Løn

Når chefen ikke vil give mere i løn, skal du være kreativ. Her er nogle forslag

30.3.2021

af

Foto: Fizkes/Shutterstock

Foto: Fizkes/Shutterstock

I en del brancher er der smalhals lige nu. Men det skal ikke afholde dig fra at tage en lønforhandling – og du kan også få noget ud af den. Vi har samlet inspiration til, hvad du kan gøre.

Der er meget andet end månedlige lønstigninger, der kan få din samlede indtægt til at stige. Det er værd at være opmærksom på særligt lige nu, hvor nogle brancher er hårdt ramt på grund af Covid-19.

På det private arbejdsmarked er verden nemlig meget opdelt lige nu, når det gælder udsigterne til få mere i løn, siger Helene Rafn, lønforhandlingschef i Djøf.

Nogle steder bliver der løbet rigtig stærkt, mens andre steder har sat alt på vågeblus. Og det påvirker ifølge Helene Rafn det enkelte medlems tilgang til lønforhandling.

”En del går stadig efter ’almindelige’ penge, når de forhandler løn, fordi deres branche eller deres stillingskategori ikke er ramt. Mens andre ligefrem er gået ned i løn og bare håber at komme op på deres ’gamle’ lønniveau. Og så er der dem, hvor likviditeten i virksomheden er stram, og det er meldt ud, at der ikke er penge til lønstigninger – men her er det oplagt at tænke i alternativer.”

Tænk altid i alternativer

En udmelding om, at der ikke er plads til lønstigninger, skal ikke forhindre dig i at tage en lønforhandling – det vil Helene Rafn til enhver tid anbefale, at du gør. Både fordi du kan blive klogere på, hvad der skal til, før din løn igen kan stige, og hvornår det kan ske. Men ikke mindst fordi der er mange alternativer til løn, der også kan have en stor værdi. Her skal du være kreativ, siger Helene Rafn.

”Hvis likviditeten er presset, og der måske ikke er så mange kunder og opgaver, kan det være, at du kan lave en aftale om noget ekstra ferie, en ugentlig fridag eller nedsat tid i en periode. På den måde vil din timeløn stige, fordi du leverer færre timer til den samme løn.”

Efteruddannelse er også oplagt at tænke i, siger Helene Rafn.

”Nogle steder er der et lønbudget og et efteruddannelsesbudget. Og det kan godt være, at den første kasse er tom, mens der stadig er noget tilbage i den anden. Det samme gælder en ny mobiltelefon eller en hurtigere internetforbindelse derhjemme – her kan pengene måske også findes et andet sted end i lønbudgettet.”

Helene Rafn siger, at hun for øjeblikket oplever et stigende antal aftaler om bonus og resultatløn blandt medlemmerne.

”Det er bestemt værd at overveje, hvis alternativet er nul. Du er selvfølgelig ikke garanteret, at der kommer ekstra penge ud af det, men det er værd at tage med i værktøjskassen – særligt lige nu.”

Så meget kan alternative aftaler løfte din løn

En ekstra feriedag eller feriefridag = 0,45% ekstra pr. dag. Det vil sige, at hvis du fx har en månedsløn på 50.000, vil en ekstra feriedag være 2.700 kroner værd om året..

Betalt frokostpause = 7,2%. Det vil sige, at hvis du har en månedsløn på 50.000, vil betalt frokost være 43.200 kroner værd om året

Avisabonnement = omkring 6.000 kroner om året.

Resultatløn og bonus = 91.602 kroner om året. Det var gennemsnittet hos de Djøf-medlemmer – både ledere og ikke-ledere – der fik udbetalt bonus, resultatløn etc. i 2020.

Sundhedsforsikring = afhænger af den konkrete aftale. Forsikringen er skattefri, hvis den alene dækker arbejdsrelaterede skader og sygdomme.

Løn under barsel = Din månedsløn minus de 19.074 kroner, som du uanset hvad vil få i barselsdagpenge.

Kilde: Djøf Privats lønstatistik 2020

Ud over de aftaler, der er nævnt i boksen herover, er der også en række vilkår, som medarbejderen kan tage op. Særligt omkring barsel, hvor der er muligheder, som en del faktisk ikke kender til.

Typisk forhandler man ikke barselsvilkår til en lønforhandling, siger Helene Rafn. Men hvis du ikke allerede har nogen vilkår for barsel i din kontrakt, og du rent faktisk er gravid, vil det være oplagt at tage op.  

”Det kan være en kæmpefordel. For barselsfonden går ind og dækker en stor del af merudgiften for arbejdsgiver – det er der en del arbejdsgivere, som ikke er opmærksomme på. Det kan måske give en merudgift for arbejdsgiver på 2.000 kroner om måneden, mens det måske kan betyde 10.000 kroner mere om måneden til medarbejderen.”

Og så til noget, som det måske netop kan være en idé at tage med til din lønforhandling lige nu.

”Det vil give menig at tage tryghed op. Normalt vil jeg ikke anbefale, at man fx forhandler opsigelsesvilkår til en lønforhandling. Det svarer jo til, at man under ægteskabet begynder at snakke om, hvordan skilsmissen skal være. Men lige nu, hvor nogle virksomheder lever på kanten og gerne vil overleve, men for at overleve har brug for at fastholde deres kernemedarbejdere, vil det være oplagt,” siger Helene Rafn.

I boksen herunder er der yderligere inspiration til en kommende lønforhandling. Her kan du nemlig se, hvad andre har af personalegoder. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Ankestyrelsen
Job
Børne- og Undervisningsministeriet - Styrelsen for It og Læring
Job
Finanstilsynet
Job
Frederiksberg Kommune, Rådhuset
ANNONCE

Kommentarer

Morten Nielsen
3 år siden
Det er meget relevante råd i denne tid og gode muligheder at overveje ifm. forhandling af løn/vilkår. Nogle virksomheder vækster under Corona-krisen og mange medarbejdere har haft et stort ansvar for, at vi trods alt har klaret os så godt igennem. Jeg håber da, at I opnår lønstigning eller andre forbedringer i jeres vilkår. Det har INTET at gøre med ego-centrisme eller formynderstat!
Hans
3 år siden
I er med på, at de fleste privatansatte kæmper for at beholde deres løn og job lige nu? Det er kun fedt at være offentligt ansat i en offentlig formynderstat, så jeg synes lige I skulle have trukket denne artikel et par måneder. Eller mere. Af respekt for de af jeres medlemmer, som ligesom ikke har overskud til at se mere egocentrisk grådighed for andre folks penge.