Leder

Alting ville være bedre, hvis vi bare slap af med djøferne!

22-11-2021
2 min.
Sara Vergo, formand for Djøf Offentlig. Foto: Djøf

Den netop afsluttede valgkamp bød på utallige læserbreve om, at man (nærmest) kan undvære administrationen i kommuner og regioner. "Jeg bliver vred over retorikken – det er populistiske og letkøbte forslag," skriver Djøf Offentlig-formand Sara Vergo.

Pyha. Så fik vi overstået kommunalvalget. Jeg har stor respekt for de lokale politikere og den opgave, der venter dem. Tillykke – og tak! Men jeg er glad for, at der nu er fire år til næste valgkamp. For også denne gang flød aviserne over med læserbreve om, at man (nærmest) sagtens kan undvære administrationen i landets kommuner og regioner. Kommunalvalgstid er lig med djøf-bashingtid.

'De vil barbere djøf-laget væk', 'Væk med new public management, regneark og djøficering', 'Djøfisering har været til stor gene for ledere og medarbejdere, der arbejder ude i fronten' er bare et lille udpluk af det, jeg har læst de seneste måneder. Budskabet er: Fyr bureaukraterne, så der bliver flere penge til velfærd eller til at sætte skatten ned.

Jeg bliver vred over retorikken – det er populistiske og letkøbte forslag, der ikke holder i den virkelighed, som de nyvalgte politikere nu træder ind i.

Djøferne udgør under to procent af de ansatte i regioner og kommuner. Og trods stor politisk opmærksomhed er det svært at undvære dem. For vores medlemmer løser vigtige opgaver, såsom økonomistyring, juridiske afgørelser og projektledelse. Typisk er det også svært for politikerne at pege på, hvilke opgaver der ikke længere skal løses, hvis de skal spare på administrationen.

For: Vi er ikke problemet. Vi er en del af løsningen. Der ligger et stort ledelsesmæssigt og administrativt pres på kommuner og regioner for at levere den bedst mulige service til borgere og samfund. På sundhed, børn, skoler, ældre, kultur, handicappede, trafik, miljø, grøn omstilling – og det skal være inden for budgettet. Der er brug for djøferne til at få det hele til at gå op.Men måske kunne der være ressourcer at hente, hvis politikerne havde mod til at slippe lidt af kontrollen og dermed nogle af de mange krav om registrering, dokumentation, processer, planer og kontrol, der flytter tid og fokus fra det, der virkelig betyder noget: Arbejdet med borgerne.

Jeg har derfor en bøn til politikerne. Hav mod til at stå fast på, at flere regler og kontrol ikke altid er svaret, når medierne afdækker en sag, hvor noget er gået galt i den offentlige sektor. Stol på fagligheden – hvad enten den er juridisk, økonomisk, pædagogisk, sundhedsmæssig eller noget helt femte. Tænk, hvis man havde en politisk ambition om at øge den tid, hver medarbejder har med borgerne ved at insistere på at fjerne bureaukratisk bøvl. Men det er lidt mere komplekst end at kræve færre djøfere.

Kommentarer

Rikke

28.11.2021 kl. 09.27

Prøv at læs dagens Politiken, sektion 2 s. 1-2, samt alle de kommentarer som artiklen har fået. Djøf har et problem med at kommunikere klart til alle de mennesker, der er kritiske. Måske trænger Djøf også til at se indad.

0 kommentarer
1
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.