Karriere

"Det lyder som en kliché, men jeg vil arbejde for fred og menneskerettigheder"

2.11.2021

af

Foto: Alexander Höllsberg

Foto: Alexander Höllsberg

Mathilde Betant-Rasmussen vil gerne forbedre livet i konfliktramte lande, men hvordan hun skulle finde sådan et job, var ikke klart for hende. Så fik hun en hjælpende hånd.

Skæbnen giver ikke alle de samme muligheder. Det oplevede Mathilde Betant-Rasmussen allerede som barn, hvor hendes forældre tog hende og hendes to yngre brødre med på mange rejser, bl.a. til Afrika og Asien. Den uretfærdighed vil hun gerne gøre mindre.

”Danmark og Schweiz, som jeg kommer fra, er to meget privilegerede lande. Det lyder som en kliché, men jeg vil arbejde for fred og bedre menneskerettigheder i lande, hvor det ikke er en selvfølge. Jeg mener, at Vesten har en moralsk forpligtelse til at hjælpe tidligere kolonier ud af den fattigdom og usikkerhed, vi har skabt der,” siger Mathilde Betant-Rasmussen.

I oktober flyttede Mathilde til Ghanas hovedstad, Accra, hvor hun har fået job som Junior Professional og skal arbejde med EU's udenrigspolitik i landet. Ghana er et af Vestafrikas mest velstående og fredelige demokratier, men fx er korruption stadig udbredt, og seksuelle minoriteter har ikke samme rettigheder som resten af befolkningen, ”så der er helt sikkert ting at forbedre,” understreger hun.

En guide til Bruxelles’ labyrint

Jobbet i Ghana er Mathilde Betant-Rasmussens andet job i EU’s institutioner. Men selv for en semi-insider kan karrieresystemet i Bruxelles være lidt af en labyrint. Derfor opsøgte hun en EU-mentor gennem Djøf. Hun havde netop afsluttet sit trainee-forløb i Europa-Parlamentets tænketank EPRS og søgt stillingen i Ghana, og hun savnede perspektiv på sine karrieremuligheder i EU.

”Min mentor har mange års erfaring fra EU og startede faktisk også selv som Junior Professional. Han var rigtig god at snakke med, da min ansøgningsproces trak i langdrag, for han kunne berolige mig med, at der er mange veje ind i EU og meget, man kan gøre for at kvalificere sig. Fx arbejde frivilligt i en NGO. Han pegede på helt konkrete døre ind og gav mig ro til at tackle afslag. Vi snakkede også om at træne teknik til jobinterviews i EU – men det blev ikke nødvendigt, før jeg fik den gode besked om jobbet,” fortæller Mathilde Betant-Rasmussen.

Tips om EU’s arbejdskultur

Mathildes barndomshjem er tosproget med familie i Danmark og Schweiz, og hun har læst sin bachelor i engelsk litteratur og kandidatgraden i menneskerettigheder og politik i London. Selvom hun er vokset op med antennerne indstillet på en international frekvens, har hun været glad for sin mentors sparring om EU's arbejdsmiljø. Fx om forventninger til arbejdstiden, og at kollegerne ikke deler kulturelle referencer eller måske har et andet forhold til tid og punktlighed. 

”Jeg tror, det bliver nemt at falde til i mit nye job. Jeg glæder mig til at arbejde med mit speciale og forhåbentlig gøre en forskel for andre mennesker. Og jeg håber, at jeg bliver lidt klogere på, om jeg skal være konfliktanalytiker eller gå diplomatvejen – ellers kan jeg jo få en mentor at sparre med om det,” siger Mathilde Betant-Rasmussen.

Mathilde Betant-Rasmussen

24 år

2021- Junior Professional i EU’s delegation i Ghana

2021 Schuman trainee i Europa-Parlamentet

2020 Praktikant i NGO’en International Crisis Group 

2020 Uddannet Master of Science in Human Rights and Politics fra London School of Economics
Vil du have en EU-mentor?

Er du – eller kender du en – stagiaire eller nyansat i EU? Så er en mentors tips om livet og karrieren i Bruxelles en af de bedre genveje. En EU-mentor kan fx rådgive om EU-systemet og sparre om udfordringer i det nye job. Det er gratis og for alle, også ikke-medlemmer af Djøf.  

Se mere på djoef.dk/eumentee 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet