Brevkasse

Kan jeg overføre ferie, fordi jeg har været syg?

17.11.2021

af

Illustration: Djøf

Illustration: Djøf

"Jeg var sygemeldt tidligere på året og har kun afholdt tre ugers ferie, så jeg har 10 dage til gode. Kan jeg overføre dem til næste år – eller spænder de nye ferieregler ben for det?"

Jeg var sygemeldt tidligere på året, men har været rask siden foråret. På grund af min situation har jeg dog kun afholdt tre uger af min ferie. Jeg har nu fået besked fra HR om, at jeg stadig har 10 dage til gode. Jeg er i tvivl, om jeg kan få overført min ferie til næste år – altså om jeg har nogle særlige rettigheder, fordi jeg har været sygemeldt – eller spænder de nye ferieregler ben for det?

 

Kære medlem

Tak for din mail – og godt at høre, at du er rask og er vendt tilbage til arbejdet.

For at besvare dit spørgsmål, så ændrer de nye ferieregler ikke ved din ret og pligt til at holde ferie. Da du er raskmeldt igen, kan du ikke påberåbe dig reglerne om feriehindring. Det betyder, at du skal holde ferie på normal vis. Sygdom som en feriehindring forudsætter nemlig, at du er syg op til ferien og derfor ikke er i stand til at holde den.

Omvendt hindrer de nye ferieregler, at du kan disponere, som du vil, da ferieafholdelsesperioden slutter d. 31. december i år. Du har imidlertid forskellige muligheder for at bruge din restferie på 10 dage. Selv om du har været sygemeldt, har du optjent fuld ferie, og du oplyser også, at du har holdt tre uger ud af fem.

De nye ferieregler betyder, at vi er nødt til at sondre mellem den fjerde og femte ferieuge. Ferie ud over den fjerde ferieuge – altså den femte ferieuge – kan enten afholdes, udbetales eller overføres. Vælger du ikke at foretage dig noget, vil du automatisk få udbetalt den femte ferieuge af din arbejdsgiver. Det betyder også, at du ikke har ret til at holde ferien, da den konverteres til en udbetaling.

Vil du omvendt gerne holde ferien, skal du hurtigst muligt aftale med din arbejdsgiver, at du holder den her i november eller december. Ferien kan med fordel placeres op til jul eller mellem jul og nytår, medmindre du har fri med løn i den periode.

Du har endelig også mulighed for at overføre den femte ferieuge til næste år. Det kræver imidlertid, at du indgår en skriftlig aftale med din chef senest den 31. december 2021 ved ferieafholdelsesperiodens udløb. Den femte ferieuge kan så bruges på normal vis som en ekstra uges ferie efter årsskiftet.

Hvad angår den fjerde ferieuge, skal den afholdes her i november eller december. Ellers går den desværre tabt. Årsagen skal findes i intentionen med ferieloven: Netop at vi afholder minimum fire ugers ferie.

Jeg håber, at du og din arbejdsgiver finder en god løsning. Som du kan læse dig til, er der forskellige muligheder for at bruge den. Du er naturligvis velkommen til at kontakte Djøf, hvis du har flere spørgsmål om din ferie eller vil have sparring på dialogen med din chef.

Med venlig hilsen
Christine Stemann Johansen, konsulent, Djøfs Rådgivningscenter 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet