Mit speciale

Benjamin gik tæt på danske frontløbere i grøn omstilling

23-11-2021
2 min.

I sit speciale interviewede Benjamin Brinch 12 topchefer om, hvilke krav bæredygtighed stiller til ledere.

I juni kunne 29-årige Benjamin Brinch træde ud af eksamenslokalet på Copenhagen Business School (CBS) og kalde sig cand.merc.(kom.) med et 12-tal for et vellykket speciale om bæredygtig ledelse i Danmark.

Gennem 12 kvalitative interviews med direktører fra syv store virksomheder kom han helt tæt på ledere i organisationer, der alle arbejder målrettet for at støtte den grønne omstilling.

”Det var virkelig berigende at snakke med nogle af de mest spændende ledere i dansk erhvervsliv, som er med til at sætte skub i den grønne omstilling,” siger Benjamin Brinch.

Han undersøgte, hvordan progressive ledere kan være med til at skabe bæredygtige organisationer og interviewede bl.a. Charlotte Skovgaard, der er adm. direktør hos Merkur Andelskasse, direktør Christian Ibsen fra tænketanken CONCITO og direktør i Greencubator Nadim Alawi.

Fra ego til eco

De syv virksomheder, han undersøgte, udviste en stærk forståelse af det, Benjamin Brinch betegner som regenerativ bæredygtighed.

Det handler ikke kun om at begrænse negative konsekvenser af menneskers og organisationers aktiviteter mod naturlige og sociale systemer. Det handler om i højere grad aktivt at forsøge at reparere den skade, der allerede er sket. Det handler om ikke at tænke ego-centrisk eller antroprocænt, men eco-centrisk med fokus på balanceret sameksistens med naturen. 

”Jeg satte den regenerative bæredygtighed over for andre lidt forældede versioner af bæredygtighed, og så kiggede jeg på, hvordan ledere i organisationer med en regenerativ bæredygtighedsforståelse praktiserer det i dagligdagen,” fortæller han.

Idéen til specialet kom af, at meget af litteraturen om bæredygtighed er fuldstændigt afkoblet fra de naturlige og fysiske rammer for menneskets eksistens. Selv om der i mange årtier er blevet talt meget om bæredygtighed, er mennesket blevet ved med i stigende grad at lægge pres på planetens ressourcer, pointerer Benjamin Brinch.

En ny model

Ved at kombinere data fra sine 12 kvalitative interviews med den nyeste litteratur på området udarbejdede Benjamin en ny måde at bedømme organisatorisk bæredygtighed på.”Jeg har konstant forsøgt at gøre det praktisk i mit speciale, netop for at det også kunne komme ud og leve efterfølgende i virkeligheden. I mit speciale kommer jeg med en model, jeg har udviklet til at vurdere organisatorisk bæredygtighed baseret på fem parametre,” siger Benjamin Brinch.

Han undersøgte også ledelsestankegangen blandt de informanter, som udviste en regenerativ bæredygtighedsforståelse. Her gik tre overordnede tematikker igen:

  • Autentisk dedikation til et højere socialt formål
  • Prioritering af personlig velvære og trivsel
  • En gentænkning af organisatoriske strukturer og lederens rolle i organisationen.

Undersøgelsen viste, at de interviewede ledere var enige, om at de tre tematikker i høj grad påvirker hinanden gensidigt.

Dette tyder ifølge Benjamin Brinch på, at bl.a. den indre personlige trivsel blandt medarbejderne er lige så vigtig, hvis man vil skabe en stærk bæredygtig organisation, som det at have en klar strategi eller som at have en autentisk leder som rollemodel. 

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.