Min studietid

Svend Brinkmann: ”Jeg ville gerne have været mere selvsikker, da jeg læste”

07-12-2021
3 min.
Svend Brinkmann har været professor ved Aalborg Universitet siden 2009 og er forfatter eller medforfatter til mere end 20 bøger. PR-foto: Robin Skjoldborg/Gyldendal

I dag er Svend Brinkmann en af landets mest citerede eksperter i psykologi. Et studie, han valgte, fordi han blev bange for, at han var i gang med at uddanne sig direkte til arbejdsløshed.

45-årige Svend Brinkmann er professor i almenpsykologi ved Aalborg Universitet. Derudover er han en anerkendt foredragsholder, forfatter og radiovært med stor medieeksponering.

Frøene til den akademiske livsbane blev sået i Aarhus. Her studerede han filosofi i to år, inden han skiftede til psykologi-uddannelsen. Sideløbende med dén uddannelse valgte Svend Brinkmann selv at betale for de resterende eksaminer på bacheloren i filosofi, da han lever efter den opfattelse, at man afslutter de ting, man er startet på.

Når professoren husker tilbage på studietiden, er der mange gode minder, men især omgivelserne gjorde indtryk.

”Fra min studietid er det især en enorm glæde og ydmyghed ved at studere i Universitetsparken, som står klarest i erindringen. Jeg var benovet over at blive en del af dette smukke, traditionsrige universitet med så mange store forskere og filosoffer,” lyder det fra Svend Brinkmann.

Læreren, der gjorde indtryk

Den unge Brinkmann var påvirket af denne nye verden, som vitterlig slog benene væk under ham.

”Jeg følte mig heldig over at studere på universitet. I starten havde jeg en stor distance til lærerne, da jeg var så overvældet over at være kommet ind. Det blødte langsomt op, og jeg fik øjnene op for, at på universitetet var alle lige. Jeg kan huske, at Hans Fink, som havde været filosof i mere 40 år, understregede, at her var alle studerende. Der var vitterlig en jargon om evig og kumulativ læring,” forklarer han.

Netop Hans Fink viste sig at blive et godt bekendtskab for Svend Brinkmann. Da et forlag kontaktede den erfarne filosof angående et bogprojekt, måtte han afvise grundet mangel på tid, men han kunne dog anbefale en af sine tidligere studerende. Dét endte med at blive til Svend Brinkmanns første bog: ’John Dewey – En introduktion’.

Savnede selvsikkerhed

Som nævnt skiftede Svend Brinkmann filosofi ud med psykologi i løbet af sin tid på Aarhus Universitet. Det kan han godt ærgre sig en lille smule over. Han ville i hvert fald gerne have haft en større bevidsthed og selvsikkerhed om, at der nok skulle være job på den anden side af studierne.

”Jeg skiftede uddannelse, lidt i bekymring for om jeg ville ende med at blive arbejdsløs cand.mag. i filosofi. Jeg gik derfor med det lidt ’sikrere’ kort frem for den oprindelige interesse. Det er ikke nogen stor ting i mit nuværende liv, men jeg ville gerne have haft en lidt større ro og selvsikkerhed, dengang jeg studerede,” forklarer han.Nu hvor vi er ved det retrospektive perspektiv, så ville Svend Brinkmann også gerne have været på udlandsophold lidt tidligere i sin uddannelse.

”Jeg var i Oxford under min specialeskrivning, men det var mest af alt for at sidde derovre og fordybe mig i min egen lille osteklokke. Derudover var min kæreste gravid, så jeg ventede egentlig bare på at komme hjem. Hvis jeg havde været af sted lidt tidligere, havde jeg nok engageret mig endnu mere i det faglige- og sociale hverdagsliv på campus. Dét kan jeg måske godt fortryde en lille smule i dag, da jeg måske har misset nogle gode bekendtskaber,” siger han.

Omfavn mulighederne

Svend Brinkmann elsker at begive sig ud i projekter og gribe de muligheder, som opstår – om det så er bogudgivelser, foredrag eller en podcast. Hvis han skal komme med et godt råd til de nuværende studerende, så handler det om at udnytte alle de faglige muligheder, som universitetet byder på.

”De studerende skal gribe muligheden for at fordybe og dygtiggøre sig. Der er meget snak om effektivisering, fremdriftsreformer og at komme hurtigst muligt igennem uddannelserne, men de studerende skal huske at nørde om det faglige og bruge de muligheder, der er. Jeg kan tydeligt huske, at vi lavede læsegrupper, hvor vi kastede os over stof, som ikke var på pensum – udelukkende fordi det var spændende.” 

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.