Anbefalinger

Professor: Se og læs mere science fiction

08-02-2021
1 min.
Ved siden af sit arbejde på DTU er Maja Horst bestyrelsesmedlem i Danmarks Frie Forskningsfond. Privatfoto

Maja Horst forsker i ansvarlig teknologi. Vi har spurgt, hvad hun læser, ser og lytter til – og fået anbefalinger af en blækspruttepodcast, ’Black Mirror’ og en bog, der vendte hendes hoved 180 grader.

Maja Horst er professor i ansvarlig teknologi ved DTU, hvor hun bl.a. beskæftiger sig med kunstig intelligens. Hele vejen gennem sin forskerkarriere har hun undersøgt mødet mellem teknologi, videnskab og samfund.

Hvad læser du for tiden?

”Jeg læser primært faglitteratur, men jeg har heldigvis en bogklub med nogle skønne kvinder, der vælger gode bøger. Den sidste, jeg fik læst, var ’Kvinde på flugt fra meddelelse’. Vi talte om, at David Grossman beskriver den kvindelige hovedpersons indre liv fantastisk godt. Det er en god reminder om, at litteratur netop gør det muligt at skifte perspektiv.”

Er du blevet opslugt af et emne på det seneste?

”Fagligt er jeg blevet involveret i spørgsmål om sexisme og #metoo. Derfor vil jeg gerne læse flere af de store hovedværker om feminisme, for det gjorde jeg ikke, da jeg var ung. Men ideen om ’det andet køn’ resonerer meget i forhold til mange af de ting, vi taler om i forsknings- og undervisningsverdenen.”

 

Hvilken bog har ændret dit syn på verden?

”Jeg tror, at ’Ringenes Herre’ fik mig igennem folkeskolen – jeg genlæste den næsten hvert år, indtil jeg kunne den udenad. I mit voksne liv er det ’Seksualitetens historie’ af Michel Foucault. Det vendte mit hoved 180 grader at forstå hans tese om, at dét, som vi tænker er undertrykt – seksualiteten – i stedet er et centralt fokus for identitet.”

 

Hvilke kulturelle perler burde alle kaste sig over?

”Vi bør se eller læse mere science fiction – for meget af den bedste (og en del dårlig) videnskabsformidling findes her. Nogle af episoderne i 'Black Mirror' er helt fantastiske.”

 

Flow-radio eller podcast – og hvilke programmer?

”Nærmest kun podcast. Når jeg sætter mig på el-cyklen og kører fra Lyngby til Amager, hører jeg med stor fornøjelse, hvad Zetland har forberedt til mig. Den første podcast, jeg hørte rutinemæssigt, var Radiolab, og den holder stadig. Der er fx en fantastisk episode om en blækspruttemor fra sidste forår.” 

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.