Brevkasse

Mister jeg min bonus efter jobskifte?

16-03-2021
1 min.

"Kan det virkelig være rigtigt, at jeg ikke får min bonus udbetalt, når jeg har skiftet job?"

Jeg har i nogle år været ansat i en mellemstor produktionsvirksomhed som salgschef. I 2020 fik jeg lyst til at prøve noget helt nyt, så 1. august skiftede jeg til en NGO.
Mit spørgsmål drejer sig om min bonusordning i det gamle job. Efter godkendelse af årsregnskabet plejer bonus at blive udbetalt i februar – men denne gang har jeg ikke hørt noget fra firmaet, selv om mine tidligere kolleger allerede har fået deres bonus. Kan det være rigtigt, at det bare er en omkostning ved at skifte job? Det skal nævnes, at det ikke er et fast beløb, da min bonus har svinget mellem 20-30.000 kr. de seneste fire år. Har Djøf nogle gode råd til, hvordan jeg håndterer processen?


 
Kære medlem

Det korte svar er nej – du mister ikke ret til bonus, resultatløn, provision eller lignende, blot fordi du skifter job. Du var som salgschef omfattet af funktionærloven – og dermed har du ved jobskifte krav på en forholdsmæssig andel af din årlige bonus.

Konkret vil det sige 7/12 af den sædvanlige bonus, da du skiftede job pr. 1. august 2020. Bonussen forfalder på det vanlige tidspunkt, altså i februar 2021. Da bonussen ikke har haft en fast størrelse, bør du indlede en dialog med din tidligere arbejdsgiver om årets niveau – men et pejlemærke i dialogen kan være et gennemsnit af de sidste tre års bonus.

I første omgang vil jeg foreslå, at du henvender dig til firmaet og gør opmærksom på, at de vist har glemt din bonus for 2020. Det er ofte ren forglemmelse, at fratrådte medarbejdere ikke får bonus, og i så fald er der ingen grund til at optrappe konflikten. Viser det sig efterfølgende, at der ikke afregnes en tilfredsstillende bonus, vil de juridiske argumenter komme på banen!

Jeg vil også gøre opmærksom på, at bonus er feriepenge-berettiget. I dit tilfælde betyder det, at feriepengene af bonusbeløbet skal indberettes til Lønmodtagernes Feriemidler, da bonus er optjent i indefrysningsperioden. Vælger du at få indefrosne feriepenge udbetalt i 2021, vil beløbet således blive lidt større.Du kan læse mere om bonusordninger på vores hjemmeside eller ringe ind til vores rådgivning.

Fortsat held og lykke med det nye job! 

/Helene Rafn, lønforhandlingschef i Djøf 

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.