Nyt job

Maren skiftede job efter 18 år: "Det var som at kaste sig ud fra 10-meter-vippen"

13-10-2021
4 min.
Maren Ottar Hessner har længe haft lyst til at have et grønt job. Hendes manglende erfaring med området gjorde det dog krævende at få foden indenfor. Foto: Mads Teglers

Efter en lang årrække i samme organisation måtte Maren Ottar Hessner på jobjagt. Hun troede, at hendes erfaring ville gøre det let, men vejen til det nye job viste sig at være udfordrende.

Efter at have været ansat hos Efterskoleforeningen i 18 år stod 47-årige Maren Ottar Hessner uden job.

”Pludselig midt i min karriere og midt i mit liv stod jeg med tanken om, hvem jeg egentlig var, og hvad jeg så kunne bruge mit arbejdsliv på og mit liv i det hele taget,” fortæller hun.

”Selv om det var skræmmende ikke at vide, hvad jeg præcist skulle rent jobmæssigt, og jeg lidt havde en følelse af, at det var som at kaste sig ud fra 10-meter-vippen, synes jeg også, det var vildt spændende, og jeg havde en følelse af, at alt var muligt.”

Jobsøgningen endte for Maren Ottar Hessner med, at hun i maj i år blev ansat som politisk konsulent hos Friluftsrådet, som er en paraplyorganisation for 85 organisationer, der arbejder for at forbedre muligheder for friluftsliv til alle.

Maren Ottar Hessner har gennem mange år haft en spirende drøm om at arbejde med det grønne område.

”Jeg har brændt for det siden gymnasietiden, hvor jeg fx var medlem af Greenpeace. Dengang i 80’erne var man en hippie, hvis man kæmpede for naturen, hvor der nu er kommet en ny generation, som er opsatte på, at der skal ske noget,” fortæller hun og tilføjer:

”Friluftsrådets primære formål er at skabe gode muligheder for, at vi danskere kan være aktive i naturen. Det primære formål er ikke at passe på naturen. Men det er to sider af samme sag, for når man færdes i naturen, får man også lyst til at beskytte den.”

Jeg har så meget erfaring fra mit gamle job, og jeg havde gode anbefalinger med, så jeg tænkte, at jobsøgningen ville blive ’a piece of cake’

Benhårdt arbejde

Selv om Maren Ottar Hessner nu er endt i et job, som hun er rigtig glad for, var processen ikke lige let hele tiden.

”Jeg formåede at sætte et mål om at skifte over til det grønne område og opnå det. Men vejen derhen har da været udfordrende, og jeg har nået at søge en del jobs, som jeg ikke har været til samtale på,” siger hun.

Maren Ottar Hessner gjorde ikke jobsøgningen lettere for sig selv ved bevidst at søge mod det grønne felt, hvor hun ikke har ret meget erfaring eller netværk. Derfor fornemmede hun også, at nogle arbejdsgivere havde svært ved at se, hvorfor de lige skulle vælge hende.

”Jeg har så meget erfaring fra mit gamle job, og jeg havde gode anbefalinger med, så jeg tænkte, at jobsøgningen ville blive ’a piece of cake’. Men det var det ikke. Når man har været i ét job i 18 år, vidste jeg, at det på den positive side så meget stabilt ud, mens det på den negative side måske så for lidt agilt ud,” fortæller Maren Ottar Hessner. 

Undervejs i sin jobsøgning fik hun af flere at vide, at det ville være svært for hende at finde et job uden at have det store netværk. Det valgte hun dog ikke at lytte til, og i stedet tog hun arbejdshandskerne på. Hun begyndte at lave en masse research og følge med i de politiske dagsordener på området, samtidig med at hun engagerede sig i frivilligt arbejde.

”Der er selvfølgelig ikke nogen tvivl om, at netværk er vigtigt. Men det med at sætte sig ned og lave et godt fodarbejde er ekstremt vigtigt. Jeg gik også ind i den lokale Danmarks Naturfredningsforening i Roskilde for at opkvalificere mit cv og vise, at jeg ville området,” fortæller hun.

Maren Ottar Hessner bliver glad af at være i naturen. Nu kan hun både dyrke det på jobbet og sammen med sin 1-årige Cavalier King Charles Spaniel ved navn Laika.
Maren Ottar Hessner bliver glad af at være i naturen. Nu kan hun både dyrke det på jobbet og sammen med sin 1-årige Cavalier King Charles Spaniel ved navn Laika. Foto: Mads Teglers
At arbejde for en sag

Udfordringerne på vejen satte ikke en stopper for, at Maren Ottar Hessner blev ved med at forfølge sin drøm om at komme indenfor på det grønne felt. Hun har i sit arbejde altid været drevet af at kunne gøre en forskel, da det giver hende en arbejdsglæde, og derfor var det også noget, der skulle vægte højt i det nye job. Og der blev Friluftsrådet et perfekt match for Maren Ottar Hessner, da hun på den arbejdsplads netop føler, at hun kan arbejde for at gøre en forskel for en række mennesker.

”Jeg har bl.a. fået ansvar for et temaområde, der hedder foreninger og fællesskaber, og det flugter så fint med, at jeg gerne vil arbejde med, hvordan vi styrker foreningerne og får flere ind i fællesskaberne,” siger hun.

Samtidig mærker Maren Ottar Hessner, at hendes personlige interesser i høj grad smelter sammen med det arbejdsmæssige område hos Friluftsrådet.

”Jeg oplever en utrolig glæde ved at være i naturen. Det er interessant, at jeg nu kan dyrke det med andre, men også at jeg kan sidde og sætte mig ind i forskning om, hvorfor vi bliver gladere af at være i naturen. Det er fedt at arbejde for, at folk kommer til at opleve den samme glæde som mig,” fortæller hun.

Hvor Maren Ottar Hessner i Efterskoleforeningen varetog mange forskellige opgaver og var en del ude i felten, befinder hun sig nu mere bag kulissen. Men hun er stadig overbevist om, at hun er med til at gøre en forskel.

”Selv om jeg sidder som sådan en djøfer bag et skrivebord, er der et sted for enden af fødekæden af det, jeg laver, nogle, der får glæde ud af det, fx ved at komme ind i nogle fællesskaber,” understreger hun. 

Kommentarer

Hans

15.10.2021 kl. 08.47

Fin historie. Men kan vi lige blive enige om, at "når man færdes i naturen, får man også lyst til at beskytte den" er et falsk udsagn uden belæg? Der er masser af mountainbikere, der har travlt med at bygge skovene om, så de kan træne i dem, masser af tilflyttere, der har travlt med at stille betonkasser op på Amager Fælled, så de kan sidde i deres stue og kigge på det, der er tilbage. Jeg kunne blive ved.

Naturoplevelser er uforenelig med naturbeskyttelse. Just saying. Så det er ikke "det grønne område", der omtales her, men "friluftslivet" - og det er jo en ærlig sag at kunne lide dét. Men artiklen er green-washing.

1 kommentar
9

Rikke Engel Gemzøe

15.10.2021 kl. 21.43

Hej Hans. Jeg læser nu artiklens udsagn "når man færdes i naturen, får man også lyst til at beskytte den", som et citat af Maren, og det kan jo fint være hendes oplevelse, når hun færdes i naturen. Ligefrem at kalde det green-washing er nok en overdrivelse. Jeg tror du trænger til lidt frisk luft. God weekend.

0 kommentarer
3
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.