriere at komme til at arbejde med policy-making – måske ved at reducere energifattigdom i udviklingslande,” siger hun. 

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.