Første job

Asmaa starter karrieren i Saudi-Arabien

15-03-2021
3 min.

Nyuddannede Asmaa Machlah er rykket fra Aarhus til Riyadh. Her har hun fået et job, der passer perfekt til hendes faglige profil og personlige ambitioner.

For at begynde i sit første job som færdiguddannet er Asmaa Machlah rejst mere end 4.000 kilometer. Som 26-årig har hun forladt familie og venner og er taget til Saudi-Arabien for at arbejde på den danske ambassade.

Nu både bor og arbejder hun som Political Officer i Riyadh, hvor hun begyndte i januar 2021. For Asmaa Machlah har det da også altid ligget i kortene, at hun skulle uden for Danmarks grænser for at arbejde. Og hun mener selv, at hun med jobbet får det bedste af to verdener.

”Jeg kan være på en dansk arbejdsplads og fremme danske interesser, samtidig med at jeg kan udleve min egen drøm om at være i udlandet og beskæftige mig med mine faglige interesser. Stillingen er helt oplagt for mig,” fortæller hun.

”Jeg er drevet af at udfordre mig selv på både personligt og fagligt plan, og derfor har kombinationen af mine faglige interesser og mine personlige egenskaber dannet stærk grobund for mine tidlige ambitioner om at arbejde inden for det diplomatiske felt i udlandet,” forklarer hun.

Overvåger udviklingen i fem lande

På ambassaden er opgaverne af bred og varierende karakter. Ambassaden dækker ud over Saudi-Arabien også Bahrain, Kuwait, Oman og Yemen. Asmaa Machlah skal derfor have et bredt kendskab til de forskellige lande.

”Jeg er med til at dække afrapporteringen af den politiske, økonomiske og menneskerettighedsbaserede udvikling i alle fem lande til Udenrigsministeriet. Samtidig forbereder jeg også andet materiale af politisk karakter, fx til ambassadørens møder og besøg,” fortæller hun.

Der kan ofte opstå akutte opgaver, som kræver Asmaa Machlahs opmærksomhed lige nu og her. Hun trives med, at der er fart på, og det falder godt i hak med jobbet.

”Omstillingsparathed er nok ordet, der bedst beskriver mine arbejdsdage. Der er travlt på ambassadens politiske afdeling, og det afspejles også i en række løbende opgaver, der skal tages hånd om ved siden af afrapporteringen om udviklingen i Saudi-Arabien og de akkrediterede lande,” fortæller hun.

Søndag er mandag

Selv om Asmaa Machlah arbejder på den danske ambassade, hvor hun har flere danske kolleger, og arbejdsmåden er meget som i Danmark, er der alligevel punkter, hvor arbejdslivet adskiller sig fra hinanden.

”Her er weekenderne anderledes end i Danmark. Vi har weekend fredag og lørdag, mens vi møder ind søndag morgen. Det skal man lige vænne sig til,” siger hun med et smil.Derudover er der en anden kultur, når Asmaa Machlah og kollegerne skal etablere kontakt og samarbejde med de lokale kontakter. Hun beskriver, at det i dansk sammenhæng ofte er nok at skabe en digital kontakt for at etablere et udgangspunkt for samarbejde, mens det i Saudi-Arabien kræver en større indsats.

”Her skal man arbejde for at skabe en personlig og god relation til relevante kontakter. Det er meget netværksbaseret, hvilket er noget, man skal opbygge. Det handler overordnet om, at man skal investere meget tid i de personer, som man gerne vil samarbejde med,” forklarer Asmaa Machlah, der i den forbindelse har glæde af at kunne tale arabisk.

Praktik i Emiraterne

Hun har i lang tid vidst, hvilken vej hun ville gå i forhold til sin karriere. På sit studie begyndte hun at få øjnene op for international politik, som førte hende videre til en interesse for Mellemøsten. Derfor var hun som kandidatstuderende i praktik i den politiske afdeling på den danske ambassade i De Forenede Arabiske Emirater.

”Det har sikkert også været relevant for min kvalificering til denne stilling. Der har været nogle overlap med nogle af de temaer, som jeg dækkede under mit praktikophold, og dem, som jeg dækker her i Saudi-Arabien,” fortæller Asmaa Machlah, der desuden skrev speciale om netop Saudi-Arabien. 

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.