Mistrivsel

Emma udskyder studiet: Corona har slukket gnisten

19-02-2021
4 min.
Emma Petersen har besluttet at vente med at tage sin kandidatuddannelse i jura. Hun har mistet motivationen på grund af det nedlukkede studieliv. Foto: Privatfoto

Flere studerende overvejer under corona at udskyde deres studie eller helt droppe ud. Emma Petersen er en af dem. Hun har mistet den gnist for studielivet, som førhen brændte så stærkt.

Emma Petersen er en af landets mange studerende, der hver dag sidder foran skærmen og modtager undervisning uden at være i kontakt med sine medstuderende. Det har gjort, at hun har valgt at udskyde sit studie, når hun til sommer bliver bachelor i jura og derved starte på sin kandidat senere end planlagt.

Emma Petersen har undervejs i studiet både oplevet studietilværelsen med og uden corona. Studietilværelsen med corona begyndte at plante nogle frø hos Emma Petersen, og hun overvejede allerede undervejs i sin bachelor at tage et år væk fra studiet.

”Jeg sagde til mig selv, at hvis der endnu en gang ville være hjemmestudie et helt semester, så ville jeg udskyde min bachelor, fordi det kunne jeg simpelthen ikke overskue,” fortæller hun.

Heldigvis for Emma Petersen fik de studerende lov til at møde ind til fysisk undervisning efter et rotationsprincip, så der aldrig var flere, end hvad restriktionerne tillod på det tidspunkt. Det gjorde, at hun fik en fornyet energi og valgte at fortsætte på sin bachelor.

Den fornyede energi holdte dog ikke længe, da Emma Petersen sammen med landets mange andre studerende blev sendt tilbage foran skærmene. Hun har nu fuld online-undervisning, og det har været afgørende for beslutningen om at udskyde studiet, når hun har færdiggjort sin bachelor.

”Jeg oplever ikke særlig meget, og der er ikke rigtig noget at se frem til. Jeg føler, at jeg lige skal slappe af og finde mit overskud tilbage. Jeg føler lidt, at jeg har mistet mig selv hen ad vejen, uden at det skal blive alt for filosofisk,” fortæller Emma Petersen.

Motivationen er væk

I takt med at restriktionerne er skærpet, og online-undervisning er blevet den nye dagligdag for de mange studerende, har Emma Petersens motivation været dalende. Hun er dog ikke alene om at mangle motivation i forhold til studiet. En ny studietrivselsundersøgelse fra Djøf viser, at 78 % i høj eller nogen grad mangler motivation i studiet.

Det manglende sociale fællesskab har specielt haft betydning for, at Emma Petersen ikke længere føler sig motiveret til at fortsætte sit studie. For hende har det altid været vigtigt at være en aktiv del af foreningerne på studiet, og i forhold til det faglige aspekt har hun altid vægtet gruppearbejdet højt. Det er ting, som Emma Petersen ikke længere oplever. 

”Jeg kan være nok så glad for mit studie og synes, det er spændende og have en masse fag, som jeg glæder mig til at skulle arbejde med, men hvis jeg ikke har det sociale med, så bliver det bare nogle lange dage. Selv om det er ens drømmestudie, så er det ikke altid, man er lige motiveret. Her hjælper det sociale bare rigtig meget, da det kan hjælpe én igennem dagen,” forklarer hun.

Hun beskriver en følelse af, at ting som normalt giver hende et overskud og en motivation i hverdagen er taget fra hende:

”Jeg mangler det med lige at mødes med studiekammeraterne over en øl om fredagen, fordi det er med til, at jeg kan lægge studiet bag mig.”

Vil tænde flammen igen

Emma Petersen har altså taget den endelige beslutning om at vinke farvel til studielivet i ét år. Det er en beslutning, der frembringer blandede følelser:

”Lige nu glæder jeg mig meget til at kunne tage orlov. Jeg håber, der kan komme noget struktur på min hverdag igen. Til gengæld synes jeg, at det er super ærgerligt, at jeg skal lægge studiet bag mig i et års tid. Jeg kan nemlig rigtig godt lide mit studie, og jeg synes, det er super spændende.”

Hun oplever et behov for igen at finde balancen mellem studieliv og privatliv, som hun har svært ved at finde netop nu. Det er en problematik, som næsten alle Djøf-studerende beskriver i studietrivselsundersøgelsen. Nærmere bestemt oplever 88 %, at studieliv og privatliv i høj eller nogen grad flyder sammen.Emma Petersen understreger dog, at hun med sikkerhed vender tilbage til jurastudiet. Hun føler nemlig, at hun er landet på den rette hylde.

”Jeg er rigtig glad for jurastudiet. Der er nogle fag, der har tændt en flamme i mig. Det er en flamme, jeg har mærket mere, da der ikke var corona,” siger Emma Petersen.

Hun håber altså på, at året væk fra studiet kan give hende motivationen tilbage, samtidig med at hun kan få fyldt sit sociale barometer op igen. Det er nemlig noget, der giver Emma Petersen det nødvendige overskud, som hun har brug for.

”Jeg kan forhåbentlig få et arbejde, når jeg holder orlov, hvor jeg kan få lov til at møde ind fysisk. Jeg tror bare, at det sociale er så vigtigt for mig, da jeg har et stort socialt behov. Jeg har brug for at få et pusterum, så jeg kan starte på kandidaten med ny energi,” siger Emma Petersen.

 

Kommentarer

Anonym stud.jur

25.02.2021 kl. 00.47

Jeg kan virkelig nikke genkendende til det du skriver. Går selv på kandidaten(JURA). Sidste semester startede med at få afslag til ekstra tid til eksamen, pga. en funktionsnedsættelse dokumenteret ved lægen. Fik selvfølgelig afslag første gang - for får man overhovedet medhold i noget første gang på KU jura? Det var først, da jeg sendte sagen til Ligebehandlingsnævnet at jeg fik medhold mod at jeg trak sagen tilbage.

Jeg har siden sidste semesterstart ventet på at få en hjælpelærer og jeg har stadig ikke fået det. Det har været så svært at studere derhjemme og der er ingen hjælp at hente på KU. Jeg er havnet i en dyb depression og overvejer seriøst at droppe ud af jurastudiet, til trods for at jeg har klaret mig ret godt i mange fag. Jeg orker ikke hele tiden at kæmpe med fakultetet. Det ville være ønskværdigt, hvis fakultetet begyndte med at være mere medgørlige, for lige nu føler jeg bare de hele tiden modarbejder mig.

Studiemiljøet stinker og ingen taler om det på studiet. Det er svært at gå med alene, især når man i høj grad møder stor modvilje ved fakultetets administration.

0 kommentarer
0
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Mira

19.02.2021 kl. 21.43

Tusind tak for at sætte fokus på det her, DJØF, med jeres undersøgelse og de personlige historier.
<3

Jeg er selv langt om længe havnet på mit drømmestudie, hvor jeg går på 4. semester.
Jeg er faktisk meget "nørdet" og introvert af natur! Men uden den naturlige sparring og sociale anerkendelse, som jeg normalt får i studiehverdagen, bliver jeg træt, ensom og umotiveret. Det føles ikke som om jeg går på universitetet, men på et (forfærdeligt tidskrævende) onlinekursus. Det er bare så drænende, og jeg føler ikke længere den glæde eller inspiration ved mit studie, som ellers var så stor.

0 kommentarer
0
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.