Frirum

I skoven er Jacob idiot

25.10.2021

af

Foto: Mads Frost

Foto: Mads Frost

Jacob Kronby Schulze er formand for en rollespilsforening, som vil ændre lidt på våbenloven. Men allerhelst vil han forandre folks syn på, hvor gavnligt det er at dyrke nørdede interesser.

En af Jacob Kronby Schulzes mærkesager handler om armbrøster. Han vil gerne have gjort en ufarlig udgave af våbenet lovlig i Danmark, så man kan bruge den til rollespil.  

”Armbrøster kan godt bruges som legetøj. De er ikke nødvendigvis våben. Der er våbenloven ret firkantet med at forbyde dem, og det mener vi er forkert.”

Med ’vi’ mener han Bifrost, som er landsforeningen for rollespil og andre former for nørdekultur, som fx brætspil og cosplay. Jacob Kronby Schulze er formand for foreningens cirka 4.000 medlemmer.

Han påpeger, at kampen for armbrøsten mest er et sjovt sideprojekt for foreningen. Bifrosts egentlige formål er at gøre det mere anerkendelsesværdigt at dyrke rollespil og andre nørdede interesser. At vise, hvilken værdi det bringer til samfundet.

”Jeg har på egen krop oplevet, at jeg var meget socialt akavet og tilbageholdende. Rollespil har lært mig at tage chancer og har lært mig at være mere social,” fortæller Jacob Kronby Schulze.

Den dag i Hareskoven var Jacob Kronby Schulze og resten af roulerne slet ikke i kamp med deres skumvåben. Rollespil, diplomati og intriger fylder klart mest, når han og vennerne mødes i skoven.
Foto: Mads Frost
”De andre har lyst til at kværke mig”

Selv spiller han rollespil én gang om måneden i Hareskoven. Så bliver han til Erik Rognvald, som er rouler – en slags viking.

”Erik er en idiot. De andre har lyst til at kværke mig, men fordi min far er en rig adelsmand, kan de ikke tillade sig det,” forklarer Jacob Kronby Schulze.

Erik vil helst bare feste, drikke og have det sjovt. For ham er det er noget pjat, når hans landsmænd hellere vil bruge tiden på fx at drive dæmoner ud af deres lejr.

Uden for rollespillet er Jacob Kronby Schulze en høflig selvudnævnt nørd, der læser Politik og Forvaltning på Roskilde Universitet (RUC). På studiet lærer han meget om politik, statistisk, økonomi og organisationer. Alt sammen er noget, han bruger i rollen som formand, når foreningen skal udbrede kendskabet til rollespil og sine andre aktiviteter.

Lige nu er han i gang med at lave en guide til, hvordan man håndterer virksomheder, som gerne vil leje rollespilsudstyr til events. Jacob og Bifrost har også lavet en guide til våbenloven om, hvordan man færdes med rollespilsvåben ude i offentligheden. Og der er armbrøster og slangebøsser altså forbudt territorium.

Han kan godt lide statistik og at dykke nede i Bifrosts medlemsdatabase for at få overblik over, hvem medlemmerne er. Han er særligt glad for Bifrosts evne til at engagere mennesker, der måske ikke kan finde sig til rette i andre foreninger. Han fortæller, at 2,8% af Danmarks befolkning har en autisme-diagnose. For Bifrosts medlemmer er andelen helt oppe på 13%.

”Jeg er stolt af, at mennesker med den slags behov kan finde et fællesskab og føle sig tilpas hos os. Det er da fantastisk.”

Jeg siger det bare, som det er: 'Mit navn er Jacob, og jeg spiller rollespil'

Jacob Kronby Schulze, formand for Bifrost

Større accept af nørdekultur

Han begyndte selv at spille rollespil, da han var otte år gammel. Hans storebror slæbte ham med i skoven den første gang. Nogle af dem, han lærte at kende dengang, spiller han stadigvæk med.

Nu er han blevet 27 år og har oplevet, hvordan det med tiden er blevet mere accepteret at være nørd. Både i gymnasiet og folkeskolen var det ikke noget, han talte særlig højt om. Men på universitetet blev han mere åben om det.

”Jeg siger det bare, som det er: ’Mit navn er Jacob, og jeg spiller rollespil’. Jeg bliver ikke dømt på det. Det er en klar ændring, som vi faktisk også arbejder for i Bifrost. Altså at nørdekulturen bliver mere anerkendt i den brede befolkning.”

For ham er rollespillet et frirum fra studiet, formandsrollen og dagligdagen. I nogle timer i skoven glemmer han sig selv og kan lege med sin identitet og måden, han omgås andre på. Når han bliver til Erik Rognvald, kan han fx godt finde på at kalde andre folk for idioter eller at stjæle.

Når Jacob Kronby Schulze engang er færdig på RUC, drømmer han om at arbejde i et ministerium. Allerhelst som politisk rådgiver.

Han har ingen planer om at stoppe med at spille rollespil i fritiden.

Portvinen i lerkopperne måtte Jacob Kronby Schulze tage med som kompensation for, at han havde ladet Djøfbladet sende en fotograf ud til rollespillet i Hareskoven.
Foto: Mads Frost
Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

ANNONCE

Kommentarer

Mille
2 år siden
Der er intet ved denne artikel som jeg ikke kan lide. ?