Anmeldelse

Lærerig bog om giftig cocktail af idéer, der gør unge udbrændte

29-03-2021
2 min.
Stadig flere unge mennesker er stressede og udbrændte. Økonomisk krise og sociale medier, der gør både ferie og fritid til arbejde, er nogle af forklaringerne, lyder det i ny amerikansk bog. Illustration: Nadia Snopek/Shutterstock

Et voksende antal unge er psykisk udmattede. Den amerikanske journalist Anne Helen Petersen kortlægger forklaringerne – og undviger en af de fælder, den her slags bøger ofte plumper ned i.

Ok, boomer. Sådan lyder millennial-generationens (1981-1995) efterhånden berygtede replik i den verserende generationskrig, hvor ældre generationer – ofte babyboomere (1946-1964) – kritiserer yngre for at beklage sig, selv om de er født ind i historisk høj levestandard.

Uanset bitterheden er faktum desværre, at flere og flere unge mennesker er stressede og udbrændte. Hvorfor?

Det spørgsmål prøver den amerikanske journalist og forfatter Anne Helen Petersen at svare på i 'Can’t Even: How Millennials Became the Burnout Generation'.

Sådan skaber man en udbrændt generation

Ifølge Petersen blev millennials opdraget i 80'erne og 90'erne på en giftig cocktail af idéer: Livet skal fyldes ud med nytte og benhårdt arbejde. Videregående uddannelse er nøglen til lykke og velstand. Og du har pligt til at realisere dine drømme.

Men så ramte virkeligheden. En ung generation blev kastet ud på et prekært arbejdsmarked udhulet af neoliberale konsulenter, finanskrise og skrumpende velfærd. Universitetsuddannelsen begavede dem med astronomisk studiegæld, mens boligmarkedet overophedede langt hurtigere, end lønningerne kunne følge med.

Læg dertil, at smartphones og sociale medier har sørget for, at selv ferie og fritid føles som arbejde, et voilà, så har man en udbrændt generation.

'Can't even: How millennials became the burnout generation' af Anne Helen Petersen, Houghton Mifflin, 2020
'Can't even: How millennials became the burnout generation' af Anne Helen Petersen, Houghton Mifflin, 2020 Foto: Shutterstock
To svagheder

'Can’t Even' er en lærerig og velresearchet fortælling om komplicerede sammenhænge, og Petersen formår virkelig at gøre stoffet interessant. Men et par steder skurrer det.

For det første handler bogen nok mere om amerikanere end om millennials. Forholdene er helt åbenlyst mindre ekstreme herhjemme, hvor gratis uddannelse, socialt sikkerhedsnet og høj beskæftigelse tager toppen af krisen. Analysen er dog ikke ubrugelig. Der er masser af paralleller – og USA er et fint anti-forbillede.

For det andet er jeg ikke overbevist om, at Petersen hjælper sagen ved at vinkle problemet med udbrændthed så direkte på generationsspørgsmålet. Selv om det sikkert sælger flere bøger.

Der er ikke entydig videnskabelig konsensus om, at homogene generationelle grupper overhovedet findes. Det er klart, at historiske forhold sætter spor, men udsving inden for generationer er enorme. Og spiller køn, klasse og etnicitet ind?Generationsvinklen maskerer også den sørgelige sandhed, at der findes masser af udbrændte X’ere, boomere – og snart zoomere. Ifølge Stressforeningen føler 500.000 danskere sig udbrændte på grund af stress.

Så mens analysen i 'Can’t Even' kan kaste lys på de specifikke historiske forhold, som har gjort millennials udbrændte, vil det være ærgerligt, hvis den også medvirker til at reducere problemet til en nulsumskamp mellem 'generationer', som måske ikke engang eksisterer.

Et fælles problem

I sidste kapitel gør Petersen noget beundringsværdigt. Mange bøger peger på løsninger, som læseren selv må rode med. Men Petersen nægter at opfordre til selvhjælp. Det her er ikke noget, som du kan fikse med syv smarte tricks eller et nyt mindset.

Stress og udbrændthed er ikke bare dit problem, det er vores problem. Det kræver politisk handling og strukturel forandring. Bingo. 

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.