Nyt studiejob

Emilie arbejder i stort konsulenthus: ”Det er et vildt job”

14-04-2021
4 min.

Med et CV spækket af studiejobs, udveksling og praktik arbejder Emilie Kirstine Heide nu med management consulting. ”Hver gang man skifter projekt, får man en ny stejl læringskurve,” siger hun.

Når man tager et hurtigt kig på Emilie Kirstine Heides CV, ser man, at hun allerede har oplevet en hel del i løbet af sit statskundskabsstudie.

Hun har haft studiejob i Finansministeriet, hovedorganisationen LO og Epinion, og hun har været i udlandet to gange: På udveksling i Paris og i praktik på ambassaden i Beirut.

For hende blev det en form for strategi at opleve forskellige virksomheder og arbejdsopgaver. Hun mener, at studietiden er et oplagt tidspunkt at gå på opdagelse på arbejdsmarkedet.

I november 2020 fik hun studiejob hos konsulentbureauet ReD Associates, hvor hun arbejder i dag.

”Jeg kunne godt tænke mig her til sidst at prøve management consulting. Specielt det her outside-in-perspektiv, de har, hvor man samler en masse indsigt om alt det uden for virksomheden, synes jeg er relevant for min studievirkelighed,” fortæller Emilie Kirstine Heide, der bliver færdiguddannet til sommer.

Et klik på et Facebook-opslag i en gruppe for statskundskabsstuderende førte hende videre til en jobannonce. Egentlig var hun ikke på udkig efter et studiejob, men fordi det var en anden form for konsulentarbejde, end hun havde prøvet før, blev hun nysgerrig.

Efter en times logisk test og to timers case blev hun kaldt til den første samtale. Her gennemgik hun endnu en case, som førte til en anden samtale og jobbet i sidste ende.

Nyt job, nye metoder

I konsulenthuset er hun med til at rådgive virksomheder om strategiske beslutninger og udvikling af projekter.

Hun bidrager til forskellige kvalitative undersøgelser. I hendes team undersøger de forskellige problemstillinger gennem længerevarende observationsstudier, ofte ved brug af interviews.

Modsat hendes tidligere jobs arbejder hun meget projektbaseret. Projekterne kan vare et par måneder eller være korte intense forløb.

Her bruger hun tid på at researche på, hvad det er for nogle kunder, og hvad andre virksomheder har lavet. I den forbindelse er hun normalt ude og undersøge forbrugerne i hverdagssituationer – f.eks. hvor de har brugt de pågældende varer, som firmaet sælger.

Derefter laver hun sammen med sit team en interviewguide og finder ofte mellem 20 og 40 respondenter.

”Jeg har mest lavet online-interviews, fordi jeg kun har været her i corona-tiden. Hvis ikke der havde været corona, havde vi lavet mere etnografisk feltobservation,” fortæller hun.

Det er et vildt job, jeg har – at jeg bare kan ringe op, og så sidder der nogle klar til at bruge tre-fire timer på at snakke med mig

Konsulent på halv tid

Som studerende er Emilie Kirstine Heide der færre timer om ugen, og derfor kan hun naturligvis ikke være med ind over alle opgaver. Men hun mener, at hun arbejder på lige fod med de andre konsulenter.

”Man er sådan lidt konsulent på halv tid, som mine kolleger selv siger det. Det er meget de samme arbejdsopgaver, men det er ofte noget, der kan følges til dørs på et par dage, så man ikke ender med at mangle at levere,” siger hun.

Hun værdsætter at være researcher og lave interviews på samme måde som de andre. Noget af det fedeste ved jobbet er ifølge Emilie Kirstine Heide, at hun møder mange forskellige mennesker, hvis liv hun får en privilegeret adgang til.

”Jeg har tænkt: ’Det er et vildt job, jeg har – at jeg bare kan ringe op, og så sidder der nogle klar til at bruge tre-fire timer på at snakke med mig,’” siger hun.

Hun kommer hurtigt tæt på dem, hun interviewer, og får lov at stille ret private spørgsmål. Spørgsmål, som hun måske ikke engang ville turde stille sin familie eller venner. Det ender ofte ud i nogle reflekterede og spændende svar, som gør hende klogere, og andre gange kan hun spejle sig i interviewpersonernes synspunkter.

”Det er en international virksomhed. Derfor er det også sjældent danskere, jeg snakker med, så jeg får også en indsigt i andre kulturer,” fortæller hun.

Ud over mødet med mennesker synes hun, at det er interessant at analysere den indsamlede data og samle det til et større billede.

”Hver gang man skifter projekt, får man en ny stejl læringskurve, hvor man skal lære noget nyt om nye mennesker og virksomheder. Det er i sig selv både spændende og udfordrende,” siger hun.

Ballast fra studiet

Særligt i jobbet hos ReD Associates oplever hun, der er paralleller mellem det, hun lærer på statskundskab, og arbejdet i konsulenthuset.”Helt håndgribeligt synes jeg, at jeg bruger meget af den metode, jeg har lært. Måske mere, end hvad jeg har gjort i de andre jobs. Det gælder bl.a., hvordan man laver gode interviews, god etnografisk feltobservation og surveys,” fortæller hun.

På studiet er hun ofte blevet stillet over for kompleks information og har med teoretiske briller skullet strukturere og trække på det vigtigste. Det er også noget, hun kan bruge, når hun laver feltobservationer.

Men hun er ikke i tvivl om, at det er erfaringerne med metode, hun bruger mest.

”Den teoretiske ballast ligger mere i baghovedet og bliver mere eller mindre aktiveret, alt efter det produkt eller den kunde man sidder med. Ellers er det mere det analytiske blik, jeg anvender i mit studiejob,” fortæller hun.

Der er ikke noget, som én til én kan overføres til det virkelige liv, men mange af de analytiske problemstillinger og afvejninger, der tit er ved en stor undersøgelse, er hun blevet trænet i at have et blik for.

Samtidig ser hun det som værdifuldt at være en del af et internationalt arbejdsmiljø, hvor alt foregår på engelsk.

”Det er også en træning til et arbejdsliv, som jeg har meget svært ved at forestille mig ikke skulle blive internationalt i nogle sammenhænge,” fortæller hun. 

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.