Nedskæring

Studerende: CBS lukker de uddannelser, fremtiden behøver

25.11.2021

af

Foto: David Andreas Møller

Foto: David Andreas Møller

Ved at lukke seks uddannelser viser CBS, at universitetet ikke prioriterer studier, der sætter spørgsmålstegn ved erhvervslivets rolle i samfundet, mener studerende Andreas Rousing. En unfair kritik, svarer ledelsen.

Det har vakt stor harme blandt studerende og ansatte, at Copenhagen Business School (CBS) vil nedlægge seks uddannelser fra 2023. Lukningerne udgør første fase i en plan om at reducere 628 studiepladser som følge af den politiske aftale ’Flere og bedre uddannelsesmuligheder i hele Danmark’. som regeringen i sommer indgik med en række af Folketingets partier.

En af de frustrerede studerende er Andreas Rousing, der læser på bacheloruddannelsen Business Administration and Digital Management. Han har en drøm om at kombinere sin tekniske viden med filosofiske refleksioner ved at læse en kandidat i Business Administration and Philosophy.

Men når han om et par år skal vælge sin kandidat, er den mulighed skrottet, hvis ikke CBS ændrer lukningsplanerne.

”Jeg opfordrer på det stærkeste Copenhagen Business Schools bestyrelse til at genoverveje nedlæggelsen af de seks uddannelser, herunder MSc Business Administration and Philosophy,” siger 22-årige Andreas Rousing, der går på tredje semester af bacheloren.

Den politiske aftales formål er at øge antallet af studiepladser uden for de største byer. Det betyder nedskæringer op mod 10% i det årlige optag på uddannelsesinstitutioner i storbyerne, såfremt det ikke lykkes at flytte pladserne ud af byen.

Nedlæggelserne kommer på et dårligt tidspunkt, hvor man mere end nogensinde før har brug for at stille de refleksive og kritiske spørgsmål i forhold til eksempelvis bæredygtighed og teknologi og virksomhedsledelse

Andreas Rousing, studerende på CBS

Afmagt

Selv om der er et godt stykke tid til, at Andreas Rousing skal vælge kandidatuddannelse, har han allerede nu fået øjnene op for, hvad filosofi-kombinationen kan bidrage med. Her går særligt ordene nytænkning og refleksion igen, når han taler om fremtidens drømme.

”Jeg synes, at nedlæggelserne kommer på et dårligt tidspunkt, hvor man mere end nogensinde før har brug for at stille de refleksive og kritiske spørgsmål i forhold til eksempelvis bæredygtighed og teknologi og virksomhedsledelse. Derfor er jeg rigtig ærgerlig over, at CBS ønsker at lukke uddannelserne,” siger Andreas Rousing.

Ledelsen ønsker at lukke følgende uddannelser: HA Erhvervsøkonomi og filosofi, MSc in Business Administration and Philosophy, Cand.Soc. Politisk Kommunikation og Ledelse, MSc Soc - Management of Creative Business Processes, MSc Soc - Organisational Innovation and Entrepreneurship og MA International Business Communication.

Andreas Rousing føler afmagt og undrer sig. For hvorfor har CBS ikke blot valgt at reducere antallet af optagne på alle uddannelserne?

CBS vil begrænse dimittendledighed

I en mail til Djøfbladet pointerer uddannelsesdekan Gregor Halff fra CBS, at valget af studier, der skal nedlægges, ikke beror på, at det er dårlige uddannelser. Økonomisk er det blot universitetets eneste måde at leve op til kravet om reduktion af studiepladser.

Ledelsen har peget på de seks studier, fordi tidligere tal har vist, at uddannelserne har den største ledighed på CBS. Af den grund ser uddannelsesdekanen det som den eneste rigtige beslutning.

”Vi har som institution også et ansvar for, at uddannelse fører relativt hurtigt til beskæftigelse. Dette ansvar bliver ikke mindre vigtigt, hvis regeringens aktuelle forslag om at reducere dagpengene for dimittender bliver en realitet", skriver Gregor Halff.

Men står det til Andreas Rousing, bør man ikke kigge tilbage på ledighedstal, men i stedet fremad på, hvilken retning samfundet skal gå i. Han har en tro på, at der vil komme et langt større fokus på, hvordan virksomheder kan gøre en forskel frem for kun at tænke profit.

”Jeg tror fuldt og fast på, at erhvervslivet kommer til at gennemgå en værdimæssig transformation i de næste 10 år. En transformation fra et shareholder-centreret verdenssyn med vækst, profit og udnyttelse til et stakeholder-centreret verdenssyn med bæredygtighed, ansvar og konsekvens i fokus,” siger Andreas Rousing.

Plads til kritisk tænkning?

Ifølge Andreas Rousing sender nedlæggelserne et indirekte signal om, at CBS vælger traditionelle business-analytikere frem for ”business-tænkere” og dermed fravælger uddannelser, der giver plads til at sætte spørgsmålstegn ved, hvilken rolle business skal spille fremadrettet.

Dette kan uddannelsesdekan Gregor Halff ikke genkende. Han understreger, at CBS har mange kombinationsmuligheder, hvor analyse og kritisk tænkning er en fast integreret del.

”Det er en forkert modstilling og unfair over for vore studerende og uddannelser. CBS har mange uddannelser, der kombinerer erhvervsøkonomi med andre fagområder, ligesom analyse og kritisk tænkning er en del af alle vore uddannelser,” skriver Gregor Halff.

Det, som kendetegner CBS, er, at det er et erhvervsuniversitet, hvor det at skabe værdi er et helt centralt formål og samtidig vigtigt for, at fremtidige generationer får samme muligheder, pointerer Gregor Halff.

Men står det til Andreas Rousing, bør man genoverveje, om det primære mål altid skal være at maksimere profit fra investorer og aktionærer, når der også kan være andre ting, virksomhederne kan bidrage med.

Uddannelsesdekanen mener dog, at CBS-uddannelserne trækker på flere forskellige discipliner, og at det er tænkt ind i fremtidsplanerne på universitetet.

”Kombinationen af at konkurrere i forretning og vise medfølelse og tage et ansvar for samfundet går igen i alle CBS-uddannelser. Det forudsætter, at uddannelserne trækker på meget forskellige faglige miljøer, og at der arbejdes mere på tværs af videnskabelige discipliner. Det er den vej, CBS bevæger sig og vil fortsætte med at bevæge sig", skriver Gregor Halff. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Djøf
Frist 4. mar. 2024
Job
Københavns Professionshøjskole, Campus Carlsberg
Job
Styrelsen for Patientsikkerhed
Job
GrønlandsBANKEN
Frist 1. mar. 2024
Job
Verisure
Frist 23. mar. 2024
ANNONCE

Kommentarer

Mads Bang
2 år siden
Kære Annonym Vi sletter anonyme kommentarer, der er sendt fra anonymiserede eller falske email-adresser. Så vi vil meget gerne bringe din kommentar, men det kræver, at du sætter navn på. Ind til da vil vi slette kommentarerne. Med venlig hilsen Mads Bang, Djøfbladet
Annonym
2 år siden
Djøf sletter kommentarer de ikke er enige i.