Brevkasse

Hvordan får jeg noget godt ud af MUS?

02-11-2021
2 min.

"Jeg skal til medarbejderudviklingssamtale med min chef. Hvad kan jeg gøre for at forberede mig godt?"

Jeg skal til en såkaldt medarbejderudviklingssamtale. Alt, jeg ved om samtalen, er, at den er med min chef, at der er en time til selve samtalen, og at vi skal tale om, ’hvordan det står til med mig.’ Hvad kan jeg gøre for at forberede mig godt?

 

Kære medlem

Medarbejderudviklingssamtalen er typisk en samtale, hvor I gør status over året, der er gået, og hvor I ser på din udvikling i virksomheden.

Dine resultater

Regn med, at samtalen kommer til at kredse om din performance i den forgangne periode. Det er især dine forretningsmæssige og faglige resultater, du er ansat til at løbe hjem.

Men glem ikke, at din performance også inkluderer dine evner og resultater i relation til det organisatoriske. Hvordan har du bidraget til det gode samarbejde i huset – med kolleger, chefer, kunder mv.

Dine potentialer

Medarbejderudviklingssamtaler handler også om det fremadrettede. Forhåbentlig kommer det til at fylde mest. Så det er godt, hvis du selv har tænkt dine udviklingspotentialer igennem.

Overvej, hvad du gerne vil i den kommende periode i virksomheden, som motiverer dig. Dine ønsker her kan handle om dine opgaver, dine uddannelsesbehov, din karriereudvikling, dine rammer, dine samarbejdsrelationer, din faglighed, dine balancer mellem arbejde og privatliv osv.

Forbered dig ud fra spørgsmålet: Hvad har du konkret brug for, der skal justeres, for at din karriere og din trivsel i jobbet går den vej, du har brug for og drømmer om? 

Vær bevidst om din tilgang

Vær nysgerrig og åben over for det din chef har med til dig. Uanset om der kommer ris eller ros, så tænk, at det bidrager til din karriere- og jobudvikling. Se det som vigtig personlig feedback, du kan bruge fremad i dit arbejdsliv. Og med dine gode, afklarende spørgsmål kan du tage initiativ til at få forventningsafstemt, hvad du konkret kan gøre mere af eller mindre af i dit job i virksomheden.

Byg bro mellem dine ønsker og forretningen. Det, du har med til bordet, skal du tænke ind i forretningen. Du skal kunne pege på, hvordan dine uddannelsesønsker, dine ønskede nye opgaver og dine ønsker til forbedrede rammebetingelser kan skabe værdi i 'butikken'. Fx ved at sige 'hvis jeg får disse opgaver, så kan vi spare tid på...' – eller 'får jeg denne uddannelse, kan vi blive endnu skarpere på og øge kvaliteten af...'

Vær handlingsorienteret og følg op. Lav fx et resumé, der specificerer, hvad I har aftalt. Hvad skal du gøre, og hvad ligger på din chefs bord? Det kan være uddannelse, udviklingsområder, nye opgaver, ændret ansvar, karrieremuligheder, tilpasninger i samarbejdet. Så har I begge mulighed for at følge op på din udvikling.

Dermed bliver samtalen en del af en fortsat og sammenhængende proces, der handler om dig og dit match til virksomheden i den tid, du er der.

 

Med venlig hilsen
Frederik Iuel, chefkonsulent i Djøf Karriere og Erhverv 

 

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.