Efter 2020

Stem her: Hvilket spørgsmål skal Djøfbladet undersøge?

25.3.2021

af

Illustration: Olivia Waller/FolioArt

Illustration: Olivia Waller/FolioArt

Vær med til at påvirke vores dækning af arbejdslivet efter corona. Deltag i afstemningen om, hvilket læser-spørgsmål vi skal undersøge nærmere.

I disse måneder beskæftiger vi os her på Djøfbladet indgående med, hvordan arbejdslivet kommer til at forme sig efter corona-krisen. Hvordan kan vi fx bruge alt det, vi har lært om digitale redskaber? Og hvad kommer det til at betyde, at vi nu ikke længere på samme måde er geografisk bundet til vores arbejdsplads?

For nogle uger siden spurgte vi jer læsere, hvilke spørgsmål I gerne vil have os til at undersøge. Vi fik en masse interessante og meget forskellige input, som er værd at dykke længere ned i. Mange tak for alle idéerne.

Men hvad skal vi kaste os over? Det kan du være med til at påvirke i denne afstemning. I boksen herunder kan du vælge det spørgsmål, du helst vil have os til at undersøge.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Dommerudnævnelsesrådet
Job
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen
Job
KL - Kommunernes Landsforening
ANNONCE

Kommentarer

Lone Nordby
3 år siden
Aldersdiskrimination. Der bliver stadig diskrimineret imod mennesker over 50 år på det danske arbejdsmarked. Det holder jo ikke, når det er en aldersgruppe, som bliver ved med at stige og er høj frem til 2060, hvor de meget små årgange bliver 50. Der er mange, som føler sig frasorteret i jobsøgningsprocessen. Og desværre er det også den ældre del af de langtidsledige, som er ledige meget længe med risiko for at ryge ud ad arbejdsmarkedet.
Henrik Rose
3 år siden
Jeg er interesseret i om Corona krisen har givet større erkendelse af vigtigheden af risikostyring og kvalitetssikring. Om ansvarligheden vil være større. Om jurister i højere grad kunne bruge sin faglighed eller at vi fortsætter med pragmatiske hensyn til markedet og globaliseringen. Om risikoledelse udvides til mere end kreditvurderinger af debitorer.