Klagesag

Ronja fik "absurd" SU-afslag som højgravid

01-11-2021
2 min.

Kort før Ronja Rose Ravnskov skulle være mor, fik hun nej til at få ekstra SU. Begrundelsen var, at hun ikke var tilmeldt fag i den periode, hvor hun skulle føde.

26-årige Ronja Rose Ravnskov læser statskundskab ved Københavns Universitet (KU), men er for tiden på barsel med lille Anton, der kom til verden 24. august. Foruden de hyggelige stunder med sønnen er der i øjeblikket lidt ekstra at glæde sig over.

I oktober tikkede der en nemlig en kærkommen nyhed ind i hendes indbakke, da hun fik medhold i sin klage til SU-styrelsen. Styrelsen havde i første omgang afvist hendes ansøgning om ekstra SU-klip for mødre på videregående uddannelser – også kaldet for fødselsklip.

”Jeg er lettet over at få medhold i min klage. De 12 ekstra fødselsklip giver en øget økonomisk tryghed for mit vedkommende,” forklarer Ronja Rose Ravnskov.

Virkede absurd

For at forstå klageafgørelsen lidt bedre er det nødvendigt at skrue tiden tilbage til juli, hvor Ronja Rose Ravnskov sendte en ansøgning til SU-styrelsen. Her anmodede hun om at få ekstra SU-klip, som man er berettiget til, hvis man får barn under uddannelse.

Disse fødselsklip kan udbetales på tre forskellige måder, og Ronja Rose Ravnskov søgte om såkaldte miksklip, da hun ikke tog orlov fra studiet, overholdt studieaktivitetskravene og ikke ville blive forsinket med mere end seks måneder på studiet.

SU-styrelsen valgte dog at afvise ansøgningen med begrundelsen om, at hun ikke var studieaktiv, eftersom hun ikke ville være tilmeldt fag på efterårssemestret. Hun ville stadig godt kunne modtage SU, men altså ingen ekstra fødselsklip under barslen.

Dét kunne ikke være rigtigt, tænkte hun. Hvordan kunne der være skærpede krav til studieaktivitet for mødre?

”Det er jo absurd, at der åbenbart var regler om, at man skulle være mere studieaktiv som fødende studerende end almindelig studerende,” lyder det fra hovedpersonen selv.

Styrelse skiftede kurs

Ronja Rose Ravnskov læste nærmere op på reglerne og rådførte sig med studenterambassadøren på KU, Bo Gad Køhlert, som yder upartisk juridisk vejledning til studerende.

De fik i fællesskab strikket en klagesag sammen, hvor de netop lagde vægt på, at hun levede op til studieaktivitetskravet. Hun har taget 90 ECTS-point på kandidaten og mangler kun at skrive specialet, som hun vil starte på til december, hvorfor hun altså ikke bliver forsinket med mere end seks måneder på sin uddannelse.

Og det fik altså styrelsen til at ændre sin afgørelse. En beslutning, der faldt på et tørt sted.

”At få børn er dyrt, så det er rart, at der kommer lidt ekstra ind,” siger Ronja Rose Ravnskov.

Efter barslen skal hun som nævnt skrive speciale frem til foråret 2022. Herefter bytter hun sin studenterstilling hos Szpirt & Company ud med et fuldtidsjob samme sted.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.