Anbefalinger

"Bogen var vitterlig en åbning af verden for mig"

23-11-2021
2 min.

Ud over at have titlen cand.mag. er Stine Johansen MBA fra Henley Business School.

PR-foto

Som kommunaldirektør har Stine Johansen en usædvanlig baggrund inden for visuel kultur. Her anbefaler hun kunst, podcasts og en roman, der gav hende oplevelsen af for første gang at kunne spejle sig selv fuldt ud.

Siden 2015 har Stine Johansen været kommunaldirektør i Helsingør Kommune. Hun er cand.mag. i visuel kultur fra Københavns Universitet, og inden hun kom til Helsingør, arbejdede hun i Kommuneqarfik Sermersooq i Grønland.

Og netop den visuelle kultur og Grønland mødes i den første af hendes anbefalinger til Djøfbladets læsere.

 

Hvad læser du for tiden?

”Jeg er én af dem, der er optaget af sprog, ord og betydning – og sprogidentitet. Det er omdrejningspunktet for et genialt nyt værk af den grønlandske performancekunster, billedkunstner og forfatter Jessie Kleemann. Hun er netop udkommet med udgivelsen ’Arkhticos doloros’, der er poesi i en nytænkende visuel fremstilling, der mest af alt minder om performancekunstlyrik på papir. Det er en vild oplevelse at dykke ind i hendes univers, hvor engelsk, dansk og grønlandsk kolliderer og hænger sammen i ord og sætninger, der finder vej ud i voldsomme styrt ud i tomhed på papiret, inden øjet igen rammer fast grund under bogstaverne. Fænomenalt.”

Er du blevet opslugt af et (nørdet) emne på det seneste?

”Ligesom kunst og kultur er en afgørende livsberigelse for min sjæl, så har min krop også brug for fysisk træning for at fungere godt. Derfor dyrker jeg triatlon – ikke fordi jeg gider, men fordi det er godt for mig. Jeg skal tage mig sammen, hver eneste gang løbeskoene skal snøres, og så synes jeg, at det er tarveligt, at mit træningsur fortæller mig efter endt træning, at træningen har været ’uproduktiv’, fordi jeg har ’mangel på aerob træning.’ Så derfor kastede jeg mig over at forstå forskellen på aerob og anaerob træning for at få mest muligt ud af den træning, jeg – trods alt – laver.”

 

Hvilken bog har ændret dit syn på verden?

 ”Det var vitterlig en åbning af verden for mig, da jeg første gang læste ’Tipping the Velvet’ af Sarah Waters fra 1998. Det emne, vi så levende debatterer i dag – kønsidentitetens mange former – var ikke en udbredt del af den offentlige debat på det tidspunkt. Bogen åbnede for en sammensmeltning af at være både mand og kvinde på samme tid – både ift. seksualitet og identitet. Det gjorde helt enormt indtryk på mig, og jeg oplevede for første gang at blive spejlet som et helt og sammenhængende menneske. Lykkelig over at være kvinde og homoseksuel og lykkelig over at være endnu mere.”

Flow-radio eller podcast – og hvilke programmer?

”Jeg er vild med podcast. Jeg stornyder at lytte til alt fra fløjtenisten Michala Petris vilde livsberetning til true crime-uhyggens ’Mørkeland’ til familiedramaet i ’Mors afskedsbrev’ og endelig om lokalpolitikeres passion for lokalpolitik i ’I Demokratiets Tjeneste’ – et emne, der optager mig både professionelt og personligt.

For 10 år siden troede jeg, at radioen var på vej ud. Aldrig har jeg taget så meget fejl. Jeg stiller mig forrest i rækken af dem, der hylder de gode podcasts: Ny viden, tonsvis af inspiration og information på en lettilgængelig måde – og i en overskuelig afgrænset form. Hurra!”

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.