Læserbrev

Tal ordentligt om os nyuddannede akademikere

"Vi er ikke dovne, kræsne, utaknemmelige, ufleksible og ej heller urealistiske," skriver Lærke Thrysøe Nielsen og Charlotte Bengstrøm fra Landsorganisationen fra Nyuddannede Akademikere. Privatfoto

I en stadig mere skinger tone holder politikerne liv i myten om, at ledige dimittender er dovne og kræsne. Den fornedrende udskamning skal stoppes, mener Landsforeningen for Nyuddannede Akademikere.

Til Folketingets åbning offentliggjorde Danske A-kasser en dagpengeundersøgelse, der afdækker de økonomiske afsavn og personlige følger af ledighed. Med undersøgelsen tog A-kasserne samtidig afstand til tonen og retorikken omkring de ledige. I de seneste år har ledige, og ikke mindst akademikere været skildret som dovne, kræsne, utaknemmelige, ufleksible og urealistiske.

Akademikerbashing har rullet for fuldt drøn, og ledige er blevet stemplet som en særlig gruppe af danskere, der gør alt for ikke at arbejde. Udskamningen af ledige er nu gledet over i en udskamning af nyuddannede akademikere, der lige nu er mere skinger end tidligere.

Som Landsorganisationen for Nyuddannede Akademikere ønsker vi at sige fra over for den fornedrende måde at tale om os på. Vi er enige med Danske A-kasser i, at det ikke er i orden at udskamme nogen for ledighed og at holde liv i myterne om, at ledige er dovne og kræsne. Derfor kræver vi, at politikerne skal tale ordentligt om os nyuddannede akademikere. Vi kræver, at tonen i debatten ændres, og at vi kommer væk fra mistænkeliggørelsen af os. Vi er ikke dovne, kræsne, utaknemmelige, ufleksible og ej heller urealistiske. Det er langt fra virkeligheden.

Som landsorganisation kender vi, om nogen, de nyuddannede, og vi kan ganske enkelt ikke genkende det billede, der skabes af os. Nyuddannede akademikere er topmotiverede til at lande deres første job for at bruge det, vi har brugt mere end fem år på at mestre.

Vi er (blandt andet!) meget ihærdige, arbejdsomme, kreative, fleksible, nysgerrige, åbne og ikke mindst kvalificerede. Derfor er det for os nødvendigt at få demonteret den negative diskurs, der lige nu florerer. For hvordan skal vi kunne indtage arbejdsmarkedet, når vores selvværd knægtes, og vi ikke føler os gode nok? Vi skal som samfund passe på, at vi ikke knækker en hel gruppe af mennesker. Den negative diskurs kan gå hen og blive en selvopfyldende profeti. For jo flere gange du får at vide, at du er dum, jo mere føler du det også.

Det er på tide, at vi tales op, for kun på denne måde vil vi kunne tage det danske arbejdsmarked med storm.

 

Lærke Thrysøe Nielsen og Charlotte Bengstrøm er begge uddannet cand.soc. og medstiftere af Landsorganisationen for Nyuddannede Akademikere, der blev etableret i marts 2021. 

Kommentarer

Jakob

16.10.2021 kl. 08.36

Jeg er enig i at man skal tale respektfuldt om alle grupper, og man skal særligt være opmærksom på udsatte grupper, og selvom nyuddannelde akademikere måske ikke hører til samfundets meste udsatte, så er det alligevel en sårbar position at være uden for arbejdsmarkedet. Men jeg bliver nysgerrig på jeres grundlag. I skriver at i, om nogen, kender de nyuddannede - hvad kvalificerer jer til det?I skriver "vi" om de nyuddannede. Hvem repræsenterer i? Hvor mange medlemmer har i? Endelig beskylder I andre for usaglige påstand om nyuddannede, men hvad er jeres grundlag for at sige følgende om de nyuddannede?: "Vi er (blandt andet!) meget ihærdige, arbejdsomme, kreative, fleksible, nysgerrige, åbne og ikke mindst kvalificerede." Er det ikke langt hen ad vejen udokumenterede påstande?

0 kommentarer
2
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Tina

15.10.2021 kl. 12.25

Du har så evig ret. Jeg mangler blot, det tilsagn fra din artikel om, at I ikke er kræsne, når det gælder job uden for jeres uddannelse.

0 kommentarer
1
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.