Frivilligt arbejde

Elham støtter sårbare unge i sin fritid

17-11-2021
3 min.
De unge, som Elham Ahmadi er med til at hjælpe gennem LØFT, kan stå uden tag over hovedet med regninger til halsen eller opleve pres hjemmefra om uddannelsesvalg. Foto: Mads Frost

Jurastuderende Elham Ahmadi arbejder frivilligt med sårbare unge, der kæmper for at overvinde social kontrol, psykisk vold og ulighed. Det betyder noget for hende at formidle jura på et praktisk plan.

"De føler, at de har været i et systemlimbo, de ved ikke, hvad de skal gøre.”

Sådan er virkeligheden for de socialt udsatte unge, som jurastuderende Elham Ahmadi hjælper på benene gennem sit frivillige arbejde hos organisationen LØFT.

Når Elham Ahmadi er med til at ændre de unges livssituation til det bedre, mærker hun, hvorfor hun netop brænder for det frivillige arbejde.

”Det giver mulighed for at lave socialt arbejde på en måde, som ikke er klinisk, og hvor de unge ikke er kastebolde mellem forskellige myndigheder,” siger Elham Ahmadi, der læser jura på første semester. 

Der er som regel tale om unge, som kæmper mod social kontrol, psykisk vold og social udsathed. Mange af dem ved ikke, hvad deres rettigheder er og føler sig alene.

”Jeg føler, at det er meningsgivende, når de unge bliver klar over, at de har nogle fundamentale rettigheder,” siger Elham Ahmadi, som gennem samarbejdet med de unge oplever, at hun formidler juraen på et meget praktisk plan.

Et udbredt problem

At stå uden tag over hovedet med regninger til halsen eller opleve pres hjemmefra om uddannelsesvalg kan være nogle af de bekymringer og barrierer, der kan stå i vejen for en fri tilværelse med social mobilitet.

”I LØFT oplever vi, at det er et udbredt problem, også på de videregående uddannelser. Vi har fx haft flere minoritetsetniske unge på de videregående uddannelser, heriblandt økonomer og jurister, der kontakter os i forbindelse med et indre opgør med familien,” siger Elham Ahmadi.

Gennem de unges sager har Elham Ahmadi fået indblik i, at problemerne i visse tilfælde kan spores tilbage til familien, hvor kommunikationen mellem forældre og børn ikke altid er hensigtsmæssig og konstruktiv.

”Der opstod et behov for at sætte mig yderligere ind i dynamikken mellem forældre og barn, da det er en barriere set med socialfaglige briller, der sagtens kan overkommes,” siger hun.

Det var gennem indsatsen EVOLVE, at Elham Ahmadi hørte om LØFT og direktøren bag organisationen, Khaterah Parwani.

Khaterah Parwani ville lave forebyggende indsatser og give de unge konkrete redskaber til at håndtere deres problemer. Et overordnet formål bag LØFT var at gøre op med klientgørelsen i socialt arbejde og arbejde ud fra en holistisk tilgang. Den idé sprang Elham Ahmadi med på fra start.

En tørst efter jura

De seneste år har Elham Ahmadi siddet med mange komplekse sager, der involverer alt lige fra unge uden bolig til voldsramte unge mødre eller andre familieproblemer.Familien eller venner kan eksempelvis presse den unge i forhold til uddannelsesvalg. Derfor har de unge brug for en sparringsperson, der kan lave en realistisk og holdbar handleplan.

”Min opgave er at skabe de bedste rammer, så vedkommende har lyst til at tale om det. Jeg belyser, hvilke rettigheder de har,” siger Elham Ahmadi. Derudover yder hun også juridisk bistand og figurerer som kontaktperson.

Og Elham Ahmadis frivillige job passer godt til jurastudiet. Hun er allerede blevet godt bekendt med serviceloven og forvaltningsloven.

”Det var meget snørklet for mig at forstå det sprog i starten,” fortæller hun.

Faktisk har Elham Ahmadi i cirka tre år vidst, at hun ville læse jura for at få et bredere kendskab til faget. Det er hun også sikker på vil gavne hende i det frivillige arbejde hos LØFT.

Ser hun lidt frem i tiden, kan hun forestille sig at arbejde inden for flere forskellige områder: Strafferet, erstatningsret, offentlig og social ret. Og så ligger der en drøm om at blive dommer gemt i maven. 

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.