Brevkassen

Hvordan får jeg job i det private?

14.12.2021

af

Illustration: Djøf

Illustration: Djøf

"Jeg er mega-desperat, for jeg er helt færdig med at arbejde i det kommunale. Kan jeg overhovedet rykke til et privat firma? Har I et godt råd?"

Siden jeg dimitterede for mange år siden, har jeg arbejdet i den kommunale verden. I de senere år har jeg søgt en del job i private firmaer som projektleder, konsulent osv., men er ikke kommet tæt på. Jeg er mega-desperat, for jeg er færdig med kommuner og drømmer om at udvikle mig i en ny kontekst. Kan jeg overhovedet rykke fra det kommunale til det private? Har I et godt råd?
 

Kære medlem

Ja, det kan godt lade sig gøre at skifte sektor. Og du skal løfte bevisbyrden. Du skal bevise, du er mindst lige så kvalificeret som kandidater, der kender sektoren indefra. Og du har den ekstra fordel, at du i din dialog med virksomhederne kan betone, hvordan det er en styrke, at du kommer udefra.

Dybest set handler det om, hvordan du fortæller om dine kompetencer og din motivation ift. den konkrete stilling.

Med et skarpt fokus på opgaverne i det job, du søger, forklarer du, hvordan din erfaring fra kommunerne kan bruges. Har du drevet projekter på tværs af forvaltninger, kan du også drive projekter på tværs af forretningsområder i et privat selskab. Du skal altså vide, at tingene hedder noget andet, og vise, at du forstår dette i ansøgning, cv og til jobsamtalerne. Det gør de rekrutterende trygge. Det er ikke nok at fortælle, hvad du laver i dag og har lavet før. Overlad ikke oversættelsen til de andre. Du skal oversætte for dem hele vejen.

Når de spørger dig (eller du spørger dig selv), om der er grund til at bekymre sig om din manglende brancheerfaring, må du prompte melde hus forbi. Og i samme åndedrag fylder du mere oversat kompetence på dem: Indstillinger og notater bliver til beslutningsoplæg, borgere bliver til kunder, politikerbetjening bliver til ledelsesrådgivning, politisk tæft bliver til forretningssans osv. Husk at bytte rundt, så du starter i den nye stillings kontekst. Fx til jobsamtalen: "Jeg er vant til at lave beslutningsoplæg og businesscases. Fx har jeg lige skrevet en indstilling til direktionen om reduktion af CO2 i vores skoler. Den gik fint igennem."

Den smule bekymring, der derefter er tilbage omkring sektorskiftet, tackler du ved at zoome ind på fordelene i skiftet – både for arbejdsgiveren og for dig. I en jobsamtale eller en ansøgning er det fx: "Muligheden for at drive projekter med kunder, hvor konteksten er omsætning, salg og lønsomhed, motiverer mig meget – det vil udvikle og udfordre mig. Med min kommunale baggrund kan jeg bidrage med et erfarent blik for, hvordan man projektleder effektiviseringer."

Endelig vil jeg anbefale at tage små skridt. Vælg stillinger, hvor springet ikke er for stort. Fra det kommunale kan du fx søge til private organisationer, hvor politik spiller en rolle. Eller til private firmaer, hvor din politiske indsigt kan bruges konkret. Det kunne være et sted, hvor de har en public affairs-afdeling, eller hvor de arbejder med verdensmål og CSR. Også konsulentbranchen er sulten på kandidater med specifikt kendskab til deres offentlige kunder.

Tag evt. også en snak med en af os i Djøfs karriereafdeling.


Med venlig hilsen
Frederik Iuel, chefkonsulent i Djøf Karriere og Erhverv 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Færdselsstyrelsen
Job
Indenrigs- og Sundhedsministeriet
Job
Slagelse Kommune
Job
Kriminalforsorgen
Job
Socialpædagogerne
ANNONCE

Kommentarer

Anne Petersen
sidste år
Rådene om hvad du skal sige, hvis du kommer til en jobsamtale, forudsætter at du overhovedet kommer til en samtale. Det tvivler jeg på, baseret på min erfaring med hvor hurtigt arbejdsgiverne sætter folk i båse. Hvis jeg var dig, ville jeg vælge en langsigtet strategi, hvor du får møvet dig over til arbejde med private virksomheder. Du kan starte med at søge job i et konsulentfirma, der betjener kommunale kunder, men som også har private virksomheder og halvoffentlige virksomheder som kunder. Du kan formentlig få et job som konsulent i forhold til kommunale kunder. At du har andre planer skal du selvfølgelig ikke sige noget om til jobsamtalen. Cheferne er umiddelbart kun interesserede i nye medarbejdere, som lynhurtigt kan gøres fakturerbare og hvor der ikke skal bruges tid og penge på at få tilført ny viden. Når du først er inde i sådant et konsulentfirma, kan du prøve på at flyttet dig over til kunder der er halvoffentlige og dernæst til de private kunder. Du skal være listig og forsigtig med, hvem du indvier i dine planer.